• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wiki Gbbsoft'a

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Młodzikowski napisał(a):
Jak miło :D
Faktycznie, model wykonano w serii limitowanej na zamówienie EKK Wagon z Ostrowa w ilości 100 szt + 1 ;) Niestety, nie był przeznaczony do sprzedaży - przez co staje się swoistym "rodzynkiem" dla kolekcjonerów. Był rozdawany na targach Trako. Kiedyś pojawił się na Alegro, jednak bez opakowania i gablotki z trawioną, firmową tabliczką.
To dzieło EFC oraz PMR K.Koj z Łodzi....
Bardzo przepraszam, ale pozwolę sobie na małe sprostowanie. Otóż producentem tego modelu była wyłącznie firma PMR Krzysztof Koj z Łodzi :!:
Producentem modelu jest bowiem ta firma, która od projektu do sprzedaży produktu finalnego bierze za całość odpowiedzialność, inwestuje środki i... wystawia fakturę za wyrób gotowy, a w tym przypadku była to właśnie firma PMR K.Koj, która wykonała te modele na zamówienie EKK Wagon.
Co więcej, modele te zostały oznakowane przez producenta, czyli... PMR K.Koj stosowną nalepką :D .
Ostatecznie jeśli kupujemy np. model parowozu Pt31 firmy Brawa, to przecież nikomu nie przyjdzie nawet do głowy, żeby za producenta tegoż modelu uważać Chińczyka, który ten model malował, czy nawet wykonał całkowicie od podstaw.
Przecież w firmie Brawa nikt nigdy nie zrobił fizycznie niczego przy żadnym modelu, a nie zmienia to faktu, że firma ta pozostaje bez wątpienia jedynym producentem swoich modeli...

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.597 9 0
Co więcej, modele te zostały oznakowane przez producenta, czyli... PMR K.Koj stosowną nalepką .
Cholera, sprawdziłem - faktycznie jest.
Za moją postępującą sklerozę - przepraszam :D

jak najbardziej. Porób foty dobre tych "rodzynków",
Nie ma sprawy. Jak tylko znajdę trochę czasu i "dorwię" lepszy aparat.

Załączniki

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Za moment zmiany zostaną naniesione, wielkie dzięki

Był rozdawany na targach Trako
W którym roku?

PS.
bierze za całość odpowiedzialność, inwestuje środki i... wystawia fakturę za wyrób gotowy
Wydaje mi się, że z tych trzech rzeczy, to najważniejsze nie jest ani faktura, ani źródło środków (mogła być przecież pożyczka), ale właśnie odpowiedzialność

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
A zatem w polu "Firma" powinno być:
PMR K.Koj/Roco

Tym samym przepraszam Pana Koja, jednak nie wiedziałem, że właściwym "producentem" modelu była właśnie jego firma.
Dziękuję również za głos w temacie, który wyjaśnił jednak jak było dokładnie i naprawdę.

Z uwagami na temat kto jest producentem, kto co dla kogo zrobił, i tak dalej się oczywiście zgadzam. Zgaduję, że w tym przypadku EFC wykonało logo na wagonie, co nie zmienia faktu, iż to PMR K.Koj jest producentem. A zatem kto wykonał logo jest nieistotne. Ważne jest kto wypuścił model.

A propos.
Forumowy kolega Dariusz wielokrotnie pisał nam o modelach amerykańskich, gdzie wymieniał kto jest producentem danego modelu, i kto dokładnie dla tego producenta wykonał w całości model. Czyli jak widać, nawet i cały model może zrobić jakaś firma, a później jest to sprzedawane pod innym szyldem (czasem ze wzmianką o tym kto to zbudował, bo to może też być atutem marketingowym).

modo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
CoCu napisał(a):
W roku 2006, model firmy Modela, o numerze katalogowym 87016.
W opisie jest linijka:
2 różne numery: 80519715050-3, 80519710052-9,
Proszę to zamienić na następującą postać:
2 różne numery: 80 51 971 5 050-3, 80 51 971 0 052-9,
Swoją drogą nie mam pewności, czy nie było 3 różnych numerów, gdyż mam coś w zapiskach, że chyba był jeszcze trzeci, ale nie wiem jaki dokładnie. Ale przyjmijmy może zatem że były tylko dwa.
Ten model byl zrobiony po informacje od Pana Tomasza B. z Szczecina, i ma te dwa numery. Pozniej juz dowiedzialem ze takich wagonow bylo trzy.

qrchuck

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Na gbb pojawiła się wczoraj zapowiedź SU45 firmy Piko. Czyżby kolejne podejście do lokomotywy polskiej konstrukcji? Ktoś wie coś więcej na ten temat?

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.539 18 0
Uriel napisał(a):
... niech PIKO szybko upadnie ... bo to co robią to woła o pomstę ...
Szczególnie że maja lokomotywę, która jeździ w Przewozach Regionalnych. Trzeba tylko w niej zmienić numery i dołożyć kilka tampodruków. Dla zdolnego technika to dzień roboty.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
KuKu napisał(a):
jak by zrobili zielona lokomotywe z ladnymi oznaczeniami to wiekszosc chetna by byla
Większość tatusiów zapewne by kupiła .............. dla swoich dzieci ... Nie mam w swoich "zbiorach" żadnej lokomotywy PIKO i mieć nie będę, dopóki robią taką chałturę ...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
KuKu napisał(a):
jak by zrobili zielona lokomotywe z ladnymi oznaczeniami to wiekszosc chetna by byla
To jest to, o czym kiedyś już pisałem. Niektórym odpowiada każdy wręcz model, byle tylko był ładnie pomalowany i oznakowany i koniecznie miał te literki "PKP".

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
KuKu, jeśli piszemy o jednym i tym samym modelu, czyli tym co na poniższej fotce, to co Ty chcesz porównywać do oryginału?
Przecież to zabawka upodobniona do SU45.

Już pisałem niegdyś, że jak ktoś nie wie, czy jakiś model dobrze odwzorowuje oryginał, oraz czy w ogóle ma to jakiś oryginał w rzeczywistości, to wystarczy nie raz poszukać w internecie fotek.
Wpisz sobie w wyszukiwarce zdjęć hasło "SU45", a wyniki porównaj z tym "modelem". Wtedy sam szybko stwierdzisz jak to się ma do oryginału.

http://modele.abc24.pl/zdjecie_full.asp?id=538343
zdjęcie pochodzi z wcześniej podanej strony

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.