Model piękny. Gorzej z dźwiękiem: może to sprawa nagrania, a może mojego komputera, ale ten dźwięk mnie nie przekonuje. Strasznie głośny jest ten stały dźwięk, podejrzewam, że ma to być przetwornica. A "buczenia" (powiedziałbym raczej wycia) wentylatorów ja przynajmniej nie słyszę. Jest to dźwięk bardzo charakterystyczny dla tej serii lokomotyw: jest dość głośny i o wysokiej częstotliwości w momencie ruszania i przy małej prędkości (praktycznie zagłusza "miauczenie" silników trakcyjnych), a potem w miarę przyspieszania cichnie i jego wysokość opada. Powodem tego jest fakt, że wentylatory połączone są szeregowo z silnikami, a przy ruszaniu silniki pobierają największy prąd, dlatego wtedy wentylatory kręcą się najszybciej i wydają najgłośniejszy dźwięk o wysokiej częstotliwości. Z kolei wysokość dźwięku silników trakcyjnych powinna być proporcjonalna do prędkości (praktycznie od zera, jak w starych tramwajach), a tu od razu wskakuje na dość wysoki poziom i w miarę przyspieszania tylko już nieznacznie rośnie. Myślę, że ktoś zadaptował dźwięk od nowoczesnej lokomotywy z rozruchem impulsowym, a to gra jednak inaczej.