• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z mojego albumu.....zdjęcia kolejowe.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Ostatnie zdjęcie podrdzewiałego EN57 spowodowało, że wrocily krakowskie wspomnienia sprzed lat, gdy byłem w Krakowie i na pociąg powrotny wybrałem się do Płaszowa, by złapać miejsce. Jechałem właśnie takim rudo-brudnym kibelkiem. Pociąg jechał wolno, upał był niemiłosierny, drzwi były otwarte!!!!=>>>konduktor szedł i widocznie nie było to niczym nadzwyczajnym. Jest na tej trasie fajny klimat ''berliński'', pociąg jedzie dosyć wysoko i można ludziom zaglądać do mieszkań;)

Reakcje
0 0 0
Zbyszku, to była norma. Najlepszy był przełom lat 80/90 i potem pierwsza połowa lat 90-tych. Wyobraź sobie osobowe Kraków - Przemyśl na dwóch czterosekcyjnych bipach, z wagonem pierwszej klasy. Wówczas w letnie wieczory stojąc koło torów standardem był widok rozpędzonego składu, otwartych drzwi bocznych w BHP i obok rozświetlonego składu w mroku sprawne oko dojrzało równie rozżarzone czubki papierosów. Konduktor? Przeważająca ich większość także paliła, więc nie rzadko razem z podróżnymi stali w drzwiach i tylko "pomarańczowe światełka" potem migotały o zmroku w drzwiach. W składach 3xEN57 Katowice/Kraków - Tarnów to też był standard, czy wagonowych osobówkach do Krynicy/Zagórza.

Skoro o kiblach to kilka fotek:

Rok 2005, 2006 to były czasy, gdzie więcej niż jedna osobówka ganiały z Krakowa do Krynicy i z powrotem.
1. EN57-942 z osobowym 66121 odjeżdża z p.o. Węgrzce Wielkie (odcinek P.Odg Gaj - P.Odg. Rudzice na CE-30). Te chałupy za EZT-em już nie istnieją. Dziś w tym miejscu dokładnie są pasy A4 do Tarnowa. EZT ten rok temu po rewizji został przekazany z PRST Sucha Besk; do PRST Przeworsk (Podkarpacki PR w Rzeszowie).

2. EN71-009 z osobowym 66125 do Krynicy odjechał z P.O. Kokotów i kieruje się na p.o. Węgrzce Wielkie. Linia i jej odcinek jak na zdjęciu powyżej.
EZT ten od jakichś dwóch-trzech lat jest na stanie ZPR Gdynia, do którego przeszedł od nas razem z EN71-006, 018, 014. Ta ostatnia miała w latach 90-tych testy z zamkniętym obiegiem WC w członach rozrządczych. Testy nie udane i przebudowano ją z powrotem na układ "powietrze-ziemia". W każdym bądź razie w 2000r już taki miała. W czasie testów 71-14 jeździła głównie "wokół" domu w Suchej, czyli Sucha - Żywiec, Kalwaria - Bielsko, Trzebinia - Wadowice, itp. Identycznie wyglądająca EN71-008 z PR Kraków poszła na rewizję, podczas której dostała barwy Województwa Dolnośląskiego i obecnie jeździ w PR Wrocław, w drugą stronę (do nas) przeszła z Wrocławia EN71-26.

Tak samo rok 2005. Tym razem rejon stacji Katowice, który bardzo polubiłem z powodu różnorodności taboretu jaki się tam wówczas pojawiał.

3. EP07-505 CM Katowice z osobowym 7711 do Bielska Białej przed odjazdem ze stacji początkowej. W oddali EU07-466 CM Katowice z osobowym 807 do Raciborza przed odjazdem ze stacji początkowej. Jeden na "bipach", drugi na "bohunach". Jeszcze miałem gdzieś foto 07-227 z osobowym z Bielska na oliwkowej "bipie" ze skośnym dachem na czołach. Poszukam.

