• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa ASTRO buduje makietę na strychu

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
12. Aby uzupełnić scenerię używam takich oto kamyków akwarystycznych i ozdobnych z Tedi'ego. Dla większych głazów czasem korzystam z większych kamieni, ale aby uniknąć nadwagi naszej makiety, można ulepić (i lepiej sobie dopasować) kamienie z lekkiej samo schnącej masy plastycznej. wadę ma taką, że schnie... i schnie... i schnie... i schnie...
PSX_20231002_215508.jpg
PSX_20231002_215529.jpg
PSX_20231002_215558.jpg

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Odkopałem moje drzewka robione kilka lat temu. Byłem z nich niezwykle dumny. Dziś już nieco mniej. Zrobię pewnie nowe, a te pójdà na drugi albo trzeci plan. Póki co tak to wygląda. Oczywiście drzewka wciśnięte na przysłowiową pałę..
PSX_20231003_011524.jpg
PSX_20231003_011556.jpg
PSX_20231003_011611.jpg
PSX_20231003_011647.jpg
PSX_20231003_011714.jpg

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Chyba mało z wodospadem ma to wspólnego, wygląda jakby lawina zeszła, a w tym temacie trochę doświadczenia mam.
Jak to się mówi: trening czyni mistrza. Próbuj, a pewnie Ci się uda.
Szczerze mówiąc dopiero przymiarki robię. Testuję różne pomysły z internetów. A będę tak długo próbował, aż znajdę ten właściwy i będę całkiem zadowolony. :)
Zrobienie imitacji piany to niełatwa rzecz. Tutaj faktycznie wyszło jakby śnieg się osunął. Pewnie inaczej by wyglądało, gdybym zrobił od razu wodę i pianę na niej ale tak jak napisałem - testuję cudze metody.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Widziałem oczywiście, dlatego próbuję. Pamiętajcie, że na filmach, z daleka, już z wylaną wodą wszystko inaczej wygląda. No i zanim osiągnę ten efekt, trochę potrwa. Zwłaszcza, że nie mam póki co śniegu. ale mam nieco inny patent na pianę. Nie jest to śnieg na wacie tylko gruba białą gąbka. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Inna sprawa, że ten wielki wodospad - w sumie najładniejszy - mi tu nie pasuje... a szkoda

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.730 37 4
@Astro, moze to absurdalnie zabrzmi, ale widzialem taki patent, nie-modelarski. Otoz bylem w Kalifornii z dzieciakami znajomych robic porcelanowe talerze i inne takie. Potem to sie wypala w piecu. Mieli ciekawy patent na imitacje piany, ale 2d, farbe mieszali z mydlem i po prostu tak jak banki mydlane dmuchali przez rurke, efekt wychodzil niesamowity, szkoda, ze fotek nie zrobilem, moze w ten sposob daloby sie spienic farbe czy czego uzyjesz "modelarskiego" i odpowiednio rozprowadzic po jakiejs wczesniej przygotowanej, porowatej powierzchni? Oczywiscie te banki po jakims czasie naturalnie pekaja i stad zostawialy niesamowicie realny efekt piany, na talerzach wygladalo to po prostu pieknie. Kto wie, czy by nie dalo sie zastosowac? Ale ja tylko teoretyk, mowie co widzialem :)

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
By móc położyć tory na mojej makiecie strychowej, muszę zagospodarować teren pod mostem. Wszystko po to, aby nie utrudnić sobie późniejszej roboty. Gdybym odwrócił kolejność, miałbym utrudniony dostęp. A więc sieję zioło teraz...
PSX_20231010_123944.jpg
PSX_20231010_124319.jpg
PSX_20231010_125312.jpg

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Grzegorzu, wiem że za późno itp ale może jak będziesz robił Alaskę to skały itpi chciabys odchudzić swoją makietę to zamiast gipsu z SORu to proponuje byś spróbował wynalazków jak lekki gipsowo podobny preparatat to wypełniania dziur w ścianach. Tutaj na Zachodzie to sie zwie "lightweight filler". Na pewno jakies castoramy maja podobne wynalazki

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Grzegorzu, wiem że za późno itp ale może jak będziesz robił Alaskę to skały itpi chciabys odchudzić swoją makietę to zamiast gipsu z SORu to proponuje byś spróbował wynalazków jak lekki gipsowo podobny preparatat to wypełniania dziur w ścianach. Tutaj na Zachodzie to sie zwie "lightweight filler". Na pewno jakies castoramy maja podobne wynalazki
Rozumiem, że chodzi o odlewy z form. Mam masę naprawczą (lekka, włóknami) i masę do łączenia płyt gipsowych bez siatkowania, ale to nie to. Przetestowałem wiele materiałów i powiem ci, że najbardziej pasuje mi ten bandaż. Kupiłem też jakiś produkt chyba Nocha gipsopodobny, o fakturze granitu - będę go testował jako odlew i jako wykończenie skał pomiędzy odlewami. Chodzi o nadanie chropowatej faktury i uniknięcie pędzlowania akrylem. Zobaczymy co wyjdzie. U nas nie widziałem w marketach budowlanych lekkich gipsów do odlewów. Są w sieci gipsy sztukateryjne, ale z kolei one długo wiążą. Za to mają lepszą chłonność niż gips budowlany. Tak czy siak - dzięki za podpowiedź.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Ja tego nie używałem do odlewów ale pewnie jak się rozrzedzi ustrojstwo to pewnie tak tez można. To jest bardziej w postaci bardziej stałej. Przez to tez szybko schnie. Może Ci na urodziny kupię zamiast kwiatów to przetestujesz