• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Waskotorowiec budowa i konwersje taboru H0 i H0e

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
939 6 0
Małymi krokami do przodu… Lokomotywka dostała skrzynkę narzędziową, oznakowanie i pomalowaną 2. czołownicę. Teraz trzeba dobrać odpowiedni odcień koloru niebieskiego z Kruszwicy. Wbrew pozorom to wcale nie takie proste! Próbowałem rozjaśnić niebieską Tamiye XF-8 ale nie jestem zadowolony z efektu. Tamiya TS-44 też nie do końca pasuje. Odcień powinien być bardziej błękitny, chyba ultramaryna RAL 5002? Czy można gdzieś dostać farby wg. RAL do żywicy/plastiku? A może ktoś już malowal swoją LYd2 na niebiesko?
Pozdrawiam
LYd2 2024.07 (1).JPG

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
939 6 0
Ponieważ najczęściej używam Tamiyi pytam, czy Hatakę można mieszać z Tamiyą (z farbami typu TS, z rozpuszczalnikiem X-20A i bezbarwnym pólmatowym w sprayu TS-79)?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.763 141 0
Abstrahując od kolorów serii Hataka to ja i tak wolę Blue i sam rozcieńczam, ;)
Jak się można domyślić -> będzie to B272 :)

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
939 6 0
Dziękuję bardzo. Przeglądam paletę farb Hataka. Podobne odcienie (może nawet bardziej pasujące) to Signal blue 102, Azure blue 028, Bright blue 255…

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.213 3 1
Ja właściwie wszystko rozcieńczam Leveling Thinnerem. I chyba tylko Vellejo ma jakieś "ale" w tej kwestii

n_lukasz

Użytkownik
Reakcje
58 1 0
Nie mieszaj
i nie używaj serii Orange, jest pod aero seria czerwona A272
Kalkulator farbek pokazał mi takie zamienniki:
Zobacz załącznik 1067018
Akurat Hataka Orange jest dedykowana pod aero natomiast niebieska pod pędzel. Czerwona to hardkor ciężko nią malować dla początkującego.
Żeby dopasować jeszcze kolor do skali powinno się dodać do 5% koloru białego to tak na marginesie.

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Akurat Hataka Orange jest dedykowana pod aero natomiast niebieska pod pędzel. Czerwona to hardkor ciężko nią malować dla początkującego.
Żeby dopasować jeszcze kolor do skali powinno się dodać do 5% koloru białego to tak na marginesie.
Biały jest kłopotliwy że względu na strukturę swojego pigmentu (szczególnie ten z linii niebieskiej). Przy akrylach raczej próbowałbym mieszać z jakimś bardzo jasnym szarym.

n_lukasz

Użytkownik
Reakcje
58 1 0
Biały oraz żółty jest kłopotliwy .Pod biały najlepiej jakiś jasny podkład. Ja używam podkładów mr hobby od białego przez szary do brązowego

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9