• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Analog na Cyferkę

OP
OP
Elvis

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 62 3
Bufory są z drugiej strony. Tych po prostu brakuje. W gutku są to jednocześnie kołki zamykające i zaginęły w akcji zanim lok trafił do mnie. Jeśli ktoś ma dwa na zbyciu, to przekażę właścicielowi gagara.

jachou

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Elvis napisał(a):
to prosty model do przeróbki, choć jedyna przeszkoda może być taka, że nie będzie jeździł. A tak poważnie to uważaj, jak będziesz robił przednie światła, żeby nie zewrzeć z odbierakami prądu z kół lokomotywy. No i w tendrze miejsce dla dekodera trzeba zrobić i tylne światełka dorobić, bo z tego co kojarzę, to tam jest tylko imitacja.
Światełka przednie prowadnice prądu do nich przetnę. Chciałem zapytać o tylne światełka czy można użyć diod? Jeżeli nie to jakie żaróweczki wstawić chodzi mi o napięcie czy tam z dekodera jest 12V. Dziękuję za odpowiedz pozdrawiam

OP
OP
Elvis

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 62 3
Spokojnie można użyć diod, a jaki opór? Zależy jakie sióstr, no i napięcie ich zasilania. Są dekodery, które mają ustabilizowane napięcie. Są też takie, które mają wprost wyjścia funkcyjne, które zasilają ciosy i nic więcej.

jachou

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Elvis napisał(a):
Spokojnie można użyć diod, a jaki opór? Zależy jakie sióstr, no i napięcie ich zasilania. Są dekodery, które mają ustabilizowane napięcie. Są też takie, które mają wprost wyjścia funkcyjne, które zasilają ciosy i nic więcej.
Dekoder mam taki DEKODER roco DCC 10732. Ciekawi mnie tylko jakie napięcie wychodzi na oświetlenie tylne bo jeżeli 12V to użyję diod 12 Voltowych. Może ktoś mi napisać jakie będzie tam napięcie. Dziękuje i pozdrawiam

OP
OP
Elvis

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 62 3
Z tego dekodera nie wychodzi stabilizowane napięcie i wątpię, by ktoś Ci tu napisał ile masz na wyjściu, tym bardziej, ze zależy to od tego jakie masz napięcie w torach. A to znowu zależne jest od tego jaki masz sprzęt do sterowania cyfrowego.

jachou

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Elvis napisał(a):
Z tego dekodera nie wychodzi stabilizowane napięcie i wątpię, by ktoś Ci tu napisał ile masz na wyjściu, tym bardziej, ze zależy to od tego jakie masz napięcie w torach. A to znowu zależne jest od tego jaki masz sprzęt do sterowania cyfrowego.
Sterowanie mam roco multimouse. Więc podpowiedz jakich tam diod użyć lub z jakim rezystorem?
Pozdrawiam

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Użyj jakichkolwiek diod z odpowiednio dobranym rezystorem. Nie ma to praktycznie nic wspólnego z typem zestawu sterującego.
O diodach i rezystorach pisano to setki razy.

OP
OP
Elvis

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 62 3
Blue napisał(a):
Użyj jakichkolwiek diod z odpowiednio dobranym rezystorem. Nie ma to praktycznie nic wspólnego z typem zestawu sterującego.
O diodach i rezystorach pisano to setki razy.
Czemu twierdzisz, że nie ma nic wspólnego, skoro niektóre systemy mają stabilizację napięcia, a inne go nie mają.
Przy sterowaniu MM w torach napięcie spokojnie dochodzi do 25Volt, przy Minibox'sie 18 Volt przy tym samym zasiłączy.
Użyj 2kilo na diodę, potem można ewentualnie zmniejszyć wartość.

jachou

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeszcze jedno pytanie może dla Was banalne. Chciałem się zapytać który kabel w oświetleniu diodowym do plusa a który do minusa czy nie ma znaczenia tak jak przy zwykłej żarówce?Czy ten co jest wspólny na tył i przód u mnie w dekoderze (niebieski) to dać jako masa?

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Jachou: Czytaj, czytaj, a wszystkiego się dowiesz. Np. dowiesz się, co to jest niebieski przewód w każdym, a nie tylko Twoim, dekoderze.

Elvis: rezystor w modelach dobierasz do właściwego, realistycznego świecenia, a nie na prąd maksymalny. Jak przy 12 V dobierzesz rezystor do 5 mA, to przy 25 V będziesz miał 8..9 mA i też będzie dobrze, nieprawdaż? Jak przy 12 V dobierzesz na 20 mA, to będziesz miał piękną latarkę w kształcie lokomotywy świecącą we wszystkie strony, z obowiązkową nalepką "używać tylko w systemie x, bo inaczej się spali".

Zieeew... O co my się tutaj...

jachou

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jakbym znalazł to bym nie pytał. Zresztą jest takie powiedzenie "kto pyta nie błądzi". Łatwo coś spalić i później eliminować uszkodzenia. Dlatego zapytałem który przewód do plus a który do minus.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.743 15 0
Źle szukałeś...
:arrow: viewtopic.php?f=4&t=7983
:arrow: http://www.zababov.cz/index.php?id=647
:arrow: http://www.miba.de/morop/nem652-d.pdf
...itd...

"Masy" jako takiej nie ma wyprowadzonej, tzn. bezpośrednio dostępna jest tylko w gnieździe:
:arrow: 21-pinowym http://www.morop.eu/de/normes/nem660_d.pdf
:arrow: PLUXach http://www.miba.de/morop/nem658-d.pdf

Z tego wynika, że niebieski kabelek to zawsze "+" zasilania :LOL:
A drugi biegun podłącza się do wyjścia dekodera, ale to nie jest "masa" :!:

Graff

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Chciałbym w tym miejscu podziękować koledze Elvisowi za profesjonalne i wcale nie takie drogie przerobienie mojego ST44 z analoga na cyferkę(jedyne co było drogie i jest nadal to części :? ). Do tego jeszcze Leszek pięknie dołożył płytkę zmieniającą światła w loku i teraz mój ST44 jest na pełnym wypasie! Już hula na trasie :)
Wielkie dzięki i pełen szacun!

Pozdrawiam

Piotr

OP
OP
Elvis

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 62 3
Ja też poczyniłem DCC Ryflaczka, a oto efekty:

Światła końca składu załączane przez F*
Oświetlenie wnętrza i kibelek F1 i F2, ale można sobie dowolnie ustawić. Dekoder posiada możliwość jazdy w analu oraz długie adresowanie.
Kabelki widoczne w pierwszym oknie już poprawione

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 18
M
DCC 3
DCC 10
DCC 13
DCC 49