Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Nauka z tych modeli jest taka, że jeśli poszczególne "panele" na burcie nie są zbyt duże to po prostu warto robić kalkę na cały panel - wtedy tego nie widać. Niestety kalki są na dość grubej błonie.
Wreszcie skończyłem zaprojektowany przez Szymona model z wydruku 3D - wagon typu 111A. W stosunku do wykonania przez @pado jest chyba jedna różnica - okna w drzwiach nie są dzielone co jest bliższe oryginałowi. Stało się tak dlatego, że wykorzystałem więcej dawców - mam pozbawione zestawów kołowych modele wagonów restauracyjnych, wykorzystanych jako dawcy wózkow do ryflaków , które mają właśnie takie okna. Kalki są mojego projektu.
Ogólnie muszę powiedzieć, że od strony konstrukcyjnej to bardzo fajne modele - przemyślane i będące efektem doświadczenia Szymona. Fajnie się je obrabia - szczególnie dach przed wklejeniem wentylatorów. Ze względu na 3 kolory i części do wklejenia: zderzaki i wałki gumowe do przejść międzywagonowych oraz pochodzące od dawcy okna, które trzeba pociąć na indywidualne sztuki jest to jednak model dość pracochłonny.
Jakbyś robił oliwkę, to byś miał mniej pracy
Tak czg siak... gratuluję poskładania tego modelu. Faktem jest że łatwy nie jest.... no ale to osobowy więc siłą rZeczy jest trudniejszy
Pomyśl ile byś miał maskowania jakby zderzaki i gumy były integralną częścią modelu
Jakbyś robił oliwkę, to byś miał mniej pracy
Tak czg siak... gratuluję poskładania tego modelu. Faktem jest że łatwy nie jest.... no ale to osobowy więc siłą rZeczy jest trudniejszy
Pomyśl ile byś miał maskowania jakby zderzaki i gumy były integralną częścią modelu
Zestaw oliwek mam przemalowany z oryginalnego Marklina. Jeszcze ma braki i pomysły rozwojowe (kuszetka, łamany 1/2 klasa itd), które kiedyś pewnie zostaną zrealizowane. Na Twoich modelach ma być linia rozwojowa już z czasów "kolorowych". Docelowe plany są na jakiś ładny dalekobieżny - pewnie wyjdzie sześciowagonowy: 2x2 klasa + 1x1 klasa + 1x1/2 klasa + kuszetka + bar - myślę, że to już powinno się prezentować całkiem zacnie. Co do trudności - to jak napisałem dla mnie jest raczej pracochłonny niż strasznie trudny. Trudność sprawia jedynie wprawianie niektórych okien z ograniczonym dostępem ze względu na zabudowę konstrukcji pod podwozie. Wałki i zderzaki osobne to super pomysł. Jakby były zintegrowane to nie bawiłbym się w maskowanie tylko pomalował pędzlem na końcu na nałozoną wcześniej farbę bazową.
Do przodu poszła praca nad pierwszą cemenciarką wg projektu @DrCodeWizzard z wózkami od @pado . Poza kołami i sprzęgami praktycznie cała reszta to wydruk 3D. Obrobiony i pomalowany teraz musi poczekać na kalki. Rury do zbiorników będą dodane dopiero po nałożeniu kalek.
Nic nie pisałeś, że chcesz gotowca. Ale jednego ze swoich jeszcze wysmarowałem dodatkowo. Po raz pierwszy użyłem techniki o której czytałem. Pusty kawałek kalkomanii - na nim namalowany pasek (akryl Vallejo) i - jest pasek jako kalkomania. Poczeka jeszcze na zrobioną kalkę "milicja". Kogut z kawałka pręcika plastikowego i obrobionego czubka wykałaczki.