A ja pozwolę sobie na pewną uwagę. Długo nad tym myślałem i doszedłem do pewnego wniosku.
Otóż zestawienie modeli taboru polskiego zawiera także modele i konwersje produkcji Jan-Kola. Wiemy niemal wszyscy, że robi piękne konwersje, oraz że wykonał ich już nie kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt. Zresztą jak sam mówi, to już są wręcz setki.
Ale o co mi chodzi? Otóż każda w zasadzie konwersja jest wykonywana na indywidualne zamówienie, w wykonaniu także ściśle ustalonym przez zamawiającego. Konwersje jednak powstają nie w seriach, a jako pojedyńcze wypusty dla danego zamawiającego. Zatem moim zdaniem, ich obecność w zestawieniu jest błędem. Co innego jak powstaje seria 30 modeli produkcji EFC, a co innego jak Jan-Kol wykonuje jedną daną konwersję dla klienta. Gdyby wykonał serię i ją sprzedawał ludziom, czy też by dał to do sklepu, to co innego.
Zilustruję to innym przykładem. Załóżmy że zamawiam model u Pana "X". Po dwóch miesiącach go otrzymuję. Czy będzie ujęty w zestawieniu? Nie. Bo gdyby chcieć w bazie modeli zamieszczać każdą jedną konwersję, czy model na zamówienie, to ile by musiało być modeli w bazie? A te które naprawdę powinny się tam znajdować, by ginęły w tym gąszczu. Ale gdy Pan "X" ogłosi że robi serię 30-tu modeli i zamówię jeden, to model ten trafi oczywiście do bazy.
Reasumując niejako. Z całym szacunkiem do Jan-Kola, ale jego konwersje nie powinny się znajdować w zestawieniu bazy na wiki. Bo to nie serie, a pojedyńcze modele.
Nawet jeśli jutro bym kupił od załóżmy EFC model EP01, to ale nie ujmiemy go w zestawieniu, bo byłby to pojedyńczy model specjalnie wykonany dla mnie. Tak jak konwersje Jan-Kola, specjalnie robione dla danej osoby.
Kiedyś z Piotrem ustalałem, czy w zestawieniu powinny się znaleźć kity węglarek produkcji Pana Fity. Do zestawienia nie trafiły - tak ustaliliśmy. Teraz jednak uważam, że powinny się tam znaleźć, tak jak inne zestawy do samodzielnego montażu się tam znalazły. Poza tym, to nie był jeden zestaw, a większa liczba dostępna na giełdach czy na Allegro. A z tego później ludzie budują sobie modele.