• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm 2 nowe poziomy w Krakowie (FREMO i tort)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
2.084 4 0
No, nie powiem, było gorąco jak zaczęliśmy z Piotrkiem manewry na stacji, lekko przyblokowaliśmy szlak i jeszcze rozjazd padł ;) Ale widziałem, że szybko opanowałeś sytuację, a działające semafory wjazdowe świetnie się spisywały!(y)

Natomiast mnie najbardziej urzekł ten łuk na "torcie" z drutami ;) :):)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.290 33 0
Marcin to teraz tam sobie wyobraź jeszcz 07 z patykiem na spokojnym biegu :)

Podpatrując niektóre rozzwiazania u kolegów zabralem się za przeróbke gniazda do semafora wjazdowego. Niestety mam pewność że bedzie to element jeszcze dlugo nie zamontowany na stale.

Załączniki

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
330 0 0
To dobre rozwiązanie na wypadek gdyby jednak na stałe zamontowany semafor trzeba było wymienić. To powszechnie stosowane rozwiązanie stosowane we FREMO, tylko, że tam stosują wtyki RJ45. A pomysł wzięty z Brzozowa, który cały czas przechodzi rewitalizację :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.290 33 0
No to miło mi poinformować was że dzięki pomocy kolegom z klubu ruszyliśmy ponownie temat Jarkowa ;) Powoli wyrasta druga warstwa niskiej zieleni na skrzynkach wjazdowych zachodniej głowicy ;) Poprawiono prowadzenie pędni oraz zazieleniło się troszkę w sadzie. Na sąsiednich modułach kolega Michał zaczyna gruntowną przebudowę skarpy :)

10-01.jpg
10-02.jpg
10-03.jpg
10-04.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.290 33 0
Tak zaczynamy przygotowania na grudzień... Jest teraz na to czas i miejsce w klubie więc należy się za to zabrać :)

Kiedy będzie nowe centrum dowodzenia nie szybko. Na pewno nie w tym roku :D Zabiorę sie za to jak będę miał wenę. Teraz mam fazę na samochody RC ;)

Maćku w końcu... cały czas się coś dzieje ;) Ostatnimi czasy wypchnęliśmy ok 10 nowych modułów klubowych. Następne 3 będą gotowe w ciągu miesiąca - na grudniową imprezę ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.290 33 0
Z racji tej że będzie potrzeba szykowania wielu dodatków SRK które pójdą w metry :) zdecydowałem że zrobie sobie imitację kanałów pędniowych - typ low budget. Do szczęścia potrzeba papier i siatka 2x1 cm, nożyczki, klej u mnie kropelka i listewka 4x2mm oraz rurka drewniana fi2mm. Godzinka pracy i kartka pocięta, listewki pocięte i oszlifowane i dwa kanaly gotowe. Koszt to ok 5 zł?

20151014_235707-1.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.290 33 0
Jakby kto pytał to skrzynki załomowe będę robił z klocków listewkowych, a na wierzch przyklejona wypraska od lekarstw jako imitację blaszki Ryflowanej ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.290 33 0
@Zaqu może i zaciskarka kosztuje z 10 zł, ale jakoś czuje że wciskanie tych kabelków od semafora w odpowiedniej długości i kolejności by mnie wytraciła z równowagi. Zaciskarkę mam w domu to fakt. Użyłem jej chyba z 10 razy z czego ok 8 to na semaforach. Telefonów w domu z kablem nie mam, a instalacja internetowa jest w powietrzu :)