• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Wysoka Gorzowska

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.807 5 0
Na makiecie odwzorowałem składnicę drewna. Drewno stanowiło główny typ ładunku jaki wysyłano wagonami ze stacji. Z relacji ojca wiem, że na potrzebę składowania tzw. "kopalniaków" zostały przygotowane specjalne konstrukcje umożliwiające magazynowanie drewna. Bazowały na drewnianych legarach układanaych na zunifikowanych betonowych podporach. Podpory wydrukował mi kiedyś Adam, a ich wymiary pozyskałem po odnalezieniu takich podpór na terenie byłego tartaku w mojej okolicy. Pod tak ułożonym drewnem urządzały sobie kryjówki dzikie króliki. Używano również przęseł patentowych i zmodyfikowanych podwozi od wagonów kolejki polowej. Wagonami wąskotorowymi transportowano drewno do podstawianych przy krawędzi ładowni wagonów. Ojciec opowiadał, jak z kolegą urządzali sobię zabawę jeżdząc na wagoniku. Z ciekawostek, tata opowiadał mi, że w latach 70-tych cały plac ładowni przez jakis okres czasu był zapełniony metalowymi konstrukcjami energetycznych słupów linii przesyłowych. Budowano wtedy linię przesyłową od Elektrowni Dolna Odra na południe Polski.

DSC01858_.JPG

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.612 443 99
WOW :eek: Musiałeś dużo czasu spędzić przy cięciu drewna. Fajnie wyglądają takie swojskie widoki (y)(y)(y)
Przecież to sama radość (a nie kupienie gotowca, szczególnie z plastiku - np. plastikowej imitacji drewnianych kłód).
Na dobrej makiecie widać poświęcenie twórcy i czas włożony w pracę. To się samo obroni... jak prace Tomasza.

Ja cenię go za determinację w dążeniu do celu. Pamiętam dworzec na Wysokiej Gorzowskiej, który kiedyś wystawiany był jako oddzielna, niewielka diorama z przeskalowanymi cegłami. Na palcach jednej dłoni można wymienić osoby, które zdecydowały by się po latach przerobić taką pracę tylko dlatego, by cegły wyglądały jak cegły.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.612 443 99
"Biuro" składnicy drewna widziane od frontu. Niektóre figurki ludzi na makiecie posiadają głowy prawdziwych osób pomagających w obsłudze makiety ;)

Zobacz załącznik 1090229
Tomaszu, szacun za szczegół. Niektóre makiety tylko z daleka dobrze wyglądają, z bliska czar pryska. U Ciebie i z daleka i z bliska to pieszczota dla oka. Te trociny i fragmenty kory pod kłodami, filigranowość tych szczegółów. Nie widać przeskalowań... po prostu nie ma się do czego przyczepić. Bajka. Cieplej się na sercu robi jak się to ogląda. Normalnie "tamte" czasy. Piękna praca. Naprawdę.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.612 443 99
Jeden ze znanych "makietowych" youtuberów wziął stację na swój warsztat.

