• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Waskotorowiec budowa i konwersje taboru H0 i H0e

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Jestem w trakcie budowy wagonu 72W. Nad wrotami znajduje się charakterystyczny dodatkowy daszek, który nie został odwzorowany w zestawie. Czy ktoś z forumowiczów zna jego wymiary. Chodzi przede wszystkim o szerokość. Przyjąłem ok. 20cm. Czy jest to dobrze?
Pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Witam,
1Aw wreszcie otrzymał swoje numery. Generalnie kompletuję modele z Gdańskiej KD, ale zważywszy fakt, że wagony 1Aw w zasadzie nie gosciły zbyt często na Żuławach, zdecydowałem się na przydział z Przeworskiej KD. Będzie pasowal do jednego z pierwszych wypustów Lxd2-257.
Pozdrawiam
1Aw 2024.0418 (1).JPG

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Tak, zgadza się. To chyba 262-4 ze Środy. Ale wracając do tematu… na Gdańską KD wysyłano głównie wagony 3Aw posiadające orzewanie własne jako doczepy do wagonów motorowych. Na początku eksploatacji wagony 1Aw nie miały własnego ogrzewania, wieć nie nadawały się na doczepy do MBd1. Mam zdjecie 331-7 w Nowym Dworze z 1978r. Ale nie jestem w stanie powiedzieć ile wagonów 1Aw i w jakim okresie było przydzielonych na Gdańską KD. Ja pamiętam zielone 3Aw z motorówką lub z Lxd2. Może ktoś wie więcej?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Z tego co pamiętam to ten 1Aw Nowego Dworu Gdańskiego miał palenisko pod ostoją. Zapewne i jakiś system do ogrzewania wnętrza wagonu. Ale fakt - tu chyba za czasów działalności GKD nie było wagonów 1Aw albo jakieś pojedyńcze sztuki - tak jak pisze @Waskotorowiec.

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Zabrałem się za LYd2 od Piotra. Buda z napędem po drobnym szlifowaniu i pierwszej przymiarce. Zagłębienia na czołownicach zaślepiłem i ostrożnie nawierciłem otwory na sprzęgi. Teraz to nawet na wcisk (bez kleju) trzymają jak należy :)
LYd2 2024.4.27 (1).JPG
LYd2 2024.4.27 (2).JPG
LYd2 2024.4.29.JPG

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Powolutku do przodu. Tabliczki przyklejone. Przed klejeniem zostały lekko potraktowane papierem sciernym, bo wydawały mi się za grube. Fototrawione poręcze, dodatkowo zamówione u Piotra, są na razie „na wcisk“ (dobrze spasowane). Problem jest z przednią poręczą. Jest to w zasadzie jedna poręcz wygięta pod kątem 90° i zamocowana w trzech miejscach (1x lampa, 2x obudowa silnika). Nie wiem jeszcze jak się z tym uporać. Chyba nawiercę dodatkowy otwór w obudowie… Jeszcze jedna sprawa. W zestawie fototrawionych poręczy są tylko dwie długie, wejściowe do kabiny. Więc trzeba mieć dwa zestawy lub zrobić we własnym zakresie (ewentualnie zamontować drukowane).
Pozdrawiam:)
LYd2 2024.5.7.JPG

JakubR

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 0 0
Gdy maluję wszelkiej maści pasy i małe elementy, to po zamaskowaniu taśmą jeszcze raz maluję kolorem bazowym (w Twoim przypadku białym), aby zmniejszyć ryzyko podciekania farby pod taśmę i wtedy dopiero kolor ostateczny (czerwień/wiśnia).

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 31 2
Jakub ma rację z malowaniem, ja zamiast kolorem bazowym ułtwiam sobie i pierwszą warstwę kładę bardzo gęstą aby nie podciekała.

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Ja też zawsze tak robię, ale tym razem farba była najwyraźniej zbyt rzadka a taśma bardzo wąska (1,0mm). Nastepnym razem po zamaskowaniu taśmą jeszcze raz pomaluję kolorem bazowym. Ale póki co poprawiłem czolownicę pędzelkiem. Myślę, że jest ok.
LYd2 CK 2024.06.24a.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9