• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Śląskie klimaty

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
727 2 0
Na ogół takich fotek unikałem, bo nie mogłem znieść widoku tej swojej tłustej gęby, chyba ze sami parowoziarze - którym czasem robiłem takie portreciki – obstawali, żeby mnie też jednak sfotografować na maszynie. Może zatem lepiej nie zawracać uwagi na moją facjatę, a skoncentrować się na osprzęcie stokera i na kurkach zakrapiacza :)

124.jpg

Ostatnio edytowane:

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
157 1 0
No coś Ty, Krieglsok! Każdy wygląda jak wygląda! Najważniejsze, że masz takie fajne wspomnienia i mogłeś zasiąść na pokładzie niejednego parowozu! Chyba inaczej się w Ty51 czułeś niż w Ty2, Ty51 wszak wiele większy. Na którym parowozie najlepiej Ci się jechało?

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
812 5 0
Odbiegając od tematu śląskich parowozów - zdjęcie ET41-050 zrobione w okolicach Zabrza w 1985 roku. I nic nie było by w nim klimatycznego ,gdyby nie pierwszy wagon za elektrowozem. Pozostałe w składzie były prawie wszystkie jednakowe Eaosy.
ET41-050 Zabrze 85.jpg

Ostatnio edytowane:

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
727 2 0
Chyba inaczej się w Ty51 czułeś niż w Ty2, Ty51 wszak wiele większy. Na którym parowozie najlepiej Ci się jechało?
Ciekawe pytanie. Dwa teigreki, ale z jednej strony waga lekka, a z drugiej ciężka. Z jednej strony seria, wśród której człowiek wyrastał i uczył się parowozu, a z drugiej, gdzie rozkoszował się mocą - widoczną niejako już w budce maszynisty - oraz pracą z porządnym bruttem. Każda jazda na swój sposób była piękna. No, ale jednak jestem tu jako „Kriegslok”, a nie „Staliniec” czy „Stoker”.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.325 64 5
Ja pamiętam dużo dwu osiowych wagonów w latach 80-tych i takich właśnie węglarek bez układu hamulcowego ,to były czasy każdy wagon na wagę złota.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Odbiegając od tematu śląskich parowozów - zdjęcie ET41-050 zrobione w okolicach Zabrza w 1985 roku. I nic nie było by w nim klimatycznego ,gdyby nie pierwszy wagon za elektrowozem. Pozostałe w składzie były prawie wszystkie jednakowe Eaosy. Zobacz załącznik 183496
Taakk. Ostatnie drewniaki 3/4/11W. Chyba właśnie +/- 1985 można uznać za kres ich około 40letniej służby na PKP.[DOUBLEPOST=1395652559][/DOUBLEPOST]
W gorący dzień 09.07.1989 r. należący bodajże do kopalni „Rozbark” Ty45-340 jedzie gdzieś skądś dokądś. Zobacz załącznik 184070 Zobacz załącznik 184071 Zobacz załącznik 184072
A takie widoki z kolei były normą do jakiejś połowy lat 90tych. Nie było mowy, żeby z kopalni coś nie wyjechało rzadziej niż co godzinę.[DOUBLEPOST=1395652770,1395652370][/DOUBLEPOST]
Ciekawy daszek ma ta szutrówka.
Takie daszki miały chronić urządzenia wagonu przed spadającymi kamieniami przy ładowaniu. Bo szutrówka jednak krótka, więc albo mogła być niedokładnie ustawiona pod zsypem, albo dźwigowy nie dbał, i uszkodzenie gotowe.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
482 2 1
Piękne zdjęcia!
No to wyjaśnijmy stwierdzenie "skądś dokądś" i miejsce zrobienia zdjęć :)
Jest to powrotny pociąg KWK Rozbark jadący ze zwałowiska Barbara do macierzystego zakładu.
Wszystkie zdjęcia zostały zrobione w okolicy posterunku odgałęźnego Karol Miarka:
1. Zdjęcie nr 1 to skrzyżowanie z torem PKP 785mm odcinek Pole Pn-Chorzów Przeładownia, Ty45 jedzie szlakiem podg Karol Miarka - podg Łagiewniki linia nr 211, zaraz za wiaduktem znajdowało się właśnie odgałęzienie od szlaku PMP-PW linia nr 210.
2. Zdjęcie nr 2 to linia nr 211 zaraz za wcześniejszym zdjęciem i skrzyżowanie z lokalną drogą.
3. Zdjęcie nr 3 to dalej linia nr 211, w tle widać wiadukt a na nim ulica Chorzowska wraz z linią tramwajową pomiędzy Bytomiem i Chorzowem.

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
727 2 0
Jeśli wierzyć notatkom, to już 27.07.1989 r. byłem w tych stronach znowu. Tym razem na zdjęciach Ty2-685 i Ty45-404. Pewnie niezbyt daleko od poprzedniego miejsca.

184.jpg
185.jpg
186.jpg

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
I znowu te daszki. To że osłaniały urządzenia to jest oczywiste. Ale czy były montowane fabrycznie czy to jakaś oddolna inicjatywa? Pytam bo wcześniej takich nie widziałem.

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
812 5 0
Ty45 z szutrówkami zawsze kojarzą mi się ze zwałowiskami i hałdami kamienia koło kopalń.
W marcu 1985 roku kiedy już śniegi stopniały znowu pojawiłem się na linii piaskowej koło Zabrza i znów ruch był spory. Ty45-207 z szutrówkami.Chwile potem Ty51-68
040 Ty45-207 PIASKOWA ZABRZE 85 11.jpg
040  Ty51-68 PIASKOWA ZABRZE 85 09.jpg

A w drugą stronę SM42-2047
040 SM42-2047 PIASKOWA ZABRZE 85 12.jpg

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
482 2 1
Kriegslok: tu Ci nie pomogę, bo nie kojarzę tego miejsca, ale składy są z KWK Rozbark, więc jest to pewnie zwałowisko Barbara, na które nigdy nie dotarłem.
Generał: bardzo ciekawe zdjęcia okolic stacji Biskupice, widać m.in. elektryfikację odcinka Biskupice-Michał zakończoną w 1986 r.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.908 35 2
Powyższy duet, został uchwycony podczas wjazdu do stacji Pyskowice (PMP-PW). Materiał światłoczuły zakupił Mariusz Furtek, daty nie pamiętam.
Generale, czy będzie nam dane zobaczyć jeszcze zdjęcia mostów podsadzkowych? Dla mnie, pasjonata PMP-PW, prezentujesz bezcenne materiały! Dziękuję!

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
RP3267068.jpg
RP3267083.jpg
RP3267086.jpg
RP3267088.jpg
RP3267089.jpg
RP3267096.jpg
RP3267102.jpg

Generał: "A w drugą stronę SM42-2047"

A w pierwszą stronę tego toru czyli w kierunku przeciwnym dziś jechał duet Tamar TEM2 kolei piaskowej z pustymi węglarkami. Poprzedziły go górą na lini D29-141 Katowice Ligota-Gliwice (czyli główna trasa aglomeracji) kolejno KŚ EN76-005, InterREGIO ED72-008 do Międzylesia, KŚ Impuls mijający schronisko dla psów. Miejscowość Zabrze. Barierki dawno sprywatyzowane, ktoś odniósł na złomowisko. Płomyk w tle udający Słońce dalej bucha. Jedynie krzaczory bujnie sobie poczynają.