• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK P-ń Górczyn

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 14 6
Widzę że kolega ma dobry humor, gdybym znał odpowiedz to bym o ten szczegół nie pytał. Powiem więcej, zadałem to pytanie koledze Robo który wydał wagony energetyki i też nie potrafił udzielić mi odpowiedzi na to pytanie. Ale mam następnepytanie na które kolega na pewno udzieli odpowiedz; ile wynosi prześwit tego mosty który kolega pokazał na zdjęciach w dniu 11 grudnia 2019 roku? szer. x wys.

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Kolejny wagon do składu PKP Energetyka gotowy. Dawcą był wypust firmy PIKO 58412-2. Część burt platformy została usunięta i przerobiona na wzór oryginału, doszły nowe stopnie manewrowe, poręcze, uchwyty pod-zderzakowe, fototrawiona drabinka, wykonana od nowa podstawa na której została zamontowana koparka Waryńskiego K407 od jednego z forumowych kolegów jako kit do złożenia(wiem na foto jest K-611). Całość przemalowana w kolor RAL odpowiadający PKP Energetyka oraz nałożone kalkomanie na wzór oryginału.

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Kolejna perełka odchodzi do kolegi z forum. Uprzedzam pytania:
-to nie jest model od EFC
-w tym roku nie ma możliwości zamówienia tego modelu
Model powstał na bazie blaszek od Ostbahn Modele kolejowe
Podwozie czyli rama i wózki po wielu modyfikacjach przerobione od dawcy z BR 215
Wnętrza kabin z pulpitami od kolegi Rafała(Redukcyjny)
Dekoder jazdy i dźwięku MX644D i płytka z gniazdem Plux21 dająca możliwości świateł E1 od Elvis-Model
Pantografy od kolegi VKB z Poznania
Kalkomania od Mario Zntk
Złożenie wszystkiego w jedną całość, frezowanie, malowanie, toczenie chromowanych odbłyśników, patynowanie, złożenie całej elektroniki razem z podłączeniem oświetlenia i reszta detali to już moja robota. Na koniec model oczywiście dostał drewniane, grawerowane pudełko. No końcu galerii zdjęcie oryginału ;)

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
.

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Na dzisiaj co prawda nie kolejowy ale również szynowy model tramwaju GT8 potocznie zwanym Helmutem. Bazowy model pochodzi od firmy Halling Modelle i posiada tak naprawdę tylko żarówkowe oświetlenie kierunkowe.
Cała oryginalna instalacja, która była widoczna przez okna została wywalona i zastąpiona całkowicie nową na oświetleniu diodowym z gniazdem plux22 i dekoderem jazdy ESU oraz Ups. Wszystkie otwory pod nowe lampy i migacze nawiercone od nowa a same lampy zrobione na nowo od zera. Łączna ilość wstawionych nowych diód 27szt. Oświetlenie: wnętrza, migacze, pozycyjne, przeciwmgielne, stop, wsteczny, tablicy kierunkowej z możliwością sterowania indywidualnego. Model przemalowany zgodnie z paletą RAL stosowaną w MPK Poznań. Kalkomania Igor Sułek

Załączniki

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
69 6 1
Na dzisiaj co prawda nie kolejowy ale również szynowy model tramwaju GT8 potocznie zwanym Helmutem. Bazowy model pochodzi od firmy Halling Modelle i posiada tak naprawdę tylko żarówkowe oświetlenie kierunkowe.
Cała oryginalna instalacja, która była widoczna przez okna została wywalona i zastąpiona całkowicie nową na oświetleniu diodowym z gniazdem plux22 i dekoderem jazdy ESU oraz Ups. Wszystkie otwory pod nowe lampy i migacze nawiercone od nowa a same lampy zrobione na nowo od zera. Łączna ilość wstawionych nowych diód 27szt. Oświetlenie: wnętrza, migacze, pozycyjne, przeciwmgielne, stop, wsteczny, tablicy kierunkowej z możliwością sterowania indywidualnego. Model przemalowany zgodnie z paletą RAL stosowaną w MPK Poznań. Kalkomania Igor Sułek
Gratuluję konwersji, bardzo czysta robota. I przede wszystkim ogromny plus za użycie do konwersji modelu Halling, który ma poprawne proporcje okien, model produkcji Roco odzwierciedla dłuższa wersję, używana w KVB Köln, chyba nie była sprowadzana do żadnego z polskich przedsiębiorstw.

