Czołem,
Jestem tu nowy i od razu zaznaczę, że nie jestem modelarzem tylko co najwyżej średniozaawansowanym fascynatem tematyki wąskiego toru i to raczej bardziej infrastruktury niż taboru. Przekopałem się przez cały ten wątek, jest niezłą skarbnicą informacji. Ponieważ dużo tu osób mocno orientujących się w temacie, chciałbym podpytać, czy może ktoś z Was zetknął się z informacją, w jaki sposób układane były tory pod 600mm szlaki budowane w czasie 1 wojny ? Z dostępnych opisów wynika, że budowane było nawet kilka km dziennie, zastanawiam się w takim razie czy na takich szlakach stosowano w ogóle jakieś utwardzenie pod podkłady, czy układano po prostu podkłady i szyny na gołą glebę ?
Pytam, ponieważ od jakiegoś czasu próbujemy zlokalizować jakikolwiek ślad w terenie po linii Ozorków-Stryków rozebranej prawdopodobnie w 1924:
https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=linie&id=1033&od=1&do=14&ed=0&okno=polozenie
Mapa szlaku z bazy kolejowej nie jest zbyt dokładna, kręciliśmy się także w terenie korzystając z innych dostępnych map i nie znaleźliśmy ani jednego miejsca, gdzie można byłoby wskazać palcem i powiedzieć, że dokładnie w tym miejscu przebiegały tory. Jest jedno miejsce gdzie dość mocne i widoczne poszlaki wskazują, że prawdopodobnie przebiegał tamtędy szlak, ale nie ma mocnych dowodów, a poza tym nie udało się znaleźć kompletnie nic.