• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Waskotorowiec budowa i konwersje taboru H0 i H0e

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Postanowiłem, że zanim zdecyduję się na Hatake zrobię jeszcze ostatnią próbę farbami Tamiyi.
Zainwestowałem w odpowiednik RAL 5002 (ultramaryna X-4, tabelka Kolegi Misiek) oraz w X-16 Purple (jasnofioletowy). Farby zmieszałem i rozjaśniłem bielą X-4 : X-16 : X2 // 12:1:2.
Pozdrawiam

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Po 10 (!) latach od zakupu wagonik 3Aw powoli nabiera kształtow. Jest kilka dodatkowych części na czole, haki do tablicy kierunkowej i cięglo zwolnienia hamulca. Poręcze na razie „na wcisk“. Chciałbym pomalować ramki okienne na kolor srebrny. Czy ma ktoś jakiś dobry patent na ramki?

3Aw 2024.8.27 (1).JPG
3Aw 2024.8.27 (4).JPG
3Aw 2024.8.27 (5).JPG

JakubR

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 0 0
Ja ramki markerem molotow w kolorze chromu malowałem, ale to operacja jak z jajkiem.
Z ciekawości...ściany boczne w Twoim kicie też różniły sie długościami?

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.213 3 1
Witam,
wagonik 3Aw już na finiszu. Zostały jeszcze te nieszczęsne ramki. Spróbuje tego markera.
Zobacz załącznik 1073765
Piękna robota! Aczkolwiek: podłoga powinna być w kolorze ławek, ławki zaś albo surowe, lakierowane drewno, albo jasny brąz.
W oknach warto przy okazji wkleić drut imitujący występujące w oryginale poręcze w oknach.

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Tak, oczywiście, Kolega Dobrzyn ma rację. Podłogę zostawiłem celowo jasnoszarą (podklad) żeby wnętrze wagonu nie było zbyt ciemne. Koloru podłogi przez okna praktycznie nie widać. Poręcze w oknach będą, aczkolwiek nawet w latach 80-tych jechałem wagonami bez poręczy, a nawet bywalo tak, że w niektórych oknach poręcze były, a w pozostałych tylko otwory po srubach mocujących… Kolor siedzeń był najczesciej jasnobrazowy (tak jak w poczciwych eNusiach – tramwajach), ale równie dobrze pamiętam ciemnobrązowe ławki. Ponieważ drzwi do przedsionków były przeważnie ciemnobrązowe i zważywszy fakt, że miałem już zmieszaną farbę… zdecydowałem się na ciemnobrązowe siedzenia. Seledynowy kolor scianek działowych też wyszedł chyba zbyt zielony. Dodałem za mało niebieskiej farby…

Dziękuję bardzo za wszystkie uwagi i sugestje, pozdrawiam serdecznie.

OP
OP
Waskotorowiec
Reakcje
938 6 0
Witam,
prace nad modelem wagonu 3Aw w zasadzie skończone. Ewentualnie można jeszcze maznąć klamki na srebrno i wykonać tablice kierunkowe. Takowe można zamówić u kol. Ostbahna lub ewentualnie zrobić z kawałka blaszki i drutu 0,2mm. Ramki okienne malowane pędzlem, te w drzwiach w kolorze pudła, ponieważ zdecydowana większość po naprawach okresowych tak miała.

3Aw 2024.10.17 (3).JPG
3Aw 2024.10.17 (5).JPG
3Aw 2024.10.17 (7).JPG

Pozdrawiam

OP
OP
Waskotorowiec
Reakcje
938 6 0
Witam,
zmotywowany efektem końcowym ramek okiennych w wagonie 3Aw zdecydowałem się na kontynuację prac przy 1Aw. Tutaj ramki malowane są aerografem, ponieważ kol. Piotr przygotował okna wycięte laserowo już z naklejoną tasmą maskującą. Obawiałem się, że farba wejdzie pod tasmę, ale wyszło całkiem ok.
1Aw 2024.10.26 (3).JPG
1Aw 2024.10.26 (5).JPG
1Aw 2024.10.26 (6).JPG

Pozdrawiam

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
938 6 0
Witam,
przejścia międzywagonowe ladnie ze sobą współpracują. Przewody hamulca zespolonego też. Wreszcie powstał mój wymarzony osobowy składzik…
Zabrałem się do lakierowania Donalda. Oklejanie obudowy w celu wykonania białego paska z czerwoną obwódką… to prawdziwe wyzwanie i szkoła cierpliwości… dlaczego uparłem się na CK 01 z Kruszwicy?;)
1Aw 3Aw 2024.11.2 (1).JPG
1Aw 3Aw 2024.11.2 (3).JPG
Lxd2-257 1Aw 3Aw 3Kw F.JPG
LYd2 2024.11.2 k.JPG

pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9