• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK P-ń Górczyn

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.659 19 9
...szprychy w oryginale pomalowane są na czarno a tylko środek i przeciwwagi na czerwono ;)
Ja sądzę, że to zwykły brud.
Po prostu na szybko przecierano szmatką tylko odciążki, środki oraz obrzeża kół. Te częsci kół były obtaczane, a więc gładkie i proste do utrzymania w czystości. Natomiast szprych, które mają chropowatą powierzchnię i skomplikowany kształt, najwidoczniej nikomu nie chciało się odczyszczać. ;)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Model piękny tylko zrobiłeś błąd bo szprychy w oryginale pomalowane są na czarno a tylko środek i przeciwwagi na czerwono ;)
Wydaje mi się, że koledzy mają rację co do tego, że koła są po prostu brudne w miejscu szprych co widać na załączonym foto, częściowo początek szprych wystaje czerwony jak przecierana była płaska powierzchnia, także niestety pudło ;)

Załączniki

• 221,8 KB Wyświetleń: 127

muminek

Znany użytkownik
Reakcje
437 44 1
Zdjęcie jest tak dobrej jakości że widać jak parowóz jest zadbany. Zawsze możesz washem poczernić koła ;)
I ponawiam pytanie z którego roku jest zdjęcie ? jest tak mało zdjęć TKi3 pod parą że jeśli masz ich więcej warto się nimi podzielić :)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Trafiła do mnie już bardzo zmęczona i po upadku prawdopodobnie BR74 firmy Roco.
Model wymagał ogromu pracy, jednak udało się przywrócić go do stanu, w którym nie jeden z nas chciałby takiego egzemplarza.
W modelu wymieniono:
-praktycznie większość armatury na nową mosiężną,
-stare ułamane zderzaki wymagały zfrezowania, nawiercenia i założono nowe sprężynujące Weinerta,
-nowe lampy z chromowanymi odbłyśnikami, -
stara instalacja elektryczna została usunięta i zastąpiona całkowicie nową z dekoderem jazdy oraz dźwięku ESU 58818,
-oświetlenie biało-czerwone oraz manewrowe,
-prawdziwy węgiel

Na ostatnim zdjęciu można zobaczyć Oryginał

Załączniki

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
312 3 0
OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Sporo czasu minęło zanim zabrałem się za ten projekt. BR86 PIKO bardzo starej konstrukcji po wielu godzinach pracy otrzymała nowe życie i będzie śmigać na modułach imprezowych.
W modelu zrobiono:
-Usunięto stary silnik i zastąpiono go nowym od stonki, stary metalowy ślimak napędowy wymieniono na nowy plastikowy a cała przekładnia została rozebrana do zera, wyczyszczona i nasmarowana,
-Obciążniki frezowane dzięki czemu znalazło się miejsce na Ups-a, głośnik, dekoder dźwięku Esu z gniazdem Next18.
-Wszystkie poręcze plastikowe wywalone i zastąpione odlewami Weinerta.
-Trawione tabliczki oraz wypukłe żółte ostrzegawcze.
-Figurka maszynisty.
-Stare gumowe zderzaki zastąpione toczonymi mosiężnymi.
-Stare sprzęgi oczkowe przerobione na gniazda dzięki czemu można wpiąć sprzęgi ulubionych producentów.
-Cała armatura wycięta praktycznie do zera i zastąpiona metalową. -Nowe odlewane drzwi dymnicy.
-Każdy detal przemalowany na nowo na wzór oryginału, który możecie zobaczyć na końcu.

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Na dzisiaj kolejna nowość od MTB SN61. Model przemalowany w całości na nowo, dodano aluminiową listwę, wycieraczki z obudowami, antenę, firanki PKP, figurki podróżnych i maszynisty. Dodatkowo w modelu wymieniono lampy, które od dzisiaj będą również w mojej ofercie. Dopiero na zdjęciach zauważyłem, że zapomniałem założyć przednie schodki ;)

Załączniki

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
588 24 3
Na dzisiaj kolejna nowość od MTB SN61. Model przemalowany w całości na nowo, dodano aluminiową listwę, wycieraczki z obudowami, antenę, firanki PKP, figurki podróżnych i maszynisty. Dodatkowo w modelu wymieniono lampy, które od dzisiaj będą również w mojej ofercie. Dopiero na zdjęciach zauważyłem, że zapomniałem założyć przednie schodki ;)
To zupełnie inny model ;)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Na życzenie wymienione reflektory oraz przerobiona oryginalna instalacja oświetlenia w lokomotywie EU07-400 firmy Schlesienmodell. Przez to, że dolne lampy świecą za pomocą załamanego pod kątem światłowodu, w porównaniu z górnym reflektorem światło było bardzo słabe oraz przebijało nawzajem pomiędzy oświetleniem białym i czerwonym co można zobaczyć na załączonych zdjęciach. Po wymianie wszystkie diody świecą bezpośrednio w odbłyśnik, a przebijanie światła zostało wyeliminowane ;)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9