• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ACME - modele wagonów pasażerskich

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Słuchajcie - czy może to są te wagony, które odwzorował ACME, w aktualnym malowaniu?
oczywiście po modernizacji.
Pięć razy musiałem czytać Twoje pytanie, żeby mieć jaką taką pewność (choć i tak nie 100-procentową), że zrozumiałem, o co właściwie pytasz!
Jeśli pytasz, czy ACME wyprodukowało modele wagonów, które po modernizacji i w aktualnym malowaniu IC, widać na Twoich zdjęciach, to NIE, to nie są te wagony.
ACME oferuje modele wagonów XB-Goerlitz (zestaw Ost-West), a na Twoich fotkach są wagony Z2B i Z2A Bautzen.

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
Pięć razy musiałem czytać Twoje pytanie, żeby mieć jaką taką pewność (choć i tak nie 100-procentową), że zrozumiałem, o co właściwie pytasz!
Jeśli pytasz, czy ACME wyprodukowało modele wagonów, które po modernizacji i w aktualnym malowaniu IC, widać na Twoich zdjęciach, to NIE, to nie są te wagony.
ACME oferuje modele wagonów XB-Goerlitz (zestaw Ost-West), a na Twoich fotkach są wagony Z2B i Z2A Bautzen.
Może kolega @M-G miał na myśli Sobieskiego od ACME, a nie zestaw Ost_West...

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Może kolega @M-G miał na myśli Sobieskiego od ACME, a nie zestaw Ost_West...
Nie - właśnie Ost-Westa.
Sorry za niedomówienie, właśnie miałem na myśli Ost-Westa. Wczoraj zobaczyłem te wagony na peronie w składzie bodajże Lubuszanina, a pierwsza rzecz jaka zwróciła moją uwagę to wzdłużny "szef" poszycia dachu. No i te słynne wypustki przy wózkach, które widać na zdjęciach.
Wcześniej już pytałem o dalsze ich losy i kilkanaście postów wcześniej było wspomniane o wagonach 170A.
Znalazłem taką fotkę:
DSC04885.JPG

to taki wagon?

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.708 39 4
A czy ktoś posiada zdjęcie wagonu 1 klasy produkcji byłego NRD w oryginalnym malowaniu? Powiem szczerze, że nie pamiętam tych wagonów, drugiej klasy owszem bo były zielone -Görlitze (8 miejsc) i bordowe Bautzeny (po 6 miejsc), ale nie pierwsze klasy. Byłbym wdzięczny.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.611 517 30
W maju 1992 roku sfotografowałem w Warszawie pociąg IC, składający się z samych wagonów Bautzen, 1 i 2 klasy oraz restauracyjnego. Niestety, pociąg jechał już dość szybko i udało mi się zrobić tylko dwa zdjęcia i to dość kiepskie, ale lepszych nie mam - kiedyś je zresztą już na forum pokazywałem.

40-36Aa.jpg

40-Eb.jpg

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.708 39 4
Super, ja tylko pamiętam wagony 139A produkcji HCP w expresach z Poznania, stąd moje pytanie. Może dlatego, że na Poznań linia miał tylko 140km/h a na CMK jeździły 160.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Znalazłem fotę 171A:
DSC05775.JPG

ta podłużna kratla nawiewu to raczej była chyba w naszych wagonach, czy może została zmieniona podczas modernizacji? Na tronie "Baza wagonów" jest fotka właśnie takiego wagonu jak ten, ale one powstały z modernizacji 136A, czyli naszych wagonów jak to kolega Grodziszcze wspomniał wcześniej.
A wracając do mojego pytania odnośnie tych ograniczników wychyłu wózka - w razie jak wagon pojedzie po dwóch torach:
wykolejenie.jpg

zdjęcie stąd: https://www.rynek-kolejowy.pl/mobil...al-na-inny-tor-nikt-nie-ucierpial-108730.html (wrzucałem to już wcześniej)
to się wykolei czy one się wygną?

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.542 151 0
Wiemy i już mam zamówione. :) Przyłącze se te 3 wagony do kupionego niedawno Ost-Westa oraz zamówionego restauracyjnego Roco i będę miał piękny skład na czele z EP05 MTB. A co tam, że może troszkę się nie będzie zgadzało, ważne że skład będzie piękny. :)

PS. Sprawdziłem Ost-Westa po podpiłowaniu ograniczników skrętu i przechodzi nawet przez R1 Piko. :)

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
812 89 3
W końcu 136/139A ze stacji Warszawa Grochów a nie jakiś wybryk lubelski. Jednak nie jestem pocieszony. Wagony są z "-x", więc nie będzie łączenia z papugami :podstepny: