• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik 101 sposobów na oświetlenie wagonów osobowych

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.747 172 0
Panowie, jak proponujecie podejść do oświetlenia końca pociągu w modelach wagonów Z2 - zestaw ACME 55135 Ost-West i ACME 52770, 52724, 52725 (136A,139A)? Jakie diody, czy może płytki? Ktoś już próbował? Bo oświetlenie przedziałów planuję płytkami od kolegi @Kamilb ...

Reakcje
32 1 0
Już niektórzy się wypowiadali i pokazywali.
Ja też tą samą drogą poszedłem i zadowolony jestem, zastosowałem takie diody i pomalowałem czarnym lakierem diodę poza czołem aby nie prześwietlało, naprawdę jestem zadowolony.

img20250420170130.jpg

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
846 91 8
Mam pytanie w temacie. Chodzi o listwę PIKO 56272 (56270), sterowanie dekoderem FX 56516 (Oczywiście lepszym wyborem byłby Next18 56518, ale to za późno). Jak do tej pory nawet PIKO Tech support nie zna odpowiedzi. Wszystko wyjaśnione poniżej. Dla bardziej zaawansowanych, zworki grupujące przedziały, korytarz, pomost, toalety ….

IMG_2242.jpeg

PIKO miało mieć webinar na temat dekoderów FX, ale im coś niewypaliło.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
846 91 8
Panowie, jak proponujecie podejść do oświetlenia końca pociągu w modelach wagonów Z2 - zestaw ACME 55135 Ost-West i ACME 52770, 52724, 52725 (136A,139A)? Jakie diody, czy może płytki? Ktoś już próbował? Bo oświetlenie przedziałów planuję płytkami od kolegi @Kamilb ...
Kilka lat temu miałem nawet swój wątek na forum. Między innymi wagony ACME. Otóż w te modele mają bardzo dobre soczewki, które należy, jak najbardziej wykorzystać. W tym celu wierci się mały otwór od wewnątrz, potem wkleja diodę SMD402 (klej akrylowy do szybek). Soczewkę z wklejoną diodą maluję srebrną farbą, nie czarną, by mieć dodatkowe odbicie światła do wewnątrz soczewki. Najnowsze wypusty Roco np. WARS Restauracyjny, czy Mitropa DR mają takie otwory gotowe. Nie mam stuprocentowej pewności, szkoda że moje wpisy na ten temat poszły na przemiał.

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.440 39 7
Mam pytanie w temacie. Chodzi o listwę PIKO 56272 (56270), sterowanie dekoderem FX 56516 (Oczywiście lepszym wyborem byłby Next18 56518, ale to za późno). Jak do tej pory nawet PIKO Tech support nie zna odpowiedzi. Wszystko wyjaśnione poniżej. Dla bardziej zaawansowanych, zworki grupujące przedziały, korytarz, pomost, toalety ….

Zobacz załącznik 1118024

PIKO miało mieć webinar na temat dekoderów FX, ale im coś niewypaliło.
Nie pamiętam, bo zrezygnowałem z rozbudowy płytki PIKO na rzecz swojego rozwiązania - ale koniec składu to chyba WR, WL (piszę bardziej z pamieci niż z przekonania.

BTW - w cenie niższej niż płytka PIKO są listwy z wbudowanym dekoderem ;)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.747 172 0
W Roco (WLAB, WR) i Tillig (socjalny, YB) rzeczywiście dałem te diody 2 mm (zdjęcia są w tym wątku na poprzednich stronach). Ale w ACME chciałbym wykorzystać oryginalne "soczewki" bo ładnie wyglądają. Rozumiem, że diody SMD402 najlepiej z dolutowanymi już przewodami mogę kupić takie:
https://allegro.pl/oferta/dioda-led-smd-0402-z-przewodami-30-cm-czerwona-10626120027
A ten klej akrylowy do szybek to jaki kupić?

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
846 91 8
Nie pamiętam, bo zrezygnowałem z rozbudowy płytki PIKO na rzecz swojego rozwiązania - ale koniec składu to chyba WR, WL (piszę bardziej z pamieci niż z przekonania.

BTW - w cenie niższej niż płytka PIKO są listwy z wbudowanym dekoderem ;)
TL/A,K - tail light, WL/A,D WR/A,D - wheel left, right, analog/digital.
Przy okazji, zainteresowałem się kolegi produktem płytki oraz oświetleniem czołowym ST44.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
846 91 8
W Roco (WLAB, WR) i Tillig (socjalny, YB) rzeczywiście dałem te diody 2 mm (zdjęcia są w tym wątku na poprzednich stronach). Ale w ACME chciałbym wykorzystać oryginalne "soczewki" bo ładnie wyglądają. Rozumiem, że diody SMD402 najlepiej z dolutowanymi już przewodami mogę kupić takie:
https://allegro.pl/oferta/dioda-led-smd-0402-z-przewodami-30-cm-czerwona-10626120027
A ten klej akrylowy do szybek to jaki kupić?
Zgadza się. Diody mieszczą się całkowicie, bez problemu. Klej, który używam i polecam poniżej.

Załączniki

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
846 91 8
W acme ludzie montują te diody 2mm z powodzeniem, ja tak mam w tilligu restauracyjnym
Moim zdaniem wymiana oryginalnego oszklenia ACME na diody 2 mm to pomyłka. Diody wymagają oszlifowania, ponieważ czasza różni się kształtem od modelowej. Do tego, typowa dioda tej wielkości ma bardzo duże końcówki, ciężko je wpasować. Jedynie w modelach, gdzie nie ma oszklenia, jak np Tillig dioda to rozwiązanie. Mam kilka Tilligów z diodami ESU.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
100 7 0
Dorzucę swoje 3 grosze do tematu. Dodałem do swoich wagonów ACME oświetlenie. Napięcie doprowadziłem do płytek za pośrednictwem przewodów typu linka z TME
110-1 DONAU ELEKTRONIK - Przewód | LivY-Toy; linka; Cu; 0,04mm2; PVC; czarny; 60V; 10m; D-110-1 | TME - Części elektroniczne Polska
i jest słabo trochę bo one się ułamują w miejscu lutowania w wózkach po dość krótkim czasie (szacuje że ok 3 godziny jazdy). Końcówka kabla w tym miejscu (zaznaczone na zdjęciu) jest dość mocno obciążona dynamicznie podczas jazdy przy ciągłych skrętach wózka. Jakie kable stosujecie żeby to połączenie w tym miejscu nie ulegało awarii?
1746458749243.png

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 25
Tabor 14
Tabor 15
Tabor 0
Tabor 4