Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Panowie ma ktoś doświadczenie z pigmentami do barwienia wody modelarskiej Polak 5512? Jeśli tak to prosiłbym o uwagi na temat tego produktu.
Czym tak w ogóle barwicie wodę na makiecie?
Woda będzie jednoskładnikowa od Fallera
Za wszelkie przydatne informacje z góry dziękuję.
Koledzy, a co sądzicie o granulkach Woodland Scenics E-Z Water??? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym? Numer katalogowy to WC1206. Ze strony sklepu piszą, iż jest to:
...łatwy do użycia efekt wody w formie granulek. Wystarczy podgrzać i wylać na właściwe miejsce. Woda zastyga w kilka minut. Możliwa jest późniejsza obróka przy pomocy rozgrzanych narzędzi lub gorącego powietrza.
Ale jak to w rzeczywistości wygląda to nie mam pojęcia. Przykładów nie znalazłem. Nie mam też pojęcia jaka jest wydajność z jednego opakowania.
Używałem E-Z Water na mojej starej makiecie N, działało dość dobrze bez smrodu tyle że to bardzo gorące takze trzeba lać szybko (albo używać opalarkę) i jest możliwość stopienia elementów plastikowych i styropianowych w pobliżu wylania. Po ochłodzeniu staje się jak twardy plastic ale nie jest elastyczne także najmniejsze zgięcie grozi pękaniem.
Danielu, a mówisz o tej co zalinkowałem wyżej? Pytam, bo nie wiem - może mają kilka podobnych produktów? W sobotę kładę asfalt na mojej dioramie, a potem właśnie kolej na wodę, stąd te moje pytania. Chciałbym wylać coś na lata, a nie żeby mieć zaraz jakieś problemy z pękaniem czy czymś takim - bo trochę zmartwiło mnie to co napisał kolega 4Rings /wyżej/ o tym produkcie.
PS. Świetne te twoje makiety. Telewizor11 jest mistrzem od patynowania taboru, Ty od budowy makiet . Wszystkie wasze foty prac robią na mnie wrażenie (pozytywne).
Jeżeli używamy Woodland'a, to on jest pierwszą bazą . Po utwardzeniu dopiero możemy nakładać Busha, Nocha lub Fallera jedoskładnikowego jako warstwę tworzącą efekty...
Główna baza Woodland , następnie wymienione firmy , ale specjalnie jako woda do efektów.
Na każdym opakowaniu jest napisane czy to główna baza czy woda do efektów...
Czyli jak woda z "płaską taflą" to sam woodland, a jak efekty, to te do efektów (z innych firm) na woodland'ową "taflę" bazę... jak tak to zrozumiałem. W każdym razie dzięki z info .
Czy ktoś z was używał żywicy dwuskladnikowej klar e? Polecono mi ją ostatnio, podobno bezproblemowo można wylewać nawet po 5cm warstwy.
Co do Falllera 1 składnikowego mi się średnio sprawdził. Co do zmętnienia. U mnie mętny był prawie 6 miesięcy poczym zrobił się przezroczysty. Jak pisał Daniel makieta musi być w poziomie. Mój stawik ma fale w różnych kierunkach w zależności od tego na którym boku stoi moduł. Ale woda nigdy się nie wylała po za stawik. Postawienie drewnianej łódki o masie hmm 2g powoduje że na tafli powstaje wgłebienie wystarczy kilka godzin. Które po jakimś czasie i zmianie kierunku falowania znika. Ogólnie jest to bardzo plastyczny wyrób. Teraz jak makieta stoi w pomieszczeniu mocno klimatyzowanym to woda zaczyna robić się mętna.
Moim błędem na pewno było złe przygotowanie podłoża. W sumie stawik ma już ze 2-3 lata i zamierzam go poprawić ale już innym produktem i nie koniecznie "modelarskim"
Pomocy, help, помогите!
Do małych stawów używam wody Nocha 60873 i zawsze było ok. Wczoraj wylałem pierwszą warstwę i dzisiaj zobaczyłem w dwóch miejscach przy brzegu fatalną "białość". Nie wiem skąd to się wzięło. Podłoże schło kilka dni.
Czy ktoś ma pomysł jak to naprawić?
Miałem podobny problem zwłaszcza przy brzegach zbiornika i przypuszczam, ze stało się to z powodu reakcji z zaschniętym wikolem, którym zagruntowane było dno zbiornika. Wszystko jednak zniknęło po kilku dniach i teraz jest Ok. Kiedy wylewałam kolejne warstwy już nic takiego się nie działo. Potem mogę wstawić kilka zdjeć, żebyś był spokojniejszy
Uff... Dzięki. Trochę mnie pocieszyłeś, bo teraz po kilku kolejnych godzinach jest jeszcze gorzej. Rzeczywiście bieleje przy brzegu. Miałem koncepcję, żeby zrobić przy brzegu dzikie wysypisko śmieci.
Wcześniej nie miałem takich problemów, ale rzeczywiście użyłem innego wikolu niż zwykle.
Napisz proszę, czy z wylewaniem kolejnej warstwy poczekać kilka dni do ustąpienia "białości" czy mogę lać dzisiaj w 24 godz po pierwszej warstwie. Zwykle odczekuję dobę i wylewam kolejną warstwę na "prawie" twardą poprzednią.
jeśli bu biel nie znikła ,to nasadź roślinki nawodne w postaci siateczki czy innej mikro gąbeczki ,będzie bardziej zbliżone do natury ,teraz bowiem jest za sterylnie
Pońizej kilka zdjeć w dużym powiększeniu, dookoła kamienia widoczne jest jaśniejsze dno, ale z większej perspektywy zupełnie to nie przeszkadza i wyglada Ok. Dojdą jeszcze roślinki na brzegach i jedna warstwa wody.