• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Śląskie klimaty

morhead

Użytkownik
Reakcje
18 0 1
Panie Generał wydaje mi się, że Pana zdjęcie z dziećmi zrobione jest z okolic posterunku Wesoła na linii PKP Zabrze Biskupice - Pyskowice a dokładniej widać (chyba !) na pierwszym planie tor piaskowy Wesoła - Ludwik (przechodzący tunelem pod droga DK88)
50.338449, 18.799828

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Oj tak, bardzo mi żal młodszych kolegów, którzy nie pamiętają ducha prawdziwej kolei, a za taką uznaję wyłącznie kolej parową. Co tym chłopakom pozostało? Te smętne traktory i tramwaje? Co gorsza – nie ma już praktycznie gdzie „liznąć” nawet ducha tamtych czasów. Wszystko jest już zupełnie inne. A ja do dziś widzę i słyszę tego „stokera” jak się wspinał z Pyskowic (to ten z ostatnich fotek powyżej).

225.jpg
[DOUBLEPOST=1395128605,1395128177][/DOUBLEPOST]
Ulica Polna znajduje się w Ziemięcicach.
Poniżej link do Zumi, może będzie działał:
http://www.zumi.pl/namapie.html#50.368288/18.705056/8
Dziękuję bardzo za wszystkie wskazówki. Nigdy bym wtedy w tamte miejsca nie trafił, gdyby nie niezrównany Krzysiek Jakubina. Po dziś dzień jestem mu wdzięczny za ukazanie mi w jakimś stopniu chociaż ducha tamtej kolei i tamtego Śląska.

morhead

Użytkownik
Reakcje
18 0 1
O tak ! w tym miejscu jest mega podjazd i TEM2 z piaskarkami depcze chyba z 10km/h. Sztoker to tam pięknie szedł zapewne.
A jeśli chodzi o parowozy to mamy wspólnych znajomych tj. w/w Krzyska J :)
Dzięki niemu rok temu miałem okazję obsługiwać Ty42-24 podczas jednego z jego pierwszych rozpaleń :)
Właśnie kolej piaskowa jest chyba tą główną klimatyczną koleją na śląsku - niestety znikającą w oczach ...

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Uruchomienie tego teigreka to ewenement w warunkach ciągłej polskiej niemocy. Ogromny szacunek dla wszystkich zaangażowanych! (Żeby jeszcze tylko tak był pomalowany nieco normalniej!).

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
430 2 1
Panie Generał wydaje mi się, że Pana zdjęcie z dziećmi zrobione jest z okolic posterunku Wesoła na linii PKP Zabrze Biskupice - Pyskowice a dokładniej widać (chyba !) na pierwszym planie tor piaskowy Wesoła - Ludwik (przechodzący tunelem pod droga DK88)
50.338449, 18.799828
A ja jestem przekonany że nie jest to to miejsce, ponieważ linia z widocznym Ty45 powinna być w tym miejscu 3-torowa (2 tory PKP i 1 PMP-PW) i pod drutem, a tak nie jest.
Ja bym postawił na okolice Klary, czyli linia na pierwszym planie to niezelektryfikowana jednotorowa D29-166 Ruda Wschodnia-Gliwice Sośnica, a z Ty45 to jednotorowa zelektryfikowana linia 401 PMP-PW.
Oczywiście mogę się mylić, bo identyfikacja miejsc na Górnym Śląsku wcale taka prosta nie jest.
Może kolega Generał rozwiąże nasz problem z lokalizacją?

morhead

Użytkownik
Reakcje
18 0 1
A ja jestem przekonany że nie jest to to miejsce, ponieważ linia z widocznym Ty45 powinna być w tym miejscu 3-torowa (2 tory PKP i 1 PMP-PW) i pod drutem, a tak nie jest.
Ja bym postawił na okolice Klary, czyli linia na pierwszym planie to niezelektryfikowana jednotorowa D29-166 Ruda Wschodnia-Gliwice Sośnica, a z Ty45 to jednotorowa zelektryfikowana linia 401 PMP-PW.
Oczywiście mogę się mylić, bo identyfikacja miejsc na Górnym Śląsku wcale taka prosta nie jest.
Może kolega Generał rozwiąże nasz problem z lokalizacją?
Zdjęcie mogło być zrobione przed elektryfikacją, albo fotografujący stoi na torach PKP. Widać też druty telegraficzne...
W okolicach Klary tor odchodził w ogródki działkowe. Gdzieś w necie jest takie zdjęcie.
Po za tym w pobliżu klary zabudowania kopalni, koksowni jak i sama dzielnica Pawłów znajduje się na wzniesieniu.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
430 2 1
Jeżeli zdjęcie jest z 1984 roku, a tak to rozumiem, to linia PKP Zabrze Biskupice - Pyskowice była już zelektryfikowana.
Generał napisał również "kawałek dalej" przy zdjęciu z Pawła, stąd mój pomysł z Klarą.
O jakich torach myślałeś pisząc "fotografujący stoi na torach PKP"?
A czy są to druty telegraficzne? Może, a może są to słupy trakcji elektrycznej?

