• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm 2 nowe poziomy w Krakowie (FREMO i tort)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.274 33 0
Nie każdy zagląda na forum samochodowe więc się dzielę wieścią że Jelcz gotowy ;)
J-25.JPG
J-26.jpg

fotka ze starszym bratem

J-27.jpg
J-28.jpg

no i krótki filmik

okazało się że pod plandeką jest Star w Kawałkach :)

rozładunek.JPG

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.274 33 0
Prace na Jarkowie idą wolno do przodu ;) Mnie udało się za szutrować parę cm toru i jednego anglika.
Dzięki koledze z Klubu Michałowi B. :) stok na Jarkowie ulega delikatnym przeobrażeniom ;) Na razie faza pierwsza - zrobione zbocze gipsowe na szaro ;) Fotka także Michała B. :)
11-01.jpg

PS. Dzięki Michał za pomoc przy zboczu.
Grześku dziękuje za malowanie podłoża wikolem ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.274 33 0
Skały wymalowane. Torowisko na głowicy też. Przechodzimy do procesu szutrowania. Zastanawiam sie nad peronem na stację. Macie może jakiś sprytny pomysł ??

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.274 33 0
No i kolejne wolne popołudnie :) prace ida na przód. Niestety teraz to głównie szutrowanie...trzeba zachować ostrożność aby nie zasypać przejść dla kkanałów pędniowych...
20151113_203254-1.jpg
20151113_191627.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.274 33 0
Dziś odbyły sie małe konsultacje (z mistrzem Tomkiem K.) w sprawie przebiegu kanałów pędniowych.... to taki wstępny szkic 1:1 w oparciu o jego rady i uwagi ;) cdn....
pednie 4.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.274 33 0
Jakby ktoś był chętny i ciekawy co mnie czeka to zapraszam. Mam nadzieje że cały projekt jest ok. Konsultacje w najbliższym czasie ;)
pednie 5a.jpg
pednie 5b.jpg

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.918 47 1
A mogę zapytać? Strasznie mnie zaciekawiło, że kanał pędniowy dla rygli przebiega przy kilku napędach zwrotnicowych. Czy to oznacza, że biegnie w nim kilka pędni, czy "na jednej pędni" jest kilka rygli? Chciałem też napisać, że rozumiem ideę prowadzenia kanałów pędniowych, ale czy tam, przy nastawni, pędnie odkryte nie wyglądałyby bardziej smakowicie? Nie pytałbym o to każdego (np siebie), ale akurat Ty masz takie umiejętności, że mógłbyś to pięknie zrobić...:love:

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
Michał! W jedną pędnie można "wpiąć" 2 rygle pośrednie i jeden końcowy. U Szymka układ głowicy rozjazdowej powoduje, że wszystkie rozjazdy musza być ryglowane i to w obu położeniach i dla zmniejszenia ilości pędni zaprojektowałem, że dwa rozjazdy które łączą tory równoległe są ryglowane jedna pędnią (dźwignie sprzężone) w której są dwa rygle - pośredni i końcowy. Co do prowadzenia pędni w kanałach założyliśmy, że ze względu na "łażących" manewrowych bezpieczniej będzie prowadzić pędnie w kanałach. A po za tym szczerze mówiąc wykonanie prawidłowe pędni napowietrznych w tej skali jest praktycznie niemożliwe - u siebie w Świerkowie próbowałem to wiem:podstepny:. Owszem wyszło, ale trochę jest to "naciągane" i nie do końca odpowiada rzeczywistości i jednak wymaga zainwestowania w "biżuterię" pędniową od Weinerta.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.274 33 0
Prace z wolna idą do przodu. Udało się dziś podmalować pare metrów szyn na poziomie 0,00 i -1,0. Aby nie było mowy że prace przy pędniach to tylko wirtualna robota. Powstał arkusz wycięty laserem i teraz skrzynki wklejam w swoich właściwych miejscach.
11-02.jpg
11-03.jpg
11-04 wykrojnik.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.274 33 0
No udało się skorzystać z sytuacji że wpadła Kochana Teściowa ;) Można było udać się do klubu na dwie godzinki i podmalować podkłady i zaszutrować przynajmniej kawałem dolnego toru ;)
11-06.jpg

Osobnym trybem nocnym powstaje mały budynek na inny moduł,moje własnego autorskiego projektu ;)
20151126_002927-1.jpg

oryginał prezentuje się tak +-
mitery.jpg