• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Flotoma

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 5 0
W skrzyni prawej widzę pręt gwintowany zapewne służący do obrotu obrotnicy ,proste ,
a także podobny pręt występuje w skrzyni lewej ,czemu służy ta przekładnia?
Jak koledzy wyżej napisali, druga śruba napędza zwrotnicę. Na fotce słabo widać, przy zwrotnicy użyłem dwóch nakrętek z gwintem trapezowym odsuniętych od siebie i połączonych z jednej strony płaskownikiem. Między nakrętkami znajduje się sprężyna, która je lekko rozpiera. Bolec sterujący zwrotnicą wychodzi tylko z jednej nakrętki. Dzięki takiemu rozwiązaniu został skasowany lekki luz, który występował w przypadku pojedynczej nakrętki. Przez luz bolec na swoim końcu miał już wychylenie około 1mm, co nie podobało mi się.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 5 0
To jeszcze fotka z góry, która pokazuje widok na segment z obrotnicą i zwrotnicą. Względem stanu pokazanego na zdjęciu, przebieg skrajnych torów na segmencie ze zwrotnicą został później jeszcze trochę skorygowany na korzyść łagodniejszych łuków.

009.jpg

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
120 3 0
Zwrotnica to chyba niezbyt odpowiednie określenie. Nie wiem jak to się nazywa, ale podobne urządzenie znajduje (znajdowało) się w Jeleniej Górze od strony Lubania Śląskiego, przy peronie 1.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
635 3 1
W międzyczasie powstała kolejna stacja, którą można nazwać jako stacja techniczna. Stacja ma spełnić podstawowe założenia:
1. Umożliwić "oblot" składu przez lokomotywę.
2. Razem z akcesoriami zajmować najmniej jak to możliwe miejsca w transporcie i przechowywaniu...
Po prostu Mistrzostwo Świata!
Wszystko perfekcyjnie przemyślane i doskonale, czysto wykonane. Moje gratulacje Panie Tomku!

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.577 120 86
Ja bym jeszcze zrobil takie ograniczniki zabezpieczajace srodek. Wystarczy przeciez przechylic przypadkowo w czasie transportu i wszystko sie moze sie przesunac.

Załączniki

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
635 3 1
Ja bym jeszcze zrobil takie ograniczniki zabezpieczajace srodek. Wystarczy przeciez przechylic przypadkowo w czasie transportu i wszystko sie moze sie przesunac.
Myślę, że nie docenia Pan wykonawcy tych modułów :).
Patrząc na zdjęcia, nie sądzę, aby cokolwiek mogło się przesunąć...

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.577 120 86
Myślę, że nie docenia Pan wykonawcy tych modułów :).
Patrząc na zdjęcia, nie sądzę, aby cokolwiek mogło się przesunąć...
To nie, ze nie doceniam :D Przeciwnie - bardzo mi sie podoba jego pomyslowosc i to co robi. Przeanalizowalem zdjecie jeszcze raz biorac pod uwage prostsze rozwiazanie :ROFL: Jest mocowanie przeciw przesuwne - sprytne!
mocowanie_srubowe_5.JPG

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.815 40 1
Ja nie wiem o czym i po co ta dyskusja. Przecież jak Tomek coś zrobi to jest to gruntownie przemyślane i wykonane na najwyższym poziomie(y)

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 5 0
Cieszę się, że stacja spodobała się Wam :)
Wszystkie elementy pod spodem segmentów są mocowane za pomocą szpilek i nakręcanych na nie nakrętek motylkowych. Na zdjęciach poniżej widać szpilki. Dodałem również zdjęcie ze skrzynką na śruby. Skrzynka ma wywiercone dwa otwory na wylot, rurka służy za prowadzenie szpilki. Motylkowa nakrętka z czerwonymi końcówkami dokręca skrzynkę do segmentu. Wszystkie szpilki są wkręcone w przyklejone i przykręcone od spodu segmentu klocki o wysokości około 1,5cm, które dają wolną przestrzeń na przewody, złączki itp.

IMG_1825_.jpg

IMG_1761_.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9