• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa ASTRO buduje makietę na strychu

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.205 301 15
Kolejne przęsełko sklejone.. jeszcze dwa takie, potem łukowe, potem podpory, przyczółki, deski chodnika, tory, malowanie, patynowanie... a to tylko kawałek makiety... życzcie mi długiego życia, bo w normalnym trybie przewidzianym przez ZUS mogę się nie wyrobić...
PSX_20220807_232155.jpg

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.205 301 15
jak uzyskałeś taki efekt rdzy?
no wiesz, postawiłem most pod chmurką, po chwili zardzewiał sam.... a serio to tajemnice zabieram do grobu. Jak namierzysz grób, to możesz wykopać i sprawdzić.
A jeszcze bardziej serio, to twardy pędzel - wręcz szczecina, matowe brązowe farby akrylowe valljo modelcolor - np. leather brown + earth brown + nato black - mieszam i nanoszę kropki... potem, jak już porządnie wyschnie, nanoszę wash rudo rdzawy vallejo. Robię filmik z budowy tego mostku, taki tajmlaps, jak zmontuję, to opublikuję i będzie widać wszystko. Chyba że znów coś pozasłaniam albo zgubię ostrość..

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.205 301 15
Ostatnio brzuch mi nieco zmalał, więc jest szansa.
Barierki to karton - paski szerokości ok 0.8mm klejone do słupków zintegrowanych z podporą chodnika. Na filmie będzie widać.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.205 301 15
Nie miałem mostu dwutorowego, ale miałem dwa mosty jednotorowe. Trochę rżnięcia trochę kleju i cyk... most jak malowanie...
Wymaga jeszcze odrobiny szpachli i szlifowania, ale już nie dziś.
PSX_20220905_004822.jpg
PSX_20220905_004834.jpg
PSX_20220904_232336.jpg

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.025 24 8
no wiesz, postawiłem most pod chmurką, po chwili zardzewiał sam.... a serio to tajemnice zabieram do grobu. Jak namierzysz grób, to możesz wykopać i sprawdzić.
A jeszcze bardziej serio, to twardy pędzel - wręcz szczecina, matowe brązowe farby akrylowe valljo modelcolor - np. leather brown + earth brown + nato black - mieszam i nanoszę kropki... potem, jak już porządnie wyschnie, nanoszę wash rudo rdzawy vallejo. Robię filmik z budowy tego mostku, taki tajmlaps, jak zmontuję, to opublikuję i będzie widać wszystko. Chyba że znów coś pozasłaniam albo zgubię ostrość..
... bardzo ładny ten most i oczywiście plamy rdzy i fajne jest, że kolega dzieli się wiedzą i podpowiada jak to zrobić. Jeżeli jeszcze będzie filmik, to już pełne zadowolenie. Zawsze wydawało mi się, że takie forum jest właśnie odpowiednim miejscem na dzielenie się tego typu wiedzą i wzajemnym wsparciem hobbystow i modelarzy, ale są tu też osoby, które tego nie robią.
Trzymam kciuki za powodzenie całego projektu i będę tu zaglądał (y)

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.205 301 15
bardzo ładny ten most i oczywiście plamy rdzy
Dziękuję.
fajne jest, że kolega dzieli się wiedzą i podpowiada jak to zrobić
są tu też osoby, które tego nie robią.
Ależ to oczywiste. Gdy coś umiesz, a nauczysz innych, to przestajesz być jedynym, który to umie... Smutne ale prawdziwe. Kiedyś, jeszcze w czasach szkolnych usłyszałem coś takiego od nauczyciela malarstwa: przyjdzie czas a zrozumiesz, że artyści to najbardziej narcystyczna, a przy tym najbardziej zazdrosna grupa ludzi. Z biegiem lat to się potwierdziło. Modelarze to przecież też artyści więc sam widzisz... Dlatego muszę zwalczyć w sobie narcyzm i zmontować ten filmik :D

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.205 301 15
Miałem taki! :eek: Ale zaginął... :oops: szczególnie te podpory by mi podpasowały, tylko z kilku warstw, a nie pamiętam ile tego miałem.... :niepewny: Dziś cały dzień kombinuję z czego zrobić te pośrednie, bo to co w sklepach kompletnie nie pasuje, a ręczna robota na wyobleniach też nie wyjdzie mi na zdrowie, więc pewnie wydrukuję i będzie z bani... Trochę na łatwiznę pójdę, za to jakość będzie wysoka i przynajmniej wszystko będzie dobrze spasowane.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.205 301 15
De pałer of fri di print!
Nie mogąc znależć takich podpór jakie by mi pasowały, zaprojektowałem i wydrukowałem własne, wyszło tak fajnie, że muszę zrobić w tym samym materiale przyczółki :)
PSX_20220907_104635.jpg
PSX_20220907_104648.jpg