• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wiki Gbbsoft'a

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
Nie, nie. To nie tak.
Były dwa modele, o różnych numerach katalogowych. Jeden bez samochodów, a drugi z nimi. Jednak oba wagony były identyczne (w tym numery).
Samochodziki są ich własnej produkcji, bo z tego co teraz pamiętam, to zajmowali się produkcją modeli taboru kolejowego, oraz samochodów.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Coś wiki przestała funkcjonować ...

Code:
 System error.

The following error message was returned:

Table './wiki3/tiki_sessions' is marked as crashed and should be repaired

The query was:
select * from `tiki_sessions` where `timestamp`<?

Values:

1. 1266408638

The built query was likely:
select * from `tiki_sessions` where `timestamp`<'1266408638'

A

Anonymous

Gość
Nie zaglądam tam często, ale 2 razy udało mi się otworzyć tą stronę, ciągle mi monituje albo wirusa albo error i się nie otwiera.

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Mój komputer też wariuje po otwarciu tej stony - ieksplore.exe - coś o wysyłaniu raportów, a potem - pac - i nie ma internetu. O co chodzi - pozwolę sobie przypomniec że nie jestem biegły w te klocki...Pozdrawiam - Marek

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
A ja pozwolę sobie na pewną uwagę. Długo nad tym myślałem i doszedłem do pewnego wniosku.
Otóż zestawienie modeli taboru polskiego zawiera także modele i konwersje produkcji Jan-Kola. Wiemy niemal wszyscy, że robi piękne konwersje, oraz że wykonał ich już nie kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt. Zresztą jak sam mówi, to już są wręcz setki.
Ale o co mi chodzi? Otóż każda w zasadzie konwersja jest wykonywana na indywidualne zamówienie, w wykonaniu także ściśle ustalonym przez zamawiającego. Konwersje jednak powstają nie w seriach, a jako pojedyńcze wypusty dla danego zamawiającego. Zatem moim zdaniem, ich obecność w zestawieniu jest błędem. Co innego jak powstaje seria 30 modeli produkcji EFC, a co innego jak Jan-Kol wykonuje jedną daną konwersję dla klienta. Gdyby wykonał serię i ją sprzedawał ludziom, czy też by dał to do sklepu, to co innego.
Zilustruję to innym przykładem. Załóżmy że zamawiam model u Pana "X". Po dwóch miesiącach go otrzymuję. Czy będzie ujęty w zestawieniu? Nie. Bo gdyby chcieć w bazie modeli zamieszczać każdą jedną konwersję, czy model na zamówienie, to ile by musiało być modeli w bazie? A te które naprawdę powinny się tam znajdować, by ginęły w tym gąszczu. Ale gdy Pan "X" ogłosi że robi serię 30-tu modeli i zamówię jeden, to model ten trafi oczywiście do bazy.
Reasumując niejako. Z całym szacunkiem do Jan-Kola, ale jego konwersje nie powinny się znajdować w zestawieniu bazy na wiki. Bo to nie serie, a pojedyńcze modele.
Nawet jeśli jutro bym kupił od załóżmy EFC model EP01, to ale nie ujmiemy go w zestawieniu, bo byłby to pojedyńczy model specjalnie wykonany dla mnie. Tak jak konwersje Jan-Kola, specjalnie robione dla danej osoby.

Kiedyś z Piotrem ustalałem, czy w zestawieniu powinny się znaleźć kity węglarek produkcji Pana Fity. Do zestawienia nie trafiły - tak ustaliliśmy. Teraz jednak uważam, że powinny się tam znaleźć, tak jak inne zestawy do samodzielnego montażu się tam znalazły. Poza tym, to nie był jeden zestaw, a większa liczba dostępna na giełdach czy na Allegro. A z tego później ludzie budują sobie modele.

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
CoCu napisał(a):
Nawet jeśli jutro bym kupił od załóżmy EFC model EP01, to ale nie ujmiemy go w zestawieniu, bo byłby to pojedyńczy model specjalnie wykonany dla mnie
CoCu, masz jakieś widoki na EL.100/EP01? Przedwojenna wersja to byłby ekstra rarytasik! Powojenna też zresztą ;)

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Prawdę mówiąc początkowo myslałem, że Jan-Kol robi serie, dlatego jego modele zostały dodane do wiki.... :D

PS. TO zamiast kasować Jan-Kola, lepiej dodać produkcję Pana Fity, skoro (a) warto to propagować (b) mamy usystematyzowaną wiedzę o modelach? :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
psz, to był niestety TYLKO przykład. A szkoda, prawda? Też mi się marzy EL.100. Zresztą, uważam że spośród maszyn elektrycznych i spalinowych PKP jest kilka takich, jakie powinniśmy mieć. Ale to rozmowa na inny wątek.

gbbsoft, ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że przyjęta forma wiki nie zawiera każdego modelu, jaki ktoś dla kogoś kiedyś zrobił. Podajemy tam tylko serie modeli. A seria to przynajmniej dwa. :p
Co prawda Jan-Kol wykonuje czasem ten sam model wielokrotnie, nawet z tym samym numerem bocznym, ale powtarzam: każdy jest robiony na każdorazowe czyjeś zamówienie, oraz każdy jest trochę inaczej wykonany, ze względu na specyfikację zamawiającego.

