Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Przemyślałem temat i dam spokój z tą knajpą.
Poniuchałem trochę w tym temacie i wiem że od przełomu 2010/2011 EC Wawel jeździł również w zestawie 4 wagony bez knajpy/baru ciągnięty przez EU07/EP09.
Więc stwierdzam, że skład: Krakowska EU07 IC od SM i zestaw ACME będzie jak najbardziej "poprawna politycznie".
Swoją drogą ciekawa jest historia tego ekspresu. Od zmiany trasy i skierowanie go przez przejście graniczne od 2008 roku przez Frankfurt nad Odrą można powiedzieć zaczęła się powolna śmierć tego Ekspresu.
Nie dość, że skierowali go "nadodrzanką" to jeszcze ten odcinek pokonuje z prędkością do 60 km/h a miejscami i 40 km/h. Z tego też powodu podejrzewam spada liczba chętnych do podróży a w 2013 roku chodziły słuchy że pociąg ma być zawieszony a koleje DB miały na tą linię wprowadzić (jeśli już nie wprowadziły)... autobus (nie szynobus)!
Wracając do tematu. Czy próbował ktoś z Was wymontować zestawy kołowe z wózków? Na każdym wózku są 2/3 elementy dodatkowo spinające zestawy kołowe a prawdopodobnie będące imitacją mechanizmu zmiany rozstawu kół
Godzina kombinowania w końcu się udało.
Dla tych co np. tak jak ja zamierzają pomalować zestawy kołowe w kolor wózków podaje kolejność. Zaoszczędzicie przez to czas i nie połamiecie elementów
Demontaż:
1) wyjmujemy z jednej strony zestaw kołowy delikatnie odchylając osłonę wózka, z drugiej strony na razie niech siedzi.
2) to samo z drugim zestawem kołowym
3) wyjmujemy w podobny sposób drugą stronę zestawu kołowego tego dalszego od czoła wagonu. Od razu mówię... nie jest łatwo bo mechanizm zmiany rozstawu zaczyna prężyć.
4)Jakimś płaskim narzędziem (ja zabrałem żonie pilniczek do paznokci) zakładamy dźwignie na zbiornik z fekaliami i pod mechanizm zmiany rozstawu i zaczynamy wydostawać zestaw kołowy z wózka w sposób jak wyżej.
5) Gdy widzimy że zaczyna wychodzić, drugą ręką naciskamy na dźwignie na zbiorniku i wszystko razem wychodzi
Tym sposobem 2 min. roboty

Potem wyjmujemy elementy mechanizmu zmiany rozstawu i mamy zestawy kołowe uwolnione.
Montaż.
Wkładamy zestawy kołowe w wózki jak w każdym innym wagonie, a potem elementy zmiany rozstawu. Najpierw wpinamy w zestaw kołowy 1 potem mocujemy do wózka i zestaw kołowy 2.
Polecam. Po pomalowaniu zestawów kołowych model naprawdę wiele zyskał
Jak wrócimy z weekendu wstawię fotkę...