• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Śląskie klimaty

pjmo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co prawda bez lokomotyw, ale podrzucę kilka moim zdaniem najciekawszych obiektów na początku linii kolejowej 131 - odcinek Chorzów Miasto > Chorzów Stary.
W kolejności:
1. Zabudowa dawnych Zakładów Azotowych
2. Elektrownia Chorzów
3. Huta Kościuszko
4, 5. KWK Barbara Chorzów - służąca obecnie w Centralnym Zakładzie Odwadniania Kopalń (nie dość że odwadnia swoje pokłady, to zapewnia byt m.in. KWK Bobrek (Centrum), oraz KWK Piekary). Na drugim zdjęciu, widoczna w ciągłej eksploatacji wieża wyciągowa szybu Kolejowy II.

Azoty.JPG Elektrownia Chorzów.JPG Huta Kościuszko.JPG KWK Barbara Chorzów 2.JPG KWK Barbara Chorzów.JPG

Gdyby ktoś wybierał się w tamte rejony, to polecam objechać kopalnie dookoła - po drugiej stronie torowiska w całej swej okazałości prezentuje sie dworzec Chorzów Stary (niestety, tylko takie zdjęcie znalazłem w swoich zbiorach).

Chorzów Stary.jpg

pjmo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cyknięta dzisiaj w drodze z pracy Ldx2 374 - stacja Bytom Wąskotorowy.
Maszynista trochę się spieszył, ale udało mi się przeskoczyć i strzelić dwie fotki :ninja:

zdjęcie 1.JPG zdjęcie 2.JPG

pjmo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wagonownia Katowice Muchowiec. Kilka ujęć od środka, pozwiedzane także piętro.
Poranna wizyta SOKistów, ale akurat mieliśmy zezwolenie na nagrywanie w rejonie stacji :ninja:
Szkoda, że takie obiekty, nie tylko kolejowe, na Śląsku nie są w ogóle adaptowane...

IMG_1305.JPG IMG_1307.JPG IMG_1311.JPG IMG_1315.JPG IMG_1318.JPG IMG_1321.JPG IMG_1324.JPG IMG_1326.JPG IMG_1332.JPG IMG_1340.JPG IMG_1335.JPG IMG_1336.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.462 552 30
Tendrzak to jakiś wąskotorowy parowozik, na pewno nie TKw2, ale znacznie ciekawsze sztuki pojawiają się chwilę wcześniej. Radziecki parowóz, chyba jakiś Er, na szerokim torze, a za nim jakaś czterosiowa, jednokabinowa lokomotywka elektryczna! Pewnie też wąskotorówka. Od razu wyjaśniam, skąd szeroki tor: w czasie wojny przekuto główne linie na 1524 mm, żeby ułatwić dostawy na front. Dopiero później przywrócono normalną szerokość toru 1435 mm.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.462 552 30
No, jeśli w tym cieniu potraficie rozpoznać typ lokomotywy, to szacunek! Ja oczywiście miałem na myśli wąskotorowy tendrzaczek, jaki pojawia się w minucie 5:53.

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
156 1 0
A ja na myśli miałem tendrzak normalnotorowy pokazujący się w początku tegoż fragmentu. Po nim znów przez króciótką chwilę widać tendrzak (jakby tej samej serii) a potem - śmiga parowóż z tendrem, którego serii nie bardzo mogę rozpoznać...A potem jest wąskotorowy tendrzak. Interesujące!