• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ACME - modele wagonów pasażerskich

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
O ile dobrze kojarzę, to pierwszym wagonem w tym malowaniu, był prototyp wagonu typu 150A z Pafawagu (bodajże z 1995 roku), zaś wagony ABB-Henschel trafiały na PKP od końca 1996 roku. Nie pamiętam, czy te "biznesowe" 145A były przed nimi, czy już po.
Niezależnie od powyższego, to w modelu mamy jedynie te ABB i nawet jeśli nie patrzeć na wymalowaną na nich datę rewizji, to i tak jest to najwcześniej 1996 rok (1 klasa) i 1997 rok (2 klasa).

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.426 479 107
Kurcze, ucieszyłem się, że zapowiedzianeych wagonyów użyję do uzupełnienia IC "Bystrzyca", ale wygląda na to, że jest to chyba niemożliwe - oczywiście przy założeniu, że trzymamy się ściśle zgodności z rzeczywistością.

Wspomiany pociąg kursował od 1996 roku. Zatem wtedy już nie występowało -x w oznaczeniu. No chyba, że jeszcze w 1994 roku je nanoszono i wagon przetrwał te 2 lata do 1996. Nie wiem jak wyglądała kwestia częstotliwości napraw rewizyjnych w wagonach typu Z. Bo jeśli były fabrycznie w 1993 roku dostarczane z -x w oznaczeniu to być może jako nowe miały wydłużony ten okres do pierwszej naprawy ?

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Takie pytanie - czy wiadomo coś o tym jakie typy wagonów tych z czarnym pasem okiennym są planowane do wydania w "Lechu"? Jakieś przedziałowe czy bezprzedziałowe 158A/159A?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.714 39 4
Pytanie do tych co kupli modele wagonów 136 i 139A. Czy malowanie wg Was jest prawidłowe? Bo wg mnie nie. Wagon 1 klasy jest za marchewkowy a wnętrze miało fotele po bokach w pasy popielate a środek w pasy ukośne w kolorze od żółci do czerwieni, a druga klasa miała fotele brązowe. Nie wiem dlaczego wnętrze dwójki jest zielone, skoro w oryginale z HCP zielone były tylko płyciny wnętrza i to w odcieniu RAL tzw "tanengrün" czyli choinkowo zielonym i takie też było pudło (podobne do ciemnego wagonu z Ost Westa). A przecież fotele są elemenetm wkładanym osobno. Podwozia zalane są czarnym połyskiem i plamami matu. Poprzedni wypust 136A miał podwozie matowo czarne. Tak więc wg mnie na Polskę idzie odrzut z tego co nie poszło na zachód.

Kudlaty

Aktywny użytkownik
Reakcje
729 23 1
Dołączam się do pytania o wagony 136 i 139A. Czy ktoś może się podzielić info jak są wykonane i pomalowane ? czy podobnie jak Sobieski i co z tym odcieniem ? Z góry dziękuje.