• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.614 64 3
Jeśli nic w tej kwestii nie zmienili w stosunku do poprzedniej edycji ST43 14 to masz dwie śruby od spodu dostępne po obróceniu wózka. Chyba to powinno być opisane w instrukcji. Ja jeszcze nie mam mojego nowego modelu, więc nie wiem co jest do niego dołączone.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.640 8 0
Jeśli nic w tej kwestii nie zmienili w stosunku do poprzedniej edycji ST43 14 to masz dwie śruby od spodu dostępne po obróceniu wózka. Chyba to powinno być opisane w instrukcji. Ja jeszcze nie mam mojego nowego modelu, więc nie wiem co jest do niego dołączone.
Zgadza się, są dwie śruby pod wózkami (po przekątnej). Aby się do nich "dobrać" - należy obrócić/skierować wózki na boki.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.554 60 1
Model na żywo wygląda naprawdę ładnie. Pomijając już pewne nieścisłości w konstrukcji które koledzy już wcześniej wymienili to rzucają się w oczy szkła reflektorów. Są grube, i tam gdzie w oryginalne znajduje się blacha (obudowa reflektorów) to w modelu jest przeźroczysta część. Wypadałoby ich boki pomalować na kolor budy. W moim modelu niestety wszystkie zderzaki były wyłamane, czekam na odpowiedź czy sklep dysponuje częściami zamiennymi.

Reakcje
77 2 0
Patrząc na ten filmik to próbki dźwiękowe są całkiem ok ale kompletnie jest coś spartolone z programowaniem dźwięków i ruchu lokomotywy.
W temacie ruchu lokomotywy to przypuszczam, że ustawione są "przyjazne" CV dla pracy w trybie zasilania analogowego. Wydaje mi się to z resztą całkiem zrozumiałe. Dlatego ja zmieniłem wartość napięcia startu modelu CV2=3 na 1, bo i tak jadę zawsze na DCC. W kwestii ruszania CV3=160 zmieniłem na maxa 255 a prędkość CV5=255 ograniczyłem do wartości 160. Teraz na moje oko jeździ bardziej naturalnie, rusza spokojnie i wolno i nie gania przy pełnej mocy jak Pendolino.

Yaku

Aktywny użytkownik
Reakcje
116 0 0
Wczoraj dotarł mój egzemplarz ;) Nabyłem wersję analogową i mam pytanie do znawców: podczas jazdy tylne czerwone światła nie świecą się - czy tak ma być? Na makiecie model będzie cieszył oko jeżdżąc raczej z wagonami, więc mi to nie przeszkadza akurat, ale wolę zapytać ;) Zrobiłem modelowi rozgrzewkę - po 10 minut jazdy w każdą stronę i zauważyłem, że w jednym kierunku jeździ cichutko i elegancko, a w drugim nieco trzeszczy i rzężoli. Ciekawe, czy dotrze się jeszcze, czy już na wstępie pojawia się kwestia jakiegoś dodatkowego smarowania?

Reakcje
77 2 0
Wczoraj dotarł mój egzemplarz ;) Nabyłem wersję analogową i mam pytanie do znawców: podczas jazdy tylne czerwone światła nie świecą się - czy tak ma być? Na makiecie model będzie cieszył oko jeżdżąc raczej z wagonami, więc mi to nie przeszkadza akurat, ale wolę zapytać ;) Zrobiłem modelowi rozgrzewkę - po 10 minut jazdy w każdą stronę i zauważyłem, że w jednym kierunku jeździ cichutko i elegancko, a w drugim nieco trzeszczy i rzężoli. Ciekawe, czy dotrze się jeszcze, czy już na wstępie pojawia się kwestia jakiegoś dodatkowego smarowania?
To raczej również wersja cyfrowa lecz bez dźwięku. Światła czerwone powinny być pod jednym z klawiszy funkcyjnych (w przypadku dekodera z dźwiękiem jest to F5).

Yaku

Aktywny użytkownik
Reakcje
116 0 0
To raczej również wersja cyfrowa lecz bez dźwięku. Światła czerwone powinny być pod jednym z klawiszy funkcyjnych (w przypadku dekodera z dźwiękiem jest to F5).
Wiem, ale u mnie na razie test tylko na zasilaczu Piko Fz1 :) I pytanie, czy w tej sytuacji, przy takim sterowaniu jest ok, że czerwone tylne nie świecą.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Czyli kolejna skucha, jeśli chodzi o rozwiązania związane z elektroniką:( Trochę ich za dużo...
Dekoder ma możliwość zaprogramowania, które funkcje mają być aktywne w razie jazdy w analogu. Wystarczy poprosić sklep albo kogoś z kolegów posiadających DCC, by zaprogramowali, że końcówki będą świeciły. Notabene, miałem parę próśb od Kolegów, by zrobić właśnie na odwrót - oddzielić końcówki w różnych modelach.

PS. Nie nam wyrokować, czy lok jeździ luzem, czy ze składem, na czyjejś makiecie. Niektórzy kolekcjonują same lokomotywy, inni mają stałe składy, a był tu też przypadek, że ktoś trzyma lokomotywę na rolkach i "jeździ" nią w miejscu. Ciekawostka: w DCC można osiągnąć ciekawy efekt bez rolek - koła mogą stać, a wszystkie funkcje (wraz z odpowiednim do "prędkości" dźwiękiem) działają, jakby lokomotywa jechała :D Tak działa sygnał "stop" wysłany z centralki do dekodera.

Ostatnio edytowane: