• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wiki Gbbsoft'a

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oba modele oba są niemodernizowane. Tillig 74747 z pierwszej edycji przedstawiał technicznie rzeczywisty wagon. Ten z drugiej najprawdopodobniej w rzeczywistości wygląda inaczej gdyż został już zmodernizowany. Różnice w modernizacjach są wiec tylko w skali 1:1 przez co model nie odzwierciedla stanu rzeczywistego.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
rocketman napisał(a):
...Różnice w modernizacjach są wiec tylko w skali 1:1 przez co model nie odzwierciedla stanu rzeczywistego.
A co będzie, jeśli okaże się, że obydwa modele odzwierciedlają stan rzeczywisty :?: Chyba wtedy będzie się Pan czuł trochę... głupio :?: :D
Ja w każdym razie mam nadzieję, że tak będzie, bo sytuacje takie jak ta, zawsze jednak uczą pokory...

Swoją drogą, gdyby nie koncentrował Pan swojej uwagi wyłącznie na "polowaniu" na błędy (czy też niedoskonałości) innych wytwórców, może wówczas zauważyłby Pan, że po naprawach głównych, połączonych z modernizacją, wagony typu Bautzen 89 otrzymywały zmienione numery inwentarzowe w zależności od zakresu modernizacji (a ten był w różnych wagonach różny). Numery te różniły się w poszczególnych wagonach zmodernizowanych kodem wymiany (51 lub 61), ale żaden z wagonów po naprawie głównej nie zachował sojego pierwotnego numeru, ze względu na zmieniony sytem ogrzewania.
Inaczej mówiąc, jeśli wagon Bautzen 89 nosi jeszcze stary numer, to jest zupełnie oczywiste, że nie był jeszcze zmodernizowany. Poza tym, data naprawy okresowej umieszczona na modelu Tilliga (z drugiej edycji) nie pozostawia wątpliwości, że wagon ten nie przeszedł jeszcze wtedy naprawy głównej (a więc także i modernizacji), a równocześnie musiał już wówczas nosić nowe malowanie spółki PKP Intercity :D .

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Coś tak po artykułach w "Świecie Kolei" mi się właśnie wydawało, że wagony po modernizacji mają już zupełnie inne numery i po tym można poznać który jest jeszcze przed, a który już po modernizacji. Dlatego tak sobie myślałem, że jeśli numer należy do wagonu "przed", to powinien model chyba się zgadzać, bo po modernizacji otrzymałby już zupełnie inny numer, ale uznałem że temat wagonów jest mi zbyt odległy by polemizować.
Ale w innym wątku chyba też wyszło, że w końcu nikt nie ma fotki tego akurat wagonu w rzeczywistości, więc nie było pewności co do jego prawidłowości. Więc nie dało się określić czy model jest OK, czy nie.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Krzysztof Koj napisał(a):
A co będzie, jeśli okaże się, że obydwa modele odzwierciedlają stan rzeczywisty :?: Chyba wtedy będzie się Pan czuł trochę... głupio :?: :D
Gdyby się okazało że tak jest to bym się cieszył że jest to dobry model i byłoby to przesłanką do zakupu. Natomiast nie będę czuć się głupio.

Póki co producent nie zamiescił odpowiednigo zdjęcia w zapowiedzi a co za tym idzie także u sprzedawców, nie umieścił w katalogu odpowiedniego zdjęcia czyli zapewne nie posiada go. Co więcej nie pokwapił się o nowy numer katalogowy dla NOWEGO modelu a znając wcześniejsze praktyki producenta-Tilliga z wagonami Y czyli zbliżonymi 2 klasy, i fałszywymi 1 klasy oraz "kuszetkami z miejscami siedzącymi" co jedynie zwiększa czujność oceniania.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Piotrze, możesz podać skąd pochodzi informacja o zapowiadanych modelach:
Roco 64816 (17) V Wagon pasażerski Y Bdux 2kl (oliwkowozielony)
Roco 64818 (19) V Wagon pasażerski Y Bdnu-x 2kl (kremowo-zielony)
Roco 64820 (21) Va Wagon sypialny Y WLABd
Roco 66378 VI Wagon specjalny z odch. dachem Tads
Roco 66755 V Platforma Res

?

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
karol_mar napisał(a):
Piotrze, możesz podać skąd pochodzi informacja o zapowiadanych modelach:

?
Że Świata Kolei 3/2010...

Reakcje
2 1 0
karol_mar napisał(a):
:
Czy mógłbym prosić o zdjęcia tych wagonów w oryginale?
Szukałem coś w google, ale wujek nic nie wie :devil:
A ha, i na kiedy miej więcej są zapowiedziane, wnioskuje po tym, że tam nic nie jest napisane, iż nikt nie wie ale może jednak?

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Pawełek95 napisał(a):
karol_mar napisał(a):
:
Czy mógłbym prosić o zdjęcia tych wagonów w oryginale?
Szukałem coś w google, ale wujek nic nie wie :devil:
A ha, i na kiedy miej więcej są zapowiedziane, wnioskuje po tym, że tam nic nie jest napisane, iż nikt nie wie ale może jednak?
Ta informacja pochodzi z Świata Kolei 3/2010...
Ja nic więcej nie wiem...

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.