• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa ASTRO buduje makietę na strychu

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.204 301 15
Pierwsze koty za płoty. Mimo nieudanego rysunku cegły (laser się nieco rozjechał) postanowiłem i tak skleić prototyp fikcyjnego budynku posterunku dróżnika, głównie dlatego, aby sprawdzić czy nie ma błędoẁ w bryle, które uniemożliwiłyby bezproblemowy montaż. No i jeden drobiazg znalazłem. Poza tym budyneczek fajnie się składa i chyba nieźle będzie wyglądał. Do zmiany balustrada, parapety i opaska wieńca. Docelowo będzie wnętrze i oświetlenie. Budynek ma zdejmowany dach i można go również wydrukować na drukarce 3d. Projekt i wypalenie własne, skala 1:87.
PSX_20241113_012941.jpg
PSX_20241113_012709.jpg
PSX_20241113_012727.jpg
PSX_20241113_012741.jpg
PSX_20241113_012803.jpg
PSX_20241113_012815.jpg
PSX_20241113_012854.jpg
PSX_20241113_012908.jpg
PSX_20241113_012926.jpg

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Jak dla mnie kreska jest prawidłowa. Przyzwyczailiście się do prostych kresek na "laserkach" a w rzeczywistości jest tak jak u @Astro - krzywo. Można było by dopracować "dojazdy" pionowe - coby nie wchodziły na lico cegły.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.204 301 15
Jestem ciekaw jak będzie wyglądać ta faktura cegieł po pomalowaniu. Aż sam bym z chęcią malował :)
Też się nie mogę doczekać, choć podobną cegłę wypaliłem na kamienicy kilka postów wcześniej.
Te cegły chyba z rozbiórki ,normalnie takich bohomazów się nie spotyka.
Zdecydowanie nie, dlatego to opisałem. Laser wykazał dużą bezwładność i wyszło co wyszło. Zrobiè z tej budki zapuzzczoną ruinę i poprostu pomęczę na niej różne metody np fugowania.
Jak dla mnie kreska jest prawidłowa. Przyzwyczailiście się do prostych kresek na "laserkach" a w rzeczywistości jest tak jak u @Astro - krzywo. Można było by dopracować "dojazdy" pionowe - coby nie wchodziły na lico cegły.
Mimo wszystko bez przesady. Z tak nierównej cegły budowano stodoły, a nie infrastrukturę kolejową. Ale mam już metodę na wyproprowanie tego

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.204 301 15
Wygląda całkiem fajnie. Można takie coś kupić?
Dziękuję, jeśli interesuje cię zestaw do montażu to pewnie tak. Gotowych nie robię, choć ten budynek pewnie nie będzie mi potrzebny.
D
Bardzo ładnie wyszło, jednak Ty Grzesiu potrafisz wyciągnąć bardzo dużo z modelu nawet z takimi błędami ;)
Dziękuję królu zloty... niestety pewnych rzeczy nie da się przykryć, chyba że tynkiem
Może w TT? Na rynku jest mało tak ciekawych obiektów w skali 1/20...
To nie takie proste. Może gdybym nic innego nie robił... ale brakuje mi czasu, żeby na swojej makiecie cokolwiek zrobić, a zabawa w sklep i różne skale to dla mnie za wiele.
Nawet o początkującym zagrzybieniu pomyślałeś (y)
Grzybki to mój konik
Czy możesz napisać jakiej drukarki używasz do wypalania? Przymierzam się do zakupu i nie wiem czy warto inwestować w super wypasiony sprzęt czy do takich rzeczy wystarczy średni sprzęt.
No więc nie używam drukarki tylko grawerki laserowej Falcon 10W. Jeślinmasz w planach zabawę, to przy odrobinie cierpliwości uda się zrobić fajne rzeczy Ale na potrzeby nawet małej manufaktury to raczej warto kupić coś znacznie lepszego.