• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Zakład Wiór

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
Minęło 5 lat to może zrobię aktualizację tematu.
Przez ten czas nie było wiele czasu na modelarstwo ale coś udało mi się zrobić. Od czasu tego segmentu zrobiłem jeszcze bocznicę do fabryki przetwórstwa drewna która jest na 4 skrzynkach, może opisze ją innym razem. Dziś chciałem pokazać 6 skrzynkę którą wykonałem aby było parzyście i łatwiej się woziło makiety po australijsku.

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.511 34 1
Wygląd jest super, jedyne co to kiedyś od "Digitalsów" (tak nazywam speców od DCC) dostałem mega Ou-Pi-aR za niezaizolowane fragmenty przewodów. Podobno zgodnie z prawem Murphi`ego zawsze się znajdzie jakieś "coś" co te dwa przewody niechcący zewrze. ;)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.001 83 11
za niezaizolowane fragmenty przewodów. Podobno zgodnie z prawem Murphi`ego zawsze się znajdzie jakieś "coś" co te dwa przewody niechcący zewrze.
Wystarczy te"gołe"przewody pomalować lakierem do paznokci i Murphy może się wypchać:gwizd:. Żeby nie było głupiego komentowania lakier do paznokci przejmuję w drodze między żoną albo córką a śmietnikiem, zaletą takiego lakieru jest to, że jest gęsty i łatwo nałożyć grubą warstwę.

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
Nadal nie miałem okazji zrobić aktualnych zdjęć bocznicy Wiór, ale biorę się dalej do roboty. Postanowiłem wymienić płyty betonowe które sam powycinałem i malowałem ze spienionego PCV. Płyty są nie idealne kształtem i do tego brzydko pomalowane. Postanowiłem je wymienić na cięte laserowo kartonowe. Poniżej proces obróbki przed przyklejeniem.
1. Wycięte płyty układam na papierze ściernym posypanym piaskiem i czymś twardym odciskam w nich fakturkę żeby nie były za gładkie.
2. Maluję 2 warstwy metodą wklepywania pędzlem na grubo, tak aby zostały zgrubienia farby. Farba to akrylowa próbka z Castoramy za 5 zł.
3. Pędzlem ławkowcem nakropuję kropki białe i czarne imitujące kamyczki i skazy.

Pozostało zerwać stare i przykleić nowe.

Załączniki

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
płyty wymienione, skrzynki złożone. Teraz dosypanie piasku, sianie trawy i brudzenie.

Załączniki

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
Reakcje
539 2 0
Fajnie to wygląda, zazdroszczę ;) Doczepiłbym się tylko do jednej rzeczy, mianowicie płyty między szynami są jakby zapadnięte, uważam, ze należałoby je troszkę podnieść.

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
Płyty są specjalnie zapadnięte. Wiem że wygląda to koszmarnie niestety wcześniej były na równo z główką szyny to niektóre przerabiane loki potrafiły o to czepiać plastikami. Brzmi niewiarygodnie ale tak właśnie bywało. Efekt był taki że urywało te plastiki albo niszczyło płyty.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
wcześniej były na równo z główką szyny to niektóre przerabiane loki potrafiły o to czepiać plastikami
Z lokomotywy nic nie może wystawać poniżej poziomu główki szyny - i nie z powodu płyt, tylko z dlatego, że będzie to zaczepiało przede wszystkim o szyny w rozjazdach. A między krawędzią płyty a szyną musi być szczelina wystarczająco szeroka, żeby zmieściło się w niej obrzeże koła z odpowiednim luzem, więc musi być, niestety, nieskalowo szeroka.

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
Prace nad oświetleniem. Wszystko ma być tak spasowane aby dało się każde piętro wyjąć i wyposażyć w meble oraz wykończenie. Oświetlenie w rzeczywistości jest białe. Nie wiem czemu aparat widzi je jako ultra niebieskie.

Załączniki

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
Panowie mam dylemat. Zakładałem że zrobię okna z czarnymi framugami, takie duże pojedyncze, ale wygląda to tragicznie. Potem doszedłem do wniosku że okna na pewno muszą być podzielone na mniejsze i białe. Dodatkowo zmiana koloru elewacji może coć na wzór urzędu z załącznika. Doradźcie coś.

Załączniki

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
Aktualizacja, prototypy biurka. Jakieś rady przy masowej produkcji mebli z papieru?

Załączniki

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
Aktualizacja. Wykonana papa na dachu i kominy wentylacyjne. Ułożone parapety i drzwi wejściowe. zamówiłem drut 0.2mm na piorunochrony i antenę TV. Panowie z czego rynny? pionowe to widziałem ładnie wychodzą z drutu 1,5mm2 i takie zrobię. poziome myślałem o przeciętym w pół koszulce termokurczliwej, albo wywinąć blaszkę na drucie 2,5mm2. Będę testował.

Załączniki

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
Reakcje
285 2 2
Aktualizacja. Biurowiec już na makiecie z rynnami i przymiarka do piorunochronów które finalnie odpuściłem. Pierwsze próby waloryzowana węglarek.

Załączniki