Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Ta sztuka raczej tak zostanie, posterunek "podszafkowo", ale mam na warsztacie drugi rozjazd DIY do wysterowania i tam sprobuje zrobic ta nastawnie ładniej.
Ta sztuka raczej tak zostanie, posterunek "podszafkowo", ale mam na warsztacie drugi rozjazd DIY do wysterowania i tam sprobuje zrobic ta nastawnie ładniej.
Mowisz i masz
Kominek jest zdejmowalny, trzyma sie na wcisk na nakretce wylacznika. Normalna obsluga posterunku = zdalne sterowanie [tj z myszy] ale mozna zdjac kominek i miec sterowanie lokalne. Przycisk sluzy tez do wejscia w tryb programowania tj zmiana adresu i ustawienia serwa. Dekoder wzor https://usuaris.tinet.cat/fmco/dccacc_en.html#servopoint
Dioramka z posterunkiem odgaleznym zazieleniona i mysle ze tak juz zostanie. W planach dwie kolejne wedlug podobnego pomyslu tj fragment torowiska + rozjazd/semafor/przejazd + elektronika SRK schowana w budynku. Tj mocno wracam do koncepcji z pierwszych postow w tym temacie.
Co do nietypowego szutru na rozjezdzie - testowalam piasek akwarystyczny ziarno 1-3mm. Tu jest surowy i widac ze jest za gruby, ale po przesianiu tak ze przewaza frakcja 1mm to beda z tego ludzie.
Trafil mi sie rozjazd DKW new-old-stock od Pilz-a z sprawnymi napedami elektromagnetycznymi. Toto ma ten sam skos rozjazdu co Piko Glais-A wiec chwila zabawy z lutownica i miniszlifierka i mam DKW + napedy za cene samego DKW nowego.
Jeszcze wpuscic ogrodnikow i bedