• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z mojego albumu.....zdjęcia kolejowe.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
O kurcze, ale zaniedbałem temat.
Kursujący dziś, t.j. 31.01.2015 specjalny pociąg inspekcyjny PLK na fragmencie dawnej linii Terespol Pomorski-Świecie nad Wisłą. Kiedyś z Dyrekcji to SR61 przyjeżdżał, taki kremowo-czerwony.
Oczywiście przypominam, że wyrażam zgodę na niekomercyjne używanie zdjęć z podaniem autora zdjęcia i linku do strony.
Nie wyrażam zgody na komercyjne używanie zdjęć.

SA106-010 na odcinku Terespol Pomorski- podg. Konopat.
ins4.jpg

SA106-010 na wiadukcie nad drogą do T.P.
ins3.jpg

Tu zdjąłem objekt, a okazało się, że jakiś objekt zdjął mnie, a przecież zabrania się fotografować objekty kolejowe.
ins2.jpg

SA106-010 po minięciu semafora wjazdowego do Terespola Pomorskiego.
ins1.jpg

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
W sobotę, pojawił się kolejny specjalny pociąg inspekcyjny PLK. obsługiwany pojazdem Arrivy. Tym razem dotarł aż do dawnego przystanku Świecie Przechowo. w krótkim okresie czasu był to kolejny pociąg ''osobowy'' na tej linii. Dzięki Maciej O. za cynk.
Zespół spalinowy Arrivy wypożyczony od DB na odcinku Terespol Pomorski-Świecie Przechowo.
DSC_0265.JPG

DSC_0266.JPG

DSC_0270.JPG

Pociąg pozuje na dawnym przystanku.
DSC_0292.JPG

Pociąg w industrialnym krajobrazie zakładów zbożowych.
DSC_0298.JPG

DSC_0302.JPG

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
712 54 1
W sobotę, pojawił się kolejny specjalny pociąg inspekcyjny PLK. obsługiwany pojazdem Arrivy. Tym razem dotarł aż do dawnego przystanku Świecie Przechowo. w krótkim okresie czasu był to kolejny pociąg ''osobowy'' na tej linii. Dzięki Maciej O. za cynk.
Zespół spalinowy Arrivy wypożyczony od DB na odcinku Terespol Pomorski-Świecie Przechowo.
Zobacz załącznik 282705
Zobacz załącznik 282706
Zobacz załącznik 282707
Pociąg pozuje na dawnym przystanku.
Zobacz załącznik 282709
Pociąg w industrialnym krajobrazie zakładów zbożowych.
Zobacz załącznik 282710

Zobacz załącznik 282712

Co to za dodatkowa para reflektorów?

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Jeszcze kilka zdjęć wagonów motorowych uchwyconych na stacji Wierzchucin.
DSC_0066.JPG

DSC_0067.JPG

DSC_0070.JPG

[DOUBLEPOST=1427731697][/DOUBLEPOST]
A mnie interesuje raczej , co te pociągi tam robią !??? Reaktywacja????
Raczej reanimacja. Ten pociąg, tak jak jest napisane, to pociąg inspekcyjny PLK. Pierwszy w styczniu, był przeglądem linii przed remontem, drugi już po remoncie torów, które były już dosyć wyeksploatowane.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
W oczekiwaniu na 120A od Piko/SKModel:), kilka zdjęć z przejazdu pociągu specjalnego na trasie Tuchola-Pruszcz Bagienica-Koronowo-Tuchola w dniu 28 07 2012.
SU42-533 z pociągiem na stacji Tuchola.
pr1.jpg

Gdzieś na szlaku w okolicy dawnego przystanku Przyrowa.
pr2.jpg

Na stacji Pruszcz Bagienica.
pr4.jpg

Na przelocie przez Mąkowarsko.
pr5.jpg

Na moście w Buszkowie.
pr6.jpg

Na moście w Koronowie.
pr7.jpg

Pociąg gotowy do odjazdu ze stacji Koronowo.
pr9.jpg

Na szlaku, za Mąkowarskiem.
pr10.jpg

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 6 0
Az lza sie w oku kreci, ze linia do Koronowa nie jest juz przejezdna. Osobiscie przespacerowalem sie nia w lecie 2014r. bo sa to moje rodinne strony. Krzaki i drzewa do pasa....