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Z racji tego że już kilka osób prosiło mnie abym wstawił ten projekt do swojego tematu aby nie zniknął, dorzucam go do swojego wątku. Dokładnie rok minął od rozpoczęcia projektu dźwigów EDK80 w skali 1:87 za który zabraliśmy się razem z kolegą Rafałem (Redukcyjny). Dzisiaj mamy przyjemność zaprezentowania Wam pierwszego modelu z 4 w wersji PKP Cargo. Jest to całkowicie unikatowa wersja z racji tego iż pochłania ogrom czasu na wykonanie dlatego w najbliższych latach nie będzie już wznawiana. Model przedstawia prawdziwy dźwig z przydziałem ZNTK Oleśnica oraz wagon z przydziałem Ostrów WLKP, które można zobaczyć na filmie https://www.youtube.com/watch?v=aQl6NTiIOiY
Model wyposażony jest w:
dekoder jazdy oraz dźwięku ESU 58412 z gniazdem dekodera
oświetlenie kabiny oraz pulpitu
4 silniki sterujące jazdą dźwigu, poruszaniem wieży, ramienia oraz haku
unikatowe dźwięki stworzone typowo na potrzeby projektu
gniazda kinematyki
sprężynujące zderzaki Weinerta
ruchome imitacje sprzęgów Weinerta
W komplecie z dźwigiem dodatkowo w zestawie:
model wagonu ochronnego odwzorowującego oryginał
pad do sterowania położeniem wieży, ramienia oraz haku
baterie
całość w drewnianej, grawerowanej skrzyneczce
Możecie zobaczyć również działanie dźwigu na dwóch filmach:
funkcje dźwiękowe I jazda https://www.youtube.com/watch?v=Q0hh2nwqPQw
podnoszenie I ładowanie ładunków https://www.youtube.com/watch?v=-ZY9prMrYwo

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
I dalsze zdjęcia

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
.

Załączniki

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.801 42 1
Emotki "Kocham to" i "super" to zdecydowanie za mało. Cieszy mnie ogromnie fakt, że można jeszcze na tym forum ujrzeć na oczy prawie od zera powstałą i finalną konstrukcję jednego z najbardziej znanych dźwigów, jaki poruszał się po torach. Wspaniały kunszt modelarski. Brawo! (y)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Na prośbę kolegów mój ostatnio przerobiony model. Baza to BR91 od Fleischanna przerobiona na coś co ma wyglądać jak poznański Tki3-85. Pierwsze zdjęcia to jak wyglądał dawca przed, następnie w trakcie kiedy większość detali zostało już wymienionych na mosiężne a ostatnie to co z tego wszystkiego wyszło i porównanie z oryginałem. W modelu po frezowaniu balastu w kotle zrobiło się miejsce na Upsa i głośnik, założyłem dekoder dźwięku Esu v.5 Next18, oświetlenie białe, czerwone i manewrowe, sprężynujące zderzaki Weinerta. Po całej konwersji doszedłem do wniosku, że wymienię jeszcze przednią oś na Weinerta bo szerokość bandaża w przedniej osi w porównaniu do reszty rzucają się w oczy i psuje to efekt całości ;)

Załączniki

muminek

Znany użytkownik
Reakcje
437 44 1
Z którego roku jest oryginalne zdjęcie ?
Model piękny tylko zrobiłeś błąd bo szprychy w oryginale pomalowane są na czarno a tylko środek i przeciwwagi na czerwono ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9