Około 2003 roku firma APM pokzazała swój zestaw umożliwiający przebudowę BR52 Gutzolda lub Liliputa na Ty2. W tamtych czasach zestaw wywołał duże zainteresowanie. Na rynku nie było odlewów do tworzenia polskiej armatury. Firma APM takie zrobiła. Zgadza się, z żywicy, ale wtedy było to już coś. Po zapoznaniu się z zestawem, postanowiłem, że zbuduję Ty2. Jako model bazowy zakupiłem BR52 Gutzolda z tendrem wannowym. W 2005 roku zakupiłem swój zestaw od APM. W jego skład wchodził nowy kocioł, budka, drzwi dymnicy, odlewy armatury, "ołtarzyk", duża blacha fototrawiona i inne detale. Ponieważ w miarę upływu lat zdobywałem doświadczenie zacząłem zdawać sobie sprawę, że przewidziana przez APM technologia budowy modelu nie zapewnia możliwości zbudowania solidnego modelu, budowę Ty2 z roku na rok przesuwałem na tzw. "lepsze czasy". Można uznać, że takie czasy przyszły Po 14 latach od zakupu modelu bazy mogę zaprezentować etap prawie ukończonego i gotowego do malowania parowozu Ty2-1155. Teraz pora na tender.
- 22
- 5
- 8
- Pokaż wszystkie