Koledzy! Znalazłem to, bardzo interesujący temat i miejsce. Najpierw mapka.
GOGOLIN
Obszedłem teren po mapie wirtualnej, i z "drona" i z buta
I tam jest fragment zakładów.
Te zakłady drewniane i te dwie wieże są rozebrane w dużej części, tych wież nie ma, ale po lewej widać inne obiekty tego typu i one stoją do dziś, na nazwijmy to "centralnym placu" Gogolina. Foto jest z linku Powyżej, skąd również kolega
@daromaro brał zdjęcia a i ja też
Na foto wyżej widzimy wąski tor jak wjeżdża do zakładu. Znalazłem foto jakim sprzętem jeździli pracownicy. Ale prezentuje się następująco:
No więc pozostało iść w tym kierunku i szukać na mapie. Mapa poniżej, w podpisach zdjęć były nazwy ulic którymi sugerowałem się gdzie szukać. Zdjęcie było zrobione w bardzo zielonym terenie. I ciach, mamy to!
W dolnym prawym rogu widzimy owe dwie wieże (2 szare "cycki"), które na pocztówce były po lewej Ładne obiekty i pewnie ciekawy na żywo teren.
Pusty plac i te wielkie budynki po drugiej stronie torów do tych wież to same dawne zakłady. Hen wyżej stara wieża ciśnień, obok niej widać obrotnicę i mimo słabej jakości zdjęcia mam wrażenie, że resztki torów są. Chłopak o którym pisałem musiał zrobić foto z końca tej strzałki celując w tą zieleń na górze.
EDIT, bo kolega
@Dobrzyn bezbłędnie wskazał miejsce parowozowni. Czyli miejsce koło obrotnicy to jakiś inny obiekt, nie mam pojęcie jaki, naprawczy? Pytanie jak oni wtedy dojeżdżali do tej hali targowej? 2 obrotnica? Pewnie był całkiem ciekawy układ torowy.
Uważam, postuluję, że
@Kpt. Nemo powinien to miejsce obadać, a i ja w miarę możliwości wybrać się też. I pomyśleć, że mając jedno foto na stronie z "memami" i niepewne info w pół dnia tak dużo można ustalić.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Ps kto jest z tamtych okolic? To ten Gogolin poniżej Opola. Niedaleko Zdzieszowic gdzie za młodości nawet miałem przyjaciół, z którymi jeździliśmy (koleją, Bipami w tamtych czasach) Na zloty letnie Polskiego Ruchu Przyjaciół Indian
Piękne czasy, Chodzież, Supraśl, Jarocin...