morhead

Użytkownik
Reakcje
18 0 1
Jeżeli zdjęcie jest z 1984 roku, a tak to rozumiem, to linia PKP Zabrze Biskupice - Pyskowice była już zelektryfikowana.
Generał napisał również "kawałek dalej" przy zdjęciu z Pawła, stąd mój pomysł z Klarą.
O jakich torach myślałeś pisząc "fotografujący stoi na torach PKP"?
A czy są to druty telegraficzne? Może, a może są to słupy trakcji elektrycznej?
Jeśli stał na torach PKP Zabrze Biskupice - Pyskowice - to miałem na myśli.
Nie widać po prostu torów PKP a trakcja mogła być tylko wcelował pomiędzy bramki :)
Faktycznie te zdanie "kawałek dalej" to nam musi autor wyjaśnić ... może masz rację.
Może autor coś pomoże :)

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
810 5 0
Dosyć trudno mi było przypomnieć sobie gdzie to było , ale dzięki wskazówkom kolegów z forum namierzyłem to miejsce. Sztoker stał na torze obok mostu, A Ty45 z szutrówkami był widoczny na linii gdzie zaznaczyłem strzałką.
Proszę opiszcie to fachowo jaka to linia.
Przechwytywanie.JPG
[DOUBLEPOST=1395175862,1395175479][/DOUBLEPOST]Jeszcze raz Ty51-139.
2 Ty51 Zabrze1984  047.jpg

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
430 2 1
No to teraz już łatwo:
- Ty45 jedzie linią 301 odcinek Mi2 (Michał) - Biskupice
- Ty51 znajduje się na linii 309 przy bocznicy szlakowej Wojciech

morhead

Użytkownik
Reakcje
18 0 1
Ha !
Zdjęcie robiłeś z mostu rozładunkowego zwanego Wojciechem
A Ty45 zdaje się jechać po torze o którym pisałem, Wesoła - Ludwik (Chociaż może to być Michał - Ludwik)
Trudno powiedzieć bo splatały się tam dwa tory. W każdym razie jedzie w stronę piaskowej stacji Zabrze Biskupice, dalej PODG Tunel, dalej KWK Makoszowy ... pewno na kopalnię.
Na zdjęciach:
2xTEM2 w miejscu gdzie masz Ty45
Wojciech z tyłu i przodu
Zdjęcie wracającego Wojciecha z mostu gdzie macie Ty51-77 i Tp4
i bonus Ty42-24

Załączniki

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Ja na pewno nie. Nie moja para kaloszy.
A mnie zastanawia również zupełnie inna rzecz: kiedy i – przede wszystkim - dlaczego tej maszynie przerobiono w taki nieestetyczny sposób przewód i zawór zasilający od inżektora po stronie maszynisty? Kiedy się z nią zetknąłem po raz pierwszy w lecie 1989 już tak miała, choć na tej akurat fotce może nie najlepiej to wszystko widać.
Moja poprzednia fota Ty51-139 była do d…, ale tutaj tę szpetną przeróbkę już wyraźnie widać. Można porównać też z sąsiednim „stokerem”, zrobionym normalnie. Ty51-71 i Ty51-139, Kotlarnia, 31.07.1989 r.
198.jpg
191.jpg

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
486 1 0
Wygląda na to że Ty51-139 zachowała obydwa inżektory Strubego. Bodajże Ty51-69 do końca miała zbiorniki powietrza w Poprzek ostoi pod kotłem.

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Pewnie, że lubię. Wszak nieraz miałem okazję „dosiadać”, jak choćby tutaj, i to „na pełną budę” (16 w suwaki).
797b.jpg

797c.jpg

797a.jpg
797e.jpg

Ostatnio edytowane: