• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Amerykańskie ciężarówki 1:43 - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.918 387 20
tak się teraz zastanawiam na ile problematyczne byłyby blachy do tych ciężarówek?
Jeżeli chodzi o zrobienie fototrawionych z blachy, to trzeba by się zapytać tych kolegów, którzy potrafią i wykonują usługi fototrawienia. Kalki - to pewnie kwestia zaprojektowania i wydruku. Natomiast najprościej chyba będzie zrobić takie tablice samemu. Zdobyć zdjęcie tablicy, wydrukować na drukarce kolorowej na papierze fotograficznym, zabezpieczyć wydruk lakierem i przykleić do modelu.
Podobnie można zrobić blachy do skali 1:87, tylko ze względu na grubość papieru fotograficznego trzeba po wydruku i zabezpieczeniu rozwarstwić papier i pozostawić cienką warstwę z nadrukiem. W przypadku skali 1:43 chyba nawet nie potrzeba rozwarstwiać papieru. Muszę kiedyś spróbować takiego wydruku do tej większej skali.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.918 387 20
Dziś długo wyczekiwany przeze mnie model amerykańskiego Macka. Jestem bardzo zadowolony, że do mnie tak szybko dojechał. Muszę tu serdecznie podziękować Michałowi ze sklepu modeliki za super szybką wysyłkę. :eek:k:
Model wydał IXO w serii gablotkowej i zrobiony jest naprawdę dobrze. Szkoda tylko, że nie jest to wersja ze sleepperem, bo na taką miałem największą ochotę, ale… jak się nie ma co się lubi… ;) :D Mam nadzieję, że kiedyś ktoś wyda taki model z częścią sypialną i z gumową kaczką zamiast psa…

Zatem dziś dzienna wersja amerykańskiego trucka - Mack R z 1966 r.

Mack R 001.jpeg
Mack R 002.jpeg
Mack R 003.jpeg
Mack R 004.jpeg
Mack R 005.jpeg
Mack R 006.jpeg
Mack R 007.jpeg
Mack R 008.jpeg
Mack R 009.jpeg
Mack R 010.jpeg
Mack R 011.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.918 387 20
Nie mogłem się oprzeć i po dostaniu przesyłki gazetkowej serii amerykańskich ciężarówek wydawanych w Hiszpanii zrobiłem taką krótką sesję modelowi. Przy tej skali to brakuje mi dioramki i tła do pokazywania pełnych zestawów. No ale wyszło jak wyszło i jest... ;) :)
Peterbilt 359 w barwach Shell.

Peterbilt 359 cysterna Shell 001.jpeg
Peterbilt 359 cysterna Shell 002.jpeg
Peterbilt 359 cysterna Shell 003.jpeg
Peterbilt 359 cysterna Shell 004.jpeg
Peterbilt 359 cysterna Shell 005.jpeg
Peterbilt 359 cysterna Shell 006.jpeg
Peterbilt 359 cysterna Shell 007.jpeg
Peterbilt 359 cysterna Shell 008.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.918 387 20
Dzięki koledzy za opinie. (y)
Dziś wracam do ciężarówek zza wielkiej wody. Na początek model gazetkowy z serii wydawanej przez wydawnictwo Altaya w Hiszpanii, a obecnie ta seria rozpoczyna się we Francji.
Freightliner FLA Wrecker z filmu Terminator.

Freightliner Terminator 001.jpeg
Freightliner Terminator 002.jpeg
Freightliner Terminator 003.jpeg
Freightliner Terminator 004.jpeg
Freightliner Terminator 005.jpeg
Freightliner Terminator 006.jpeg
Freightliner Terminator 007.jpeg
Freightliner Terminator 008.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.918 387 20
Dzięki koledzy za opinie. (y)

Dla porównania model Freightlinera z IXO, co prawda to ciągnik siodłowy, a nie holownik, ale kabina praktycznie ta sama.

Freightliner FLA 001.jpeg
Freightliner FLA 002.jpeg
Freightliner FLA 003.jpeg
Freightliner FLA 004.jpeg
Freightliner FLA 005.jpeg
Freightliner FLA 006.jpeg
Freightliner FLA 007.jpeg