Inaczej:
K&W czy EFC-loko zakładają że zrobią ileś tam sztuk danego modelu, a nabywcy szybko na nie się znajdują, ewentualnie każdy ustala jakieś tam inne detale wykonania danego egzemplarza dla siebie. Wszystkie modele powstają mniej więcej w jednym czasie jako seria. Co najwyżej wykończenie następuje w różnym czasie, dlatego każdy w innym czasie otrzymuje swój egzemplarz.
Jan-Kol zaś robi dany model dopiero po czyimś zamówieniu go. Teoretycznie robi go i wysyła, i się zabiera za następny inny model dla kolejnego klienta.

A

Anonymous

Gość
gbbsoft napisał(a):
Dzięki za info... Naprawione... :D

PS. Wg mojego antywirusa wirusa żadnego tam nie ma...
Nie twierdzę że jest tam wirus, ale jakiś błąd który powoduje to że niektórzy nie mogą otworzyć tej strony i wywala ich z internetu albo antywirus monituje zagrożenie.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
Wracając do tematu modeli Jan-Kola na wiki.
W głównym zestawieniu modeli uważam że ich nie powinno być, jednak ich opis jako taki i zdjęcia jak najbardziej mogą być.
Zresztą, przy tej ilości konwersji jakie wykonał, nie jesteśmy w stanie ani nadążyć za tym co jeszcze jest zapowiedzią, a co już realnym modelem, ani też nie jesteśmy w stanie uzupełnić bazy o wszystkie dotychczas wykonane przeróbki.

OP
OP
gbbsoft

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Nie twierdzę że jest tam wirus, ale jakiś błąd który powoduje to że niektórzy nie mogą otworzyć tej strony i wywala ich z internetu albo antywirus monituje zagrożenie.
A którą masz wersję przeglądarki?

A

Anonymous

Gość
Hehe, żebym ja to wiedział(nie znam się na kompie), narazie nie ma problemu strona się u mnie otwiera ale wcześniej nie chciała.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
Robiąc porządki u siebie, znalazłem kartkę z informacjami o pewnym wagonie, którego brak w wiki.
Posiada co prawda oznaczenia DB AG, jednak jest to "polonus", ze względu na logo na ścianie bocznej.
Z tego co pamiętam, to ponoć EFC-Loko kiedyś dokonało konwersji fabrycznego modelu firmy Roco, polegającej tylko na naniesieniu na ścianach logo. Był to chyba model reklamowy na zamówienie.

Szczegóły o modelu poniżej.
Data wydania:
nieznana
Firma:
EFC-Loko/Roco
Nr kat.:
nieznany
Epoka:
V
Opis:
oznaczenia DB AG, seria Rils, na ścianie bocznej duże logo "Europejskie Konsorcjum Kolejowe 'Wagon' w Ostrowie Wlkp. (d. ZNTK Ostrów Wlkp), limitowana seria 100 sztuk
Cena:
nieznana
Zdjęcie:
http://www.cocu.vxp.pl/IMG_2650.JPG
Fotka wagonu słaba, gdyż teraz zrobiłem zdjęcie wydrukowanej już dawno temu fotografi tego wagonu z internetu. Fotka nie była najlepszej jakości, zaś drukarka wtedy mi kiepsko drukowała. Ale chciałem by było widać jak to wyglądało.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.553 9 0
Jak miło :D
Faktycznie, model wykonano w serii limitowanej na zamówienie EKK Wagon z Ostrowa w ilości 100 szt + 1 ;) Niestety, nie był przeznaczony do sprzedaży - przez co staje się swoistym "rodzynkiem" dla kolekcjonerów. Był rozdawany na targach Trako. Kiedyś pojawił się na Alegro, jednak bez opakowania i gablotki z trawioną, firmową tabliczką.
To dzieło EFC oraz PMR K.Koj z Łodzi. Należy wspomnieć, że wymienione firmy wykonały jeszcze dwa kolejne modele wagonów dla EKK Wagon - obie węglarki. Te z kolei zostały wykonane specjalnie na targi INNOTRANS w Berlinie.

Jeśli kogoś to interesuje - mogę wykonać foty wspomnianych modeli. Tak się składa, że posiadam wszystkie ;)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.966 122 22
Młodzikowski, jak najbardziej. Porób foty dobre tych "rodzynków", bo w bazie modeli znaleźć się powinny, zaś dobre fotki zawsze lepiej się ogląda, niż coś takiego co sam pokazałem powyżej.

A oto moje dalsze uwagi, w związku z porządkami w notatkach.
W roku 2006, model firmy Parowozik/Modela, o numerze katalogowym 03/06/M.
W opisie jest linijka:
seria Uaoos.
Proszę to zamienić na dwie następujące linijki:
seria Uaoos,
6 różnych numerów: 281-6, 292-3, 293-1, 302-0, 304-6, 328-5.

W roku 2006, model firmy Modela, o numerze katalogowym 87016.
W opisie jest linijka:
2 różne numery: 80519715050-3, 80519710052-9,
Proszę to zamienić na następującą postać:
2 różne numery: 80 51 971 5 050-3, 80 51 971 0 052-9,
Swoją drogą nie mam pewności, czy nie było 3 różnych numerów, gdyż mam coś w zapiskach, że chyba był jeszcze trzeci, ale nie wiem jaki dokładnie. Ale przyjmijmy może zatem że były tylko dwa.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.