• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik 101 sposobów na oświetlenie wagonów osobowych

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
113 7 0
... zrób taką "eskę", która zmniejszy naprężenia.
Zrobiłem coś na kształt polecanej eski. Przewód przebiega w tym przypadku wokół trzpienia łączącego wózek z pudłem. Nie jestem pewien czy zdjęcia to oddają ale starałem się ułożyć i dobrać długość przewodu na tyle optymalnie żeby zminimalizować jego ruch. Przewód został na razie ten sam z TME, ale polecane ESU już zamówiłem.

1746981766467.jpg

Bardzo ważne jest umiejętne zdjęcie izolacji, by nie uszkodzić wiązki przewód. Poza tym, przewód powinien być umieszczony tak by nie pracował tuż przy miejscu lutowania. Dobrym przykładem są wózki Y-greków PIKO, które mają po dwa wypusty oczkowe, na przewody blaszek odbioru zasilania.
”Oświeciłem” około dwudziestu wagonów wielu producentów, bez jakichkolwiek problemów.
Zmieniłem też położenie przewodu przeprowadzając go przez otwór w wózku co ma na celu zminimalizowanie ruchu w miejscu lutowania. Na razie wprowadziłem to w 2 wagonach. Ale obejrzałem wszystkie 7 sztuk z ACME i w Lechu zastosowałem coś podobnego i tam się jeszcze nic nie urwało więc może w Sobieskim trochę poszedłem na łatwiznę i dlatego się zaczęło urywać.
Dzięki za porady. Czas pokarze czy wdrożenie zadziałało.
1746981766477.jpg

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
397 59 2
moja płytka home made po kosztach.
płaskownik pvc, taśma miedziana, krzyżyki do kafelek w kształcie T z marketu budowlanego - idealnie pasują do wagonu Robo. Mostek Graetza z ali..
niski koszt. później zamontuję regulator napięcia, ledy i kondensatory. cdn...
oś2.jpg
oś1.jpg

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 45 3
Ale wiesz, że miedź będzie się utleniać, a podczas ruchu wagonu lub chociażby wyjmowania z pudełka będą drgania/delikatne przesunięcia, co w końcu spowoduje w którymś miejscu brak kontaktu i w efekcie układ nie będzie działał prawidłowo lub wcale? Może przynajmniej rozważ dodatkowo przyklejenie nóżek mostka i innych elementów do tej miedzianej taśmy za pomocą kleju przewodzącego.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.532 3 0
Jeśli mogę się wtrącić.

Za górami, za lasami, poza zasięgiem sieci GSM... brałem laminat i robiłem przerwy między ścieżkami takim ostrym rylcem, od linijki. Wychodziło całkiem całkiem.

Jeśli chodzi o oświetlenie w analogu, proponuję zainteresować się źródłem prądowym na 5 elementach. Do tego można dołożyć superkondensator i Wagon będzie świecił z taką samą jasnością niezależnie od napięcia i jeszcze długo po włożeniu do pudełka.

Nic nie reklamuję (nawet nie jestem na tamtym forum) ale są tam wzory i schematy.
https://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2918

Ostatnio edytowane:

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
397 59 2
Jeśli mogę się wtrącić.

Za górami, za lasami, poza zasięgiem sieci GSM... brałem laminat i robiłem przerwy między ścieżkami takim ostrym rylcem, od linijki. Wychodziło całkiem całkiem.

Jeśli chodzi o oświetlenie w analogu, proponuję zainteresować się źródłem prądowym na 5 elementach. Do tego można dołożyć superkondensator i Wagon będzie świecił z taką samą jasnością niezależnie od napięcia i jeszcze długo po włożeniu do pudełka.

Nic nie reklamuję (nawet nie jestem na tamtym forum) ale są tam wzory i schematy.
https://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2918
Oświetlenie w dcc.
Czym ciąć laminat PCB? Mi się to kruszy

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.532 3 0
Szklano - epoksydowy brzeszczotem, chyba że papierowo - fenolowy, to tak, może się kruszyć.
Mała tarcza na silniczku.
Tylko maska na twarz, bo to trochę niezdrowe.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
113 7 0
Szklano - epoksydowy brzeszczotem, chyba że papierowo - fenolowy, to tak, może się kruszyć.
Mała tarcza na silniczku.
Tylko maska na twarz, bo to trochę niezdrowe.
Oczywiście cięcie tarczą. Może się będziecie ze mnie śmiać, ale ja to używam takiego wynalazku, właśnie żeby ograniczyć kurzenie, nie tylko na twarz ale wogóle. To zwykły karton, oklejony grubawą folią z dwoma otworami rewizyjnymi na dłonie. Karton na tyle duży żeby wszedł cały wagon.
Jeszcze jedna uwaga. Czasem bywa że tarcza pęka. Więc dobrze żeby odłamki nie poleciały na twarz a już na pewno w oko, więc bezwzględnie okulary. 1748250841241.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 25
Tabor 14
Tabor 15
Tabor 0
Tabor 4