• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Śląskie klimaty

Petelicki

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Rocketman, to nie linia 141 Katowice Ligota - Gliwice. Jest jakieś 5km na południe. Tutaj idzie średnica, czyli linia 137 Katowice - Legnica.

Kriegslok, zwałowisko Barbara było obok szybu Barbara KWK Rozbark?

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
386 0 0
Kriegslok, zwałowisko Barbara było obok szybu Barbara KWK Rozbark?
Przykro mi, ale nie pamiętam. Moja obecność w tym miejscu była raczej incydentalna i przyznam się, że wtedy bliższe określenie danej lokalizacji w tamtych stronach niestety zbyt wiele dla mnie nie znaczyło, bo jako osoba z drugiego końca Polski i tak w ogóle się nie orientowałem w topografii Śląska. Jedyne co mnie interesowało to fakt, że miałem przed sobą przedstawicieli serii na PKP praktycznie już wymarłej. Jak wynika z zapisków, a nie z pamięci, i sadząc po panoramie dwóch poniższych fotek, gdzieś w okolicach tego samego miejsca pojawiłem się raz jeszcze prawie że dokładnie rok później (23.07.1990). Udało mi się wtedy trafić na trzeciego „jumboka” kopalni Rozbark (Ty45-238) i na tym praktycznie zakończyła się moja eksploracja Górnego Śląska, po czym ograniczyłem się wyłącznie do Kotlarni.

781.jpg
782.jpg

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
811 5 0
Powyższy duet, został uchwycony podczas wjazdu do stacji Pyskowice (PMP-PW). Materiał światłoczuły zakupił Mariusz Furtek, daty nie pamiętam.
Generale, czy będzie nam dane zobaczyć jeszcze zdjęcia mostów podsadzkowych? Dla mnie, pasjonata PMP-PW, prezentujesz bezcenne materiały! Dziękuję!
Kolego BOGNER , będą jeszcze zdjęcia mostów , ale nie wszystko jeszcze mam zeskanowane, bedę sukcesywnie publikował. Pozdrawiam.[DOUBLEPOST=1395907613,1395906314][/DOUBLEPOST]Ty45-214 z wagonami do rozładunku na moście w 1989. Pierwsze trzy wagony chyba nie nadają się do rozładunku na moście, więc musieliśmy je gdzieś zostawić . Nie pamiętam też który to most rozładunkowy, ale na pewno rozpoznacie.
Ty45- 214 Pyskowice.jpg

i rozładunek na moscie
Ty45-214  most  rozladunek1989.jpg

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Rocketman, to nie linia 141 Katowice Ligota - Gliwice. Jest jakieś 5km na południe. Tutaj idzie średnica, czyli linia 137 Katowice - Legnica.
Tak, co do nr linii masz zapewne rację. Jak pisałem jest to główna trasa przewozów osobowych, którą sam wielokrotnie podróżowałem. O poranku widywałem na horyzoncie ów płomień, zaspany myśląc że to wschód Słońca. Płomień z kireunku północnego jednak, emitowany w atmosferę przez koksownię Jadwiga, której foto zamieszczałem na stronie 3 tego wątku. Przy innej okazji może jakieś sensowniejsze kadry dorobię.