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Az lza sie w oku kreci, ze linia do Koronowa nie jest juz przejezdna.
Z Koronowa mam zdjęcia z ST44 przed 2000r. Pogoda dopisała i robiłem zdjęcia pociągu na moście z terenu kirkutu, mam fajną fotkę z macewami. Kiedyś zeskanuję i opublikuję.
Również są to moje rodzinne strony, bo się jeździło za dzieciaka do rodziny mieszkającej pod Obodowem i boli widok upadłej stacji w Pruszcz Bagienicy. To był zupełnie inny świat. Pomimo, że SM41 w Terespolu Pom. w połowie lat 80-tych były normalnością, to pięknie się prezentowały z pociągiem, była do doczepa od SN52, do Koronowa, czy Tucholi, oczekujące na skomunikowanie z pociągiem, wtedy był to SN52, później SN61, z Laskowic Pom., albo Złotowa. Po zlikwidowaniu pociągów osobowych, pierwsze padły przepiękne zegary, potem zlikwidowano infrastrukturę lokomotywowni, a w ostatnim roku ruchu planowego, były tam jeszcze wózki od nawęglania.
Potem ''padła'' waga wagonowa. Obecnie jest to obraz nędzy i rozpaczy, jak 90% stacji w tym kraju, gdzie nie ma ruchu. Gdyby jakiś producent trawionych modeli, był zainteresowany, to ten obiekt mam dokładnie obmierzony.
Po świętach zrobię małą fotorelację z Pruszcz Bagienicy i okolic.
Waga wagonowa, wyprodukowana w Królewcu.
8.jpg

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 6 0
Z Koronowa mam zdjęcia z ST44 przed 2000r. Pogoda dopisała i robiłem zdjęcia pociągu na moście z terenu kirkutu, mam fajną fotkę z macewami. Kiedyś zeskanuję i opublikuję.
Również są to moje rodzinne strony, bo się jeździło za dzieciaka do rodziny mieszkającej pod Obodowem i boli widok upadłej stacji w Pruszcz Bagienicy. To był zupełnie inny świat. Pomimo, że SM41 w Terespolu Pom. w połowie lat 80-tych były normalnością, to pięknie się prezentowały z pociągiem, była do doczepa od SN52, do Koronowa, czy Tucholi, oczekujące na skomunikowanie z pociągiem, wtedy był to SN52, później SN61, z Laskowic Pom., albo Złotowa. Po zlikwidowaniu pociągów osobowych, pierwsze padły przepiękne zegary, potem zlikwidowano infrastrukturę lokomotywowni, a w ostatnim roku ruchu planowego, były tam jeszcze wózki od nawęglania.
Potem ''padła'' waga wagonowa. Obecnie jest to obraz nędzy i rozpaczy, jak 90% stacji w tym kraju, gdzie nie ma ruchu. Gdyby jakiś producent trawionych modeli, był zainteresowany, to ten obiekt mam dokładnie obmierzony.
Po świętach zrobię małą fotorelację z Pruszcz Bagienicy i okolic.
Waga wagonowa, wyprodukowana w Królewcu.
Zobacz załącznik 284212
P0szperalem w starych zdjeciach. Koronowo w 2003r. Wtedy linia jeszcze zyla. Elewator, wahadla z weglem ....Lubie ten dworzec, nawet zastanawielen sie nad modelem... szkic ukladu torowego tez mam... moze kiedys...
Koronowo 24.7.2003.jpg

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
W dniach 1-3 maja 2015 na Żnińskiej Kolei Powiatowej odbywa się Żnińsko Wenecki Festyn Wąskotorowy, w którym bierze udział 5 parowozów: Px38, Las, O&K, Henschel i Decauville.
Kilka zdjęć z dzisiejszego dnia. Pogoda nie rozpieszczała, było mokro i zimno, po południu były chwile ze słońcem.
Oklepane ujęcie Px38 z pociągiem wyruszającym ze stacji początkowej.
DSC_0586.jpg

Trzy ujęcia, taki fajny klimacik kolejowy z Px38.
DSC_0598.jpg

DSC_0600.jpg

DSC_0606.jpg

Parowóz Las w strugach deszczu przed Wenecją.
DSC_0611.jpg

Za którym, na widoczność jechał pociąg z parowozem Henschel.
DSC_0615.jpg

Jeszcze dwa ujęcia składu z parowozem Henschel.
DSC_0617.jpg

DSC_0630.jpg

Parowóz Las z pociągiem w drodze powrotnej do Żnina, pomiędzy Biskupinem a Wenecją.
DSC_0638.jpg

Za którym wracał pociąg z parowozem Henschel.
DSC_0644.jpg

DSC_0652.jpg

Następnie jechał pociąg z parowozem O&K.
DSC_0671.jpg

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Powrót do Żnina.
DSC_0702.jpg

Następnie jechał kolejny pociąg z parowozem Las, drugi z parowozem Henschel i trzeci, równie króciutki pociąg z parowozem Decauville. Wszystkie do Gąsawy.

