• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.219 23 0
Określiłbym to jako nie zanika, ale zmienia w ton wybiegu lokomotywy. On pracuje cały czas, ale sugeruje pracę nieobciążonej lokomotywy. Nie jestem tego pewny w tej chwili, ale jeśli model jedzie "szybko" to chyba tego efektu nie ma.
Tu by bardzo przydatny był test jazdy i powiązanych z jazdą dźwięków silnika na stanowisku / rolkach, żeby model "jechał", a jednocześnie był w tym samym miejscu.

Reakcje
77 3 0
Szczerze to zastanawiałem się jak wygląda te "kołysanie się" modelu. Na Twoim filmie jest one dostrzegalne dosyć wyraźnie.

Jesteś w stanie opisać jak rozwiązać ten problem?

3:09 - z ciekawości: ten dźwięk gwizdka to jakiś uniwersalny dla tych maszyn?
3:18 - diody reflektorów dosyć mocno oświetlają kabinę - ciekawe czy można je odizolować
4:04 - tutaj widać jak zanikają dźwięki na chwilę, takich momentów wyłapałem kilka + kołysanie modelu
Natomiast wydaje mi się, że wszystkie problemy z modelem dałoby się ogarnąć.
3:09 w mojej skromnej opinii - do wyłączenia lub zamiana na coś pożyteczniejszego
3:18 - całe światła dla mnie do przeróbki. Wersja minimum to malowanie wszystkiego co w środku świeci (buda też)
W temacie kołysania, ostatnio na żywo widziałem ST43 na stacji Ścinawka Średnia. Ona się tam nie kołysała - ona tańczyła ;) Dla mnie to nie problem zwłaszcza, że moje tory też grzecznie na parkiecie nie leżą.

Pod ostatnim zdaniem również się podpisuję. :)

Reakcje
77 3 0
Tu by bardzo przydatny był test jazdy i powiązanych z jazdą dźwięków silnika na stanowisku / rolkach, żeby model "jechał", a jednocześnie był w tym samym miejscu.
Wyjdzie wtedy, że jest tak jak to słychać. Myślę, że to bardziej kwestia doboru schematu dźwiękowego. Prawdopodobnie tak zrealizowano nagranie (na nieobciążonej lokomotywie) i tak to wyszło. Dla mnie to nie wada tylko opcja inna niż wszystkie jakie w temacie ST43 do tej pory słyszałem. Tutaj powinien się raczej wypowiedzieć ktoś z zawodowców od prowadzenia tych maszyn. Pozostaje też sposób w jaki prowadził ją człowiek podczas sesji nagraniowej.

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
607 17 0
Poza tym uwaga, że 15 lat temu nikt nie narzekał na długość poręczy przy drzwiach jest nie na miejscu. Świadomość klientów i ich oczekiwania wobec modeli rosną. A że niektórzy nie mogą tego zrozumieć i serwują nam odgrzewanego kotleta Tilliga... :p
Świadomość i oczekiwania rosną. No tak. Ja w każdej dziedzinie życia. Każdy kupuje to co mu odpowiada. Jeżeli coś nie spełnia oczekiwań... Daje sobie spokój.
Dobrze, że nie byłem napalony na ST43 od Albert Modell, jak szczerbaty na suchary i zaraz w trakcie weekendowych problemów ze stroną sklepu dałem sobie spokój.
Tylko czasem dziwi mnie dziwne podejście moich rodaków. Jak mam to chwale, jak nie mam to znaczy, że jest do niczego. A jak nie udało mi się kupić, to będę krytykował i obrzydzał innym....

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.800 62 3
Świadomość i oczekiwania rosną. No tak. Ja w każdej dziedzinie życia. Każdy kupuje to co mu odpowiada. Jeżeli coś nie spełnia oczekiwań... Daje sobie spokój.

Tylko czasem dziwi mnie dziwne podejście moich rodaków. Jak mam to chwale, jak nie mam to znaczy, że jest do niczego. A jak nie udało mi się kupić, to będę krytykował i obrzydzał innym....
Czekaj, czekaj.
To ja staram się pomóc rozwiązać problem, a tu się okazuje, że nie da się zmienić adresu w modelu, którego nie ma?
Toś mnie Krakowiaku .....

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
548 65 11
A ja tam nie wnikam ani w lampy, okna, ani "cefałki", nawet poręcze mnie nie irytują. Dla mnie model jest jak najbardziej do zaakceptowania. Skoro jest modelem to mogę w nim pozmieniać co tylko chcę. Mój dzisiaj do mnie przyjechał.
Jeśli kolegów nie zaboli "przypodłogowe środowisko testowe" to poniżej zamieszczam link z pierwszego uruchomienia. P.S. Zanim zaczniemy panikować, że niby coś nie działa (jak to było ze mną), proponuję dać modelowi możliwość zrobienia kilku kółek po torowisku. Rozwiązuje to kilka wydumanych problemów (u mnie na początku nie startował dźwięk - elektronika dostała trochę prądu i problem zniknął).

Patrząc na ten filmik to próbki dźwiękowe są całkiem ok ale kompletnie jest coś spartolone z programowaniem dźwięków i ruchu lokomotywy.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.437 34 0
To i ja "dorzucę" kilka marnych fotek, ale "rumuna" ostrowskiego.

Model wymaga dokładnego "przeglądu" - był dowieziony bezpośrednio na TRAKO i na dobrą sprawę nie miałem okazji dokładnie go sprawdzić/przetestować. Trochę jeździł po makiecie, ale na niezbyt długich odcinkach torów. Nie wypowiem się również na temat wgranych dźwięków - na targach było zbyt głośno. Z pewnością model wymaga "dotarcia" - po tym zabiegu okaże się czy będzie trzeba ingerować w ustawienia. Mam nadzieję, że jedno i drugie poprawi jazdę modelu w zakresie niskich prędkości.

Generalnie - jestem zadowolony z posiadania kolejnego ostrowskiego "loka" :)

Załączniki