• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Amerykańskie ciężarówki 1:43 - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.742 387 20
Udało mi się odkupić od kolegi z sąsiedniego forum model takiego zestawu produkcji IXO.
International Harvester DCOF-405 z 1959 r.

International Harvester DCOF-405 Yamaha 001.jpeg
International Harvester DCOF-405 Yamaha 002.jpeg
International Harvester DCOF-405 Yamaha 003.jpeg
International Harvester DCOF-405 Yamaha 004.jpeg

A teraz sam ciągnik:

International Harvester DCOF-405 Yamaha 005.jpeg
International Harvester DCOF-405 Yamaha 006.jpeg
International Harvester DCOF-405 Yamaha 007.jpeg
International Harvester DCOF-405 Yamaha 008.jpeg
International Harvester DCOF-405 Yamaha 009.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.742 387 20
Dzięki koledzy. Święta minęły typowo po polsku, czyli w większości przy stole... ;)

Dziś biegniemy do lat 40 ubiegłego wieku, gdzie za "wielką wodą" powstała ciężarówka International Harvester serii K, która była produkowana w różnych konfiguracjach (jak podaje Wikipedia były to 42 modele, 142 różne długości rozstawu osi i nośności od 1/2 tony do prawie 41 ton.)
Model ciągnika siodłowego z 1948 r wyprodukowało IXO.
International Harvester KB-7

International Harvester KB7 001.jpeg
International Harvester KB7 002.jpeg
International Harvester KB7 003.jpeg
International Harvester KB7 004.jpeg
International Harvester KB7 005.jpeg
International Harvester KB7 006.jpeg

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.192 108 2
Świetny Truck z Usa , tylko to siodło przy tak małej kabinie wydaje się niesamowicie wielkie , wiem że to tylko złudzenie optyczne ;)
Gratuluje nabytku, gdyby nie to że ostatnio mocno wkręciłem się w skalę 1/24 to pewnie też znalazł by się na mojej liście ;)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.742 387 20
gdyby nie to że ostatnio mocno wkręciłem się w skalę 1/24 to pewnie też znalazł by się na mojej liście ;)
Nie rezygnuj z niego. To naprawdę świetna miniatura i warta posiadania. Śmiem twierdzić, że lepiej mieć tego staruszka niż obecne typu Lonestar czy Kenworth T600. Te staruszki mają niesamowity klimat. Przynajmniej dla mnie.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.742 387 20
tylko to siodło przy tak małej kabinie wydaje się niesamowicie wielkie , wiem że to tylko złudzenie optyczne ;)
To nie tylko złudzenie optyczne Marcinie. To siodło jest duże, a i otwór który sobie wymyśliło IXO jest owalny zamiast okrągły. To tak jak w modelach w skali 1:87. Dziwna polityka tych firm modelarskich. Przecież można było zrobić otwór okrągły, bolec w naczepie także okrągły i byłoby naprawdę dużo wygodniej i dużo naturalniej by to wyglądało. Athearn ma takie realistyczne siodła, a i Roco kiedyś także robiło takie z otworem okrągłym. No a w obecnych modelach w skali 1:43 siodło jest przez ten otwór przeskalowane i w nieprawidłowym kształcie.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.192 108 2
Mam nieodparte wrażenie że firmy produkujące modele od lat idą w złym kierunku, robią babole i uproszczenia które wpływają na odbiór końcowy produktu , nie słuchają opini modelarzy czy kolekcjonerów tylko klepią i klepią aby kasa się zgadzała, a niestety wraz z obniżeniem jakości niektórych produktów wzrasta ich cena. I żeby nie było że tylko narzekam bo dzisiejsza technologia produkcji modeli jest na prawdę na bardzo wysokim poziomie i firmy mają niesamowite możliwości technologiczne tylko że do tego brakuje finezji i dopieszczenia , a my wielokrotnie nie mamy większego wyboru i albo kupujemy model nie do końca nam pasuje lub możemy go w ogóle nie kupić ;)