• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ACME - modele wagonów pasażerskich

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.595 24 0
O ile dobrze kojarzę, to pierwszym wagonem w tym malowaniu, był prototyp wagonu typu 150A z Pafawagu (bodajże z 1995 roku), zaś wagony ABB-Henschel trafiały na PKP od końca 1996 roku. Nie pamiętam, czy te "biznesowe" 145A były przed nimi, czy już po.
Niezależnie od powyższego, to w modelu mamy jedynie te ABB i nawet jeśli nie patrzeć na wymalowaną na nich datę rewizji, to i tak jest to najwcześniej 1996 rok (1 klasa) i 1997 rok (2 klasa).

Reakcje
2.928 583 107
Kurcze, ucieszyłem się, że zapowiedzianeych wagonyów użyję do uzupełnienia IC "Bystrzyca", ale wygląda na to, że jest to chyba niemożliwe - oczywiście przy założeniu, że trzymamy się ściśle zgodności z rzeczywistością.

Wspomiany pociąg kursował od 1996 roku. Zatem wtedy już nie występowało -x w oznaczeniu. No chyba, że jeszcze w 1994 roku je nanoszono i wagon przetrwał te 2 lata do 1996. Nie wiem jak wyglądała kwestia częstotliwości napraw rewizyjnych w wagonach typu Z. Bo jeśli były fabrycznie w 1993 roku dostarczane z -x w oznaczeniu to być może jako nowe miały wydłużony ten okres do pierwszej naprawy ?

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
677 35 1
Takie pytanie - czy wiadomo coś o tym jakie typy wagonów tych z czarnym pasem okiennym są planowane do wydania w "Lechu"? Jakieś przedziałowe czy bezprzedziałowe 158A/159A?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.153 49 4
Pytanie do tych co kupli modele wagonów 136 i 139A. Czy malowanie wg Was jest prawidłowe? Bo wg mnie nie. Wagon 1 klasy jest za marchewkowy a wnętrze miało fotele po bokach w pasy popielate a środek w pasy ukośne w kolorze od żółci do czerwieni, a druga klasa miała fotele brązowe. Nie wiem dlaczego wnętrze dwójki jest zielone, skoro w oryginale z HCP zielone były tylko płyciny wnętrza i to w odcieniu RAL tzw "tanengrün" czyli choinkowo zielonym i takie też było pudło (podobne do ciemnego wagonu z Ost Westa). A przecież fotele są elemenetm wkładanym osobno. Podwozia zalane są czarnym połyskiem i plamami matu. Poprzedni wypust 136A miał podwozie matowo czarne. Tak więc wg mnie na Polskę idzie odrzut z tego co nie poszło na zachód.

Kudlaty

Aktywny użytkownik
Reakcje
766 25 1
Dołączam się do pytania o wagony 136 i 139A. Czy ktoś może się podzielić info jak są wykonane i pomalowane ? czy podobnie jak Sobieski i co z tym odcieniem ? Z góry dziękuje.