DSC_0718.jpg

Jeszcze kilka ujęć pociągów.
DSC_0726.jpg

DSC_0732.jpg

DSC_0736.jpg

DSC_0762.jpg

DSC_0776.jpg

Krzyżowanie 5! pociągów na stacji Wenecja. Po lewej pociąg z Px38, a za nim z O&K do Gąsawy. Po prawej pociąg z parowozem Las, następnie Henschel i na końcu z Decauville.

DSC_0804.jpg

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Kilka wiosennych zdjęć szynobusów Arrivy, nic w sumie szczególnego, bo w sieci jest mnóstwo zdjęć. Mnie intryguje co innego. Czemu służy podwójna linia telefoniczna?
Mr z pociągiem Grudziądz-Toruń przed Chełmżą. Zdjęcie zrobione w miejscowości Bielczyny z miejsca, gdzie przebiegał tor kolejki Chełmża-Płuźnica-Mełno.
DSC_0222 (2).JPG

Szlak Grudziądz-Toruń przed Kornatowem, tu również podwójna linia telefoniczna.
DSC_0944.JPG

DSC_0945.JPG

DSC_0947.JPG

SA134-001 za stacją Kornatowo w kierunku Grudziądza.
DSC_0953.JPG

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Od wczoraj, do niedzieli trwają obchody 120 lecia Wyrzyskich Kolei Powiatowych. W dniu pierwszym kursował tylko Borsig, parowóz z Niemiec nie był jeszcze rozpalony, a Px38 z różnych przyczyn nie dotarł.
Ponieważ publicznie oświadczyłem, że zdjęcia moje będą publikowane na forum Modelarstwo.info za co dostałem pamiątkową koszulkę, więc teraz to czynię.
Obsługa Borsiga udziela wywiadu dla TVAsta.
DSC_0154.JPG

Wyjazd pociągów z parowozem Borsig i drugi w tle z lokomotywą Ld1-1 do Łobżenicy.
DSC_0177.JPG

Pociąg w Pobórce.
DSC_0188.JPG

Pociąg przed Nieżychowem.
DSC_0195.JPG

Krótki postój tuż za Zakładami Przemysłowymi.
DSC_0208.JPG

Pociąg na szlaku Zakłady Przem.-Czajcze.
DSC_0211.JPG

Wjazd na stację Czajcze.
DSC_0218.JPG

Wjazd drugiego pociągu na stację Czajcze.
DSC_0229.JPG

Po pobraniu wody, tradycyjnie z wozu strażackiego, pociąg ruszył w stronę Łobżenicy.
DSC_0243.JPG

Pociąg w idyllicznym krajobrazie pomiędzy Czajczem a Kruszkami.
DSC_0248.JPG

Pociągi już w Kijaszkowo City.
DSC_0251.JPG

Pociąg na trasie Kijaszkowo-Kruszki.
DSC_0257.JPG

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Pociąg powoli pokonuje odbudowany odcinek toru.
DSC_0260.JPG

Kruszki, budynek w tle, to nie stacja, tylko dawna mleczarnia. Jeszcze tu dziś wrócimy.
DSC_0268.JPG

Pociąg pomiędzy Kruszkami a Łobżenicą.
DSC_0282.JPG

Pociąg przybył do Łobżenicy, gdzie rozpoczęły się oficjalne uroczystości obchodów 120 lecia kolejki.
DSC_0311.JPG

Pociągi kursowały w relacji Łobżenica-Kruszki-Łobżenica. Załapałem się na pierwszy kurs, nie wiem jak to wyglądało potem, ale Borsig miał bardzo dużo roboty, by wyciągnąć skład na wzniesienie za Kruszkami. W Kruszkach na pociąg czekali mieszkańcy przed mleczarnią. Był poczęstunek, ciasto i kawa. Ciasto bardzo dobre, super.(y)
DSC_0330.JPG

Na koniec podsumowując to ludzie z kolejki wąskotorowej w Białośliwiu wykonali kawał dobrej roboty w udrożnieniu, odbudowaniu i przygotowaniu szlaku. Szkoda, że w ruchu był jeden parowóz, ale to pokazuje skalę problemu, że jest kłopot z czynnymi parowozami na tor 600mm( i nie tylko:()

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 62