• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ACME - modele lokomotyw serii 163

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.503 142 19
To, że model ACME 90191 / 90191S Škoda 163 044-1 ČD/PR "Marysia" nie ma zamontowanych węży piasecznic w żadnym razie nie jest efektem krytyki w stosunku do modelu ACME 60564 / 69564 TRAXX 594 001 AKIEM/LOTOS Kolej. Po prostu modele Škód produkowane przez ACME są fabrycznie oferowane bez zamontowanych węży piasecznic. Wiadomo to od 2019 roku, kiedy to producent rozpoczął sprzedaż modeli lokomotyw Škoda serii 162/163/180/230/362/363/371/372.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.636 504 107
Roco wykonuje inny typ lokomotywy niż ACME. Faktycznie jednak pierwszy rzut oka rzeczywiście powoduje, że ROCO wydaje się ładniejsze. Na pewno w lokomotywie ROCO wózki (mój konik) są o wiele bogatsze. Ale to może wynikać właśnie z tego, że to jednak inny typ lokomotywy.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.503 142 19
Czy było gdzieś porównanie lokomotyw 371 firmy Roco i ACME?
Nie było porównania. Jak znajdę trochę wolnego czasu to dokonam takiego, a jest co porównywać, bo każdy z tych modeli ma mocne i słabe strony. Dodatkowo do porównania jest jeszcze leciwy model od PIKO.

Co do tytułu i przedmiotu tego tematu, to rzeczywiście warto byłoby rozszerzyć go o pozostałe serie lokomotyw tj. 162/180/230/362/363/371/E630 produkowane przez A.C.M.E. Pytanie czy tworzyć osobne tematy poświęcone modelom firmy MTB, PIKO oraz Roco, czy też zawrzeć treści dotyczące miniatur wszystkich producentów w jednym zbiorczym wątku?

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.831 128 1
Co do tytułu i przedmiotu tego tematu, to rzeczywiście warto byłoby rozszerzyć go o pozostałe serie lokomotyw tj. 162/180/230/362/363/371/E630 produkowane przez A.C.M.E. Pytanie czy tworzyć osobne tematy poświęcone modelom firmy MTB, PIKO oraz Roco, czy też zawrzeć treści dotyczące miniatur wszystkich producentów w jednym zbiorczym wątku?
Jestem jak najbardziej "za":) Tworzenie kolejnych wątków poświęconych czy to producentom czy to poszczególnym seriom tej lokomotywy, moim zdaniem, mija się z celem i doprowadzi w późniejszym okresie do trudności w odnajdywaniu interesującego nas tematu lub go uzupełnianiu. Tym bardziej, że są to w sumie bardzo zbliżone w wyglądzie lokomotywy.

Moja propozycja wątku to: ACME, MTB, PIKO, Roco - modele lokomotyw serii 162/163/180/230/362/363/371/372/S.499/E630

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.831 128 1
Moim skromnym zdaniem zbyt szeroko. Jak już to wszystkie serie w jednym worze, to przynajmniej z podziałem na producentów.
Tylko jak chcą koledzy dokonać porównań modeli poszczególnych producentów:niepewny: Tworząc kolejne wątki:niepewny: To tylko doprowadzi do chaosu. I tak, moim zdaniem, na Forum jest dużo dublujących się wątków i później jest kłopot gdzie umieścić wpis, coś znaleść itp. Ale wybór oczywiście tytułu wątku należy do większości.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.503 142 19
modele lokomotyw CD, ZSSK, CSD
Taki temat już jest :gwizd: : Modele kolei naszych południowych sąsiadów (ČD/ČSD/ŽSR/ZSSK)

Zaś gdyby tytuł miał dotyczyć miniatur tych Škód, to skupiając się jedynie na przewoźnikach, należałoby rozszerzyć powyższy zapis zaproponowany przez Kolegę do poniższego :eek: :

ČSD/ČD/ČD Cargo/ŽSR/ZSSK/ZSSK Cargo/REGIOJET/TSS Cargo/DR/DB AG/DB Cargo AG/RAILION/DB Schenker/FNM/PR

To już lepiej zostawić serie zamiast wypisywać wszystkich przewoźników, którzy je eksploatowali :rolleyes: .

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.831 128 1
Trochę już minęło czasu od naszego "referendum" w sprawie nazwy wątku. Czas na krótkie podsumowanie. Wpłynęły trzy propozycje. Co warte podkreślenia wszystkie opowiadały się za jego rozszerzeniem:) Pierwsza z zaproponowanych propozycji tytułu postulowała poszerzenia wątku o poszczególne serie ale tylko w obrębie jednego producenta. Druga rozszerzała wątek nie tylko o serie ale i o producentów. A ostania, najdalej idąca o lokomotywy eksploatowane przez przewoźników CD, ZSSK, CSD.
Z reakcji Kolegów na poszczególne propozycje wydaje się, że najwięcej ich miała druga, tj.: ACME, MTB, PIKO, Roco - modele lokomotyw serii 162/163/180/230/362/363/371/372/S.499/E630.

Stąd prośba do moderatora o zmianę tytułu wątku i dodanie prefiksu "Model fabryczny" (niestety przy tworzeniu wątku gdzieś mi ten prefiks umknął:().
I na koniec taka moja uwaga. Jeżeli wątek okaże się w praktyce zbyt obszerny, to chyba nie będzie kłopotu z wydzieleniem z niego informacji dotyczących czy to poszczególnych serii czy producentów i utworzenie dedykowanych tym tematom wątków.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.228 157 7
Trochę już minęło czasu od naszego "referendum" w sprawie nazwy wątku.
A było takowe? Nie dostałem żadnego e-maila w tej sprawie i na co głosować.
Z tego co kojarzę, to na tym forum nigdy nie byli łączeni różni producenci w jednym wątku. Moim zdaniem doprowadzi to do chaosu. Rozdzieliłbym producentów, tak aby był jednym producent, ale typów lokomotyw może być wiele.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.831 128 1
Ja tylko zrobiłem małe podsumowanie tego co podło odnośnie tytułu. Jaki będzie... to od Kolegów w sumie zależy.
A co przemawia za dość obszernym tytułem, to moim zdaniem, chociażby możliwość porównań modeli różnych producentów w jednym miejscu. Ponadto nie wydaje mi się, żeby ten wątek był tak obszerny jak wątki dedykowane modelom polskich lokomotyw czy wagonów. Tym bardziej, że MTB czy PIKO modele tych lokomotyw wydaje dość sporadycznie i jedynie ACME i Roco ma coś w tym temacie aktualnie do powiedzenia.

To tyle ode mnie w tej sprawie:)

Ps. Referendum umieściłem w cudzysłowie;)