4. Tzw jazda równoległa. Gdzieś w okolicach Katowic Zawodzia. Szlakiem z Sosnowa Głównego podąża EP09-039 CM Warszawa z IC1411 "Beskidy" rel. Warszawa Wsch. - Bielsko Biała. My zaś "telepem" z Krakowa szlakiem z post. odg. Szabelnia - Katowice Zawodzie. Wyścig oni wygrali, bo na linii Katowice - Zawiercie (CMK/Częstochowa) szybkości są lepsze niż na Mysłowice - Katowice.

5. Skoro skala 1:1 to wypada pokazać pociąg....sióstr zakonnych do stacji, której nazwy nie pamiętam ;)

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Środa, ST44-1103, który podobno zdefektował i pojechał o własnych siłach do Pesy.[DOUBLEPOST=1368816668][/DOUBLEPOST]SM42-2295 Mondi Świecie. Na terenie zakładu obowiązuje całkowity zakaz fotografowania, ale na stacji Terespol Pomorski zdjęcia można robić do woli, a Pan mechanik nawet pozował.(y)

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Tczew! Stacja po modernizacji prezentuje się okazale, dworzec jest bardzo schludny i czysty. Nie oszukujmy się, metropolia to nie jest, ale z dworca mogą być dumni i jest to ładna wizytówka miasta. Wewnątrz jest nawet ''Apteka u kolejarzy'', chyba nie pokręcilem nazwy, a w środku wystawa starych zdjęć kolejowych. Prezentuję jedno, jak dla mnie arcyciekawe......
Oczywiście parowozy tczewskiego węzła, też mogą być przykładem. Kontrowersyjna tekatka biało-czarna, też wygląda efektownie i jest przynajmniej z zewnątrz w miarę kompletna. O pełnej godzinie uwaga!!! gwiżdże i puszcza dym, co prawda pluje jak z modelowego generatora, ale efekt jest.
Na koniec wagony motorowe Newagu, które kursują do Chojnic.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Classic Courier w Gdańsku-dziś, godzina 14:05....
Podeszła do mnie starsza Pani i powiada, że warto sfotografować tablicę z relacją pociągu. Pytam, dlaczego? Powiada, że ciekawa. Odpowiadam, że nie ma takiego miasta jak Danzig-od 1945r. Odeszła zmieszana.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
dyskretny urok elegancji....

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
C.d i Gbs austriacki jako wagon roboczy i wózek motorowy z czeskim? rodowodem w bazie PPMT przy ul.Sandomierskiej w Gdańsku, zdjęcia robione z pociągu.
Jest jeszcze miejsce na dwie fotki, to zdjęcia ze stacyjnego WC w Gdańsku.(y)

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
EU07-2003 i 2004 na IR Sokoliki w Wąbrzeźnie i Kowalewie Pomorskim, oraz Husarz PGE Arena jako podsył w pociągu Kaszub i już w EC GBE. w Bydgoszczy.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Na koniec dzisiejszego dnia, zmodernizowana przez bydgoską Pesę SM42, właściwie to pierwsze zdjęcia jakie udało mi się wykonać, widziałem ją na żywo dwa razy, ale nie udało się zrobić sensownego zdjęcia. Zupełną ciekawostką, było podwozie na haku. Były to resztki wagonu Roos w pierwotnym malowaniu, jeszcze z logiem ZNTK Bydgoszcz. Dokąd to wywieźli z terenu Pesy, nie wiem. Po godzinie lokomotywa wróciła luzem.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
(Och ta nowoczesność, kusi i podoba się.(y) Vectron na żywo wygląda nawet znośnie.[DOUBLEPOST=1371072291][/DOUBLEPOST]Gama Pesy, po krótkim romansie z PKP IC, znowu w Lotosie, ale nigdy nie miałem okazji na takie fotki z bliska.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Nowe malowanie i nowa, piękna lokomotywa.....
Husarz w malowaniu Heineken i Open'er Fest-festiwal, wczoraj na Kaszubie do Gdyni i dziś już na BGE... W tle startujący z 70 minutowym opóźnieniem z Helu EIC Jantar.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Tylko i wyłącznie dokumentacyjnie. Tego piwa nie pijam, a festiwal nie interesuje mnie zupełnie.:cool:

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 62