• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Mini

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Już dość dawno temu kupiłem wagony towarowe włoskiej produkcji używane na PKP. To modele z włoskiej manufaktury - na podwoziach standardowych Marklina osadzone są pudłach z blach fototrawionych. Wagony kupiłem jako pomalowane ale bez oznaczeń i wreszcie doczekały się położenia kalek. Po raz pierwszy jest kalka w malowaniu "z orłem". Wyszło to tak:

IMG_2681.JPG

IMG_2680.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Numery dobierasz na podstawie jakichś konkretnych materiałów, czy z racji skali są one raczej przypadkowe?
Jeśli tylko się da to szukam zdjęć oryginalnych wagonów. Czasem korzystam ze zdjęć modeli - starając się znaleźć informacje o ich wiarygodności. W przypadku tych włoskich wagonów numery są własnie na podstawie znalezionych zdjęć modeli. Robię to raczej dla własnego samopoczucia - bo faktycznie masz rację, że to raczej słabo widać numery inwentarzowe.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Skończyła się praca nad zestawem boczników w malowaniu z przełomu lat 60tych i 70tych - mają już długie numery inwentarzowe - choć na części wagonów były one dość ciekawie umieszczone nie poziomo ale pionowo. Pasuje do nich bagażowy który powstał trochę wcześniej. Jeden z wagonów został przerobiony - usunąłem świetlik na dachu (może uda się go wykorzystać w przyszłości na donera - bo i takie bywały). Całość lekko spatynowana a smaku dodają tablice z relacją pociągu - oczywiście Szamotuły-Międzychód.

IMG_2670.JPG

IMG_2671.JPG

IMG_2672.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Teraz coś nowszego. Sam wagon to niestety spolszczona fikcja - baza słabo pasuje do jakiegokolwiek wagonu używanego w Polsce jeśli przeanalizować wymiary i konstrukcję. Zaletą jest duża dostępność tych wagonów w przystępnej cenie - można je znaleźć już od ok. 10-12 Euro. Mimo tych mankamentów jednak oko moje trochę cieszy

IMG_2731.JPG

IMG_2729.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Tym razem trochę bliżej oryginałów. Baza inna - znacznie nowsza ale też modele powyżej 30 Euro za sztukę. Trzeba też przerabiać bo mają po 6 czy 7 opasek firmowo dookoła zbiornika. Po zrobieniu fatek zauważyłem, że jeszcze muszę na czarno pomalować "podstawki" pod zbiornik na których jest on osadzony...

IMG_2759.JPG

IMG_2764.JPG

Razem z wcześniej zrobionymi już to jakoś zaczyna wyglądać...

IMG_2765.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor Z 50
Tabor Z 19