ostatecznie (mimo kosztów) poszedłem w ESU
Ciekawi mnie ta myśl, bo wg moich kalkulacji, listwy ESU z wbudowanym dekoderem mają świetny stosunek funkcjonalności do ceny. Owszem, z manufaktur takich jak
@Kamilb i
@Marqus można dostać specjalizowaną listwę o jeszcze lepszej funkcjonalności - ale do wagonów bezprzedziałowych o różnej długości, moim zdaniem atutem ESU jest dostępność, cena i uniwersalność, bo listwa jest do samodzielnego skrócenia.
Ja do swoich wagonów bezprzedziałowych z listwami ESU dodaję tylko oświetlenie WC, które w postaci jednej LED THT można podłączyć do dostępnych w ESU wyjść. Oraz wykombinowałem oświetlenie 2 krótkich wagonów za pomocą 1 listwy ESU, którą można przeciąć/przełamać, a potem połączyć wagony sprzęgami przewodzącymi
W każdym razie, zarówno listwy ESU, jak i z manufaktur, deklasują to co oferują sami producenci wagonów.
Co do motywu LED łączonych równolegle, zgadzam się z opiną, że to nie jest poprawne rozwiązanie. Jestem fanem łączenia szeregowego; ostatnio zrobiłem 4 białe LEDy w jednym szeregu z rezystorem i świecą bardzo dobrze przy DCC. Dla analogu pozostaje osobny rezystor do każdej LED, jak już tutaj sugerowano.