@Flotoma ...myślałeś kiedyś o zabudowaniu na swoich makietach systemu pozwalającego na poruszanie się pojazdów drogowych? Np. jakaś scenka z poruszającycm się autem czy rowerzystą np. przemykającym gdzieś w tle za budynkiem stacyjnym? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że trudno mówić o czymś takim w przypadku pokazania na makiecie króciutkiego fragmentu drogi w przejeździe przez tory, która to droga zaczyna się i kończy na krawędzi makiety. Nie mam wiec na myśli konkretnie tej skończonej już makiety, choć za budynkiem stacyjnym Wysokiej Gorzowskiej chyba jakaś droga wzdłuż makiety prowadząca do budynku jest... ale jakieś może inne projekty? Zauważam na wystawach zagranicznych, że coraz częściej modelarze pokazują poruszające się pojazdy drogowe, czy rowerzystów. Na pewno ożywia to prezentację choć zdaję sobie sprawę z wyzwania... i znalezienia odpowiedniej sceny do pokazania jak i takiego ułożenia planu ruchu by wpasować to w realizm prezentacji. Twoje makiety są już tak perfekcyjne, że człowiek oglądając je zaczyna czekać aż rower albo auto pojedzie :) a postać poruszy ręką :) Wiem... w tym ostatnim przypadku już odjeżdżam z oczekiwaniami.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.807 5 0
@Flotoma ...myślałeś kiedyś o zabudowaniu na swoich makietach systemu pozwalającego na poruszanie się pojazdów drogowych? Np. jakaś scenka z poruszającycm się autem czy rowerzystą np. przemykającym gdzieś w tle za budynkiem stacyjnym? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że trudno mówić o czymś takim w przypadku pokazania na makiecie króciutkiego fragmentu drogi w przejeździe przez tory, która to droga zaczyna się i kończy na krawędzi makiety. Nie mam wiec na myśli konkretnie tej skończonej już makiety, choć za budynkiem stacyjnym Wysokiej Gorzowskiej chyba jakaś droga wzdłuż makiety prowadząca do budynku jest... ale jakieś może inne projekty? Zauważam na wystawach zagranicznych, że coraz częściej modelarze pokazują poruszające się pojazdy drogowe, czy rowerzystów. Na pewno ożywia to prezentację choć zdaję sobie sprawę z wyzwania... i znalezienia odpowiedniej sceny do pokazania jak i takiego ułożenia planu ruchu by wpasować to w realizm prezentacji. Twoje makiety są już tak perfekcyjne, że człowiek oglądając je zaczyna czekać aż rower albo auto pojedzie :) a postać poruszy ręką :) Wiem... w tym ostatnim przypadku już odjeżdżam z oczekiwaniami.
Pomysł jak najbardziej interesujący. Nie będę ukrywać, że od dawna w głowie. W przypadku makiety Wysokiej trudny do realizacji. Tego typu podmakietowe napędy do rowerów lub aut najlepiej sprawdzają się na makietach bez podziału na segmenty. Widziałem wiele makiet z ruchomymi pojazdami. Trochę razi mnie sztuczność poruszania się rowerów lub samochodów. Przebieg trasy musi zostać sprytnie zamaskowany. Nie można widzieć całego przebiegu. Ponad to w drodze wyciera się ślad, który po jakimś czasie eksploatacji zdradza widzowi którędy porusza się obiekt. System może również okazać się kłopotliwy dla roweru w przypadku odwzorowania bruku.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.807 5 0
Choć może photo-story forumowiczów? Na znajomym nam stummiforum jest gość, który czasem prezentuje takie fotostory ze swojej makiety.
Przykład :
https://www.stummiforum.de/t113326f...ags-Urlaubsantwortbericht-232.html#msg2576230
(trzeba ciut przewinąć w dół, pod komentarzem).
Pomysł ciekawy, ale wykonalny w przypadku gdy makieta zostanie ustawiona na stałe np. w domu. Tworzenie takich scen wymaga spokoju. Podczas pokazu makiety na wystawach wykonanie jej dobrych zdjęć w trakcie lub po wystawie należy do trudnych zadań.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.612 443 99
Pomysł jak najbardziej interesujący. Nie będę ukrywać, że od dawna w głowie. W przypadku makiety Wysokiej trudny do realizacji. Tego typu podmakietowe napędy do rowerów lub aut najlepiej sprawdzają się na makietach bez podziału na segmenty. Widziałem wiele makiet z ruchomymi pojazdami. Trochę razi mnie sztuczność poruszania się rowerów lub samochodów. Przebieg trasy musi zostać sprytnie zamaskowany. Nie można widzieć całego przebiegu. Ponad to w drodze wyciera się ślad, który po jakimś czasie eksploatacji zdradza widzowi którędy porusza się obiekt. System może również okazać się kłopotliwy dla roweru w przypadku odwzorowania bruku.
Dzięki za odzew. Widziałem też mini pojazdy sterowane radiowo.... ale to już jubilera robota musi być...