• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Mini

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
Klasyk w tej skali... 
respekt.gif
respekt.gif
respekt.gif
, choć wagon rozrządczy który sam jeździ... :eek:
Co do rokuhana... ciekawy materiał. Też myślę o tym, by go wykorzystać do Nm...

Pozdrawiam,...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Ile ten pociąg ma długości (model)? Tory Marklin czy Rokuhan?
Marklin nie ma torów z podsypką. To są tory Rokuhana tymczasowo poskładane. Tory z gotową plastikową podsypką robi też amerykański Micro Trains Lines (MTL).
Ten skład to 8 wagonów po około 11 cm każdy (ze sprzęgami) + lokomotywa. Wychodzi, że razem to około metra długości

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.856 79 12
respekt.gif
respekt.gif
respekt.gif

Co do Rokuhana dodam tylko, że 220mm proste odcinki mają denerwujące zaślepki maskujące miejsce podłączania przewodów... Przepraszam za oftop i pozdrawiam,...

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Po dłuższym lenistwie modelarskim wracam do prac nad EN57. Zaczęło się od drugiego podejścia do tematu podwozie z napędem. Tym razem przetestowałem opcję z uniwersalnym podwoziem do długich modeli bazującym na Shorty Rokuhana - znalezione na e-bayu. Jest to wydruk 3D dość siermiężny jak można zobaczyć na zdjęciu - składający się z dwóch części:

IMG_4568.jpg

dolna płytka przyklejona powinna zostać do korpusu po włożeniu w otwór po prawej stronie płytki z oryginalnego napędu odbierającej prąd z wózka tocznego:

IMG_4571.jpg

W obejmę wchodzi cała reszta napędu Shorty:

IMG_4572.jpg

Po zmontowaniu całościowo dostajemy takie podwozie (do usunięcia jeszcze w samym Shorty trzpień od wózka tocznego. Odbiór prądu następuje z obu wózków, przy czym ważniejszy jest wózek toczny, gdzie prąd zbierają obie osie. Na wózku napędzanym jedna para kół ma gumki przyczepnościowe.

IMG_4577.jpg

Z buda wygląda to tak - sama buda będzie musiała wewnątrz być trochę przeprojektowana bo mimo wyfrezowania Dremelem i tak trochę moim zdaniem zbyt wysoko cały wagon stoi na wózkach:

IMG_4574.jpg

W międzyczasie też powstała druga buda - drukowana z tego samego pliku w innym źródle i chyba z trochę innej żywicy. Widać różnice jakościowe - trudniej też wycinało się budę ze słupków wspierających wydruk - co zresztą widać.

IMG_4578.jpg

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.006 33 0
Pawle doceniam robotę.... ale przyznam że aż mnie zęby bolą jak widzę ten wagon. Albo złudzenie optyczne się zrobiło przez lampę błyskową, albo coś z nim jest nie tak ;).... pomijam kwestię burt.... bo to to powinieneś zrobić nowe zgodne z naszym 418v :)

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Burty - to musiałby być pewnie wydruk. Ja tego nie potrafię ogarnąć więc Niemiec udaje Polaka. Lampa .. ? Chodzi Ci o kolor - ten jest specjalnie zrobiony tak, że wygląda jakby byl bardzo okurzony od prawie białego pyłu. Mam pewnie jeszcze ze 3 sztuki takich Niemców - raczej będą bordowe.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.006 33 0
Model 3D to ja mam. Można zaadoptować do twojego podwozia jakoś +-. Kolor jest bardzo ok. Chodzi mi o samą sylwetkę (Burty/rama/wózek) tu mi coś nie pasuje.....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor Z 50
Tabor Z 19