• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Zakład Wiór

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
PGMK
Reakcje
361 3 2
OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
PGMK
Reakcje
361 3 2
Wiór otrzymał zasilanie po SN. Trafostacja to moja wariacja z elementów Kotebi.

Załączniki

Reakcje
3.066 81 12
Wiór otrzymał zasilanie po SN. Trafostacja to moja wariacja z elementów Kotebi.
...z tego co mi się po głowie plącze, to trafo tej wielkosci, to może być za mało na potrzeby.takiego zakładu ( przeciętna moc takiego trafo to +/- 100 kVAr'ów ), co nie zmenia faktu, że fajnie to wyszło...

Pozdr,...

ps. tak na pałę, to jeden trak z linii tartacznej zapewne napędzany jest silnikiem minimum 5-7kW, a tego jest parę sztuk. Dodać biurowiec, magazyn i inne takie "potrzeby" to raczej sugerował bym małą trafostacje w wolnostojacym budynku.
Kotebi coś takiego miał jak.mi się kojarzy...

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
PGMK
Reakcje
361 3 2
...z tego co mi się po głowie plącze, to trafo tej wielkosci, to może być za mało na potrzeby.takiego zakładu ( przeciętna moc takiego trafo to +/- 100 kVAr'ów ), co nie zmenia faktu, że fajnie to wyszło...

Pozdr,...

ps. tak na pałę, to jeden trak z linii tartacznej zapewne napędzany jest silnikiem minimum 5-7kW, a tego jest parę sztuk. Dodać biurowiec, magazyn i inne takie "potrzeby" to raczej sugerował bym małą trafostacje w wolnostojacym budynku.
Kotebi coś takiego miał jak.mi się kojarzy...
A kto powiedział że niema kolejnych linii zasilających choćby nn.

Reakcje
3.066 81 12
A kto powiedział że niema kolejnych linii zasilających choćby nn.
Wiesz, ja tylko zwracam uwagę na fakt jak z regóły wyglada sprawa zasilania takich odbiorców, czyli dociagnięta jedna linia SN i jakaś wolnostojąca trafostacja z rozdzielnią NN. Choć.można zawsze powiedzieć, że zasilanie jest z linii kablowej SN, trafostacja jest poza obrysem segmentu bo tak projektantowi wyszło w planach...

Pozdr,...

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
PGMK
Reakcje
361 3 2
Mała aktualizacja.
Z tematów modelarskich to tylko zamontowałem zwrotniki nieruchome do rozjazdów.

a prace ostatnio szły w kierunku optymalizacji czyli:

-za namową @Marcus-Polonus dodałem fronty LN do segmentu z lasem. Docelowo w tej okolicy będą semafory wiec na pewno to się przyda.
-zestandaryzowałem wszystkie śruby i pomalowałem na rzadko spotykany kolor żeby skończyło się podkradanie śrub na imprezach.
-Ujednoliciłem i zmniejszyłem fronty transportowe oraz dodałem do nich sznurkowe uchwyty.

W najbliższym czasie ma przyjść tło i będę zamawiał semafory.

Powolutku widać koniec...

Załączniki

OP
OP
Karol Walesieniuk

Karol Walesieniuk

Moderator Grupy PGM
PGMK
Reakcje
361 3 2
Rozpocząłem pracę nad tłem.
Jak otrzymałem wydruk i przykleiłem go do sklejki zauważyłem że tło jest jeszcze bardziej delikatne niż makieta. kropla wody albo zarysowanie paznokciem może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń.
Wykonałem skrzynkę transportową ze sklejki, sznurka i taśmy rzepowej. arkusze tła leżą jedne na drugich przełożone karkami.
wykonałem fragment konstrukcji n próbę i zamontowałem dwa fragmenty tła (z innej części makiety)

Załączniki