• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Amerykańskie ciężarówki 1:43 - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.928 387 20
No to u mnie właśnie zagościły nowości z IXO i poszły na sesję fotograficzną.
Na pierwszy rzut wziąłem model Mack R, który miał odpowiadać ciężarówce z filmu "Convoy" z 1978 r. Niestety, IXO poszło na uproszczenia i na wydany wcześniej model Mack-a nałożyło tylko kangur i sleeper. :eek: :mad: Od oryginału różni się przede wszystkim za krótką ramą, za wąskim sleeperem, za dużą odległością sleepera od kabiny (brak połączenia), i złym tłumikiem wydechu. Poza tym ma inny grill i niepotrzebne lusterka na błotnikach, a i chlapacze powinny być czarne. Mogli także dać figurkę kaczki... Nie mówię tu nawet o złej kontroli jakości, bo mój jest lekko krzywy i ma krzywo zamontowane chlapacze... :confused:
Nie do końca mi się podoba i na razie zostawiam, ale jak wyjdzie jakiś lepiej odwzorowany model to wymienię...

Mack R Convoy 004.jpeg
Mack R Convoy 001.jpeg
Mack R Convoy 002.jpeg
Mack R Convoy 003.jpeg
Mack R Convoy 005.jpeg
Mack R Convoy 006.jpeg
Mack R Convoy 007.jpeg
Mack R Convoy 008.jpeg

Seweryn2802

Aktywny użytkownik
Reakcje
95 1 0
I maska za krótka, filmowy miał tę dłuższą. Przymykając oko na te mankamenty całkiem fajny model. Sleeper jakby z innej bajki.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.501 47 0
Jakby nie brać pod uwagę zgodności z filmowym oryginałem to model wygląda bardzo fajnie. Świetne detale i w tym kolorze mu bardzo dobrze. Zastanawiałem się nad jego zakupem, ale nie wnikałem aż tak bardzo w zgodność z pierwowzorem. Teraz muszę przemyśleć jeszcze bardziej temat.
Trzeba wybrać czy chce się model fajnie zrobionej "jakiejś" ciężarówki czy niedokładnie zrobiony model kultowego, filmowego pojazdu.:rolleyes:

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.928 387 20
Nie można tej sypialni ot tak oderwać i przykleić bliżej kabiny?
Można, ale niewiele to da, bo trzeba jeszcze przesunąć tłumik do przodu, zmniejszyć go, bo będzie wchodził na drzwi, a i tak rama będzie za krótka. Poza tym trzeba poszerzyć sypialnię, bo jest za wąska.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.928 387 20
Trzeba wybrać czy chce się model fajnie zrobionej "jakiejś" ciężarówki czy niedokładnie zrobiony model kultowego, filmowego pojazdu.:rolleyes:
Racja. Dlatego zostawiam go w nienaruszonym stanie, bo liczę, że w gazetkowej serii amerykańskich ciężarówek zostanie taki wydany zrobiony prawidłowo i z naczepą. :)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.928 387 20
Dziś kolejna nowość wydana przez IXO. Tym razem wznowienie Peterbilta 350.
Pierwsze wydanie w barwach czerwono-białych niestety przeoczyłem, a IXO długo kazało czekać na wznowienie. Jak się pokazał to kupiłem… No i jak otrzymałem to jakoś radość uciekła. Nie wiem czym kierował się producent, ale nie podoba mi się matowa przednia część grilla i zderzaka, gdzie boki i góra tych elementów są w chromie. No a jak zobaczyłem brak pomalowanych świateł na dachu, to mnie szlag trafił. Nie wspominam nawet o wypukłych kropkach na lakierze… Takich niedoróbek jeszcze w IXO nie widziałem.
Na razie to zostawiam model bez ingerencji mając nadzieję, że zostanie wydana kolejna reedycja już ze wszystkimi prawidłowymi elementami. Albo może kiedyś nabędę kalki z logo i napisami, i wezmę się za przemalowanie…

Peterbilt 350 001.jpeg
Peterbilt 350 002.jpeg
Peterbilt 350 003.jpeg
Peterbilt 350 004.jpeg
Peterbilt 350 005.jpeg
Peterbilt 350 006.jpeg
Peterbilt 350 007.jpeg
Peterbilt 350 008.jpeg
Peterbilt 350 010.jpeg
Peterbilt 350 011.jpeg

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.501 47 0
Długi jest niesamowicie. Ogólnie to chyba Ixo z jakością wykonania schodzi mocno poniżej oczekiwań z tego co piszesz.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.928 387 20
Dzięki koledzy za opinie. (y)

Dziś trzeci z ostatnio kupionych modeli ciężarówek amerykańskich IXO. To najlepiej wykonany model z trzech ostatnio kupionych. Podoba mi się w tych barwach i cieszę się, że wyszło wznowienie.
International Harvester DCOF-405

International Harvester DCOF-405 001.jpeg
International Harvester DCOF-405 002.jpeg
International Harvester DCOF-405 003.jpeg
International Harvester DCOF-405 004.jpeg
International Harvester DCOF-405 005.jpeg
International Harvester DCOF-405 006.jpeg
International Harvester DCOF-405 007.jpeg

gryngol

Aktywny użytkownik
Reakcje
334 0 1
Kolejny świetny model, jednak te amerykany mają coś w sobie. Dziwnie w tym modelu ( w prawdziwych samochodach też) wygląda tył, bez belki, tablicy, świateł. widocznie nikt nei przewidział że będzie jeżdził bez naczepy :)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.928 387 20
Światła Maćku są, Belka i chlapacze nie są potrzebne. W USA za tylne migacze robi światło stop. W sumie to mądre, bo to najjaśniejsze światło z tyłu samochodu.