Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Pierwsze koty za płoty. Cały wieczorór zabawy.
Latarnia wg własnego projektu, samodzielnie oświetlona, będzie ruchoma, sprzężona z napędem podmakietowo. Przede mną jeszcze z 20 takich... i kilka latarni przy anglikach...
Dokładnie, wymierzyłem je od deski na której jest korek i na nim tory - ten fragment przechodzi ze stacji w szlak. Część skrzyni schowa się pod szutrem.
Mam tego świadomość, trochę uprościłem wypowiedź. Oczywiście tłuczeń skończy się przed napędem, napęd obsypię drobnym żwirem imitującym grunt jak poniżej:
Oczywiście obsypię, a nie położę na podniesionym terenie, bo tak mi łatwiej utrzymać jeden poziom.
Ale jak od każdej zasady, i tu jest trochę wyjątków.
Mała aktualizacja. Peron w kostce granitowej. Niestety trochę eksperymentuję z pudrami czego niecierpię, bo po utwaleniu zmieniają kolor, ale realistyczne przedstawienie granitu samymi washami o farbami jest w mojej opinii dość trudne. Zwłaszcza gdy ma wyglądać dobrze z daleka i w makro. Póki co jestem zadowolony z efektu. Sam peron to kombinacja plastikowego Auhagena (musiałem poszerzyć) oraz wypalonej laserem w tekturze nawierzchni z kostki granitowej. Projekt oczywiście własny.
Druga sprawa to korytarze zwrotnicowe i skrzynki napędów. Projekt i druk 3d własne. Ich wysokość jest dobrana tak, by układać je przed wysypaniem tłucznia i terenu na międzytorzu.
Jutro Ci sfotografuję - na plastik nałożyłem karton.
Tymczasem rozpocząłem układanie tłucznia na makiecie. Obawiam się, że trochę to potrwa... Tłuczeń własnoręcznie barwiony. Napędy zwrotnic i korytarze własnego projektu 3d.
Pasażerowie testują peron. Zdecydowałem się na ciemne fugi w granicie. Jasne lepiej wychodziły na zdjęciach, ale gorzej w realu.
Peron sam w sobie jest kombinacją dwóch peronów Auhagena, sklejonych ze sobą i poszerzonych. Na to nałożyłem własną nawierzchnię granitową wypalaną laserem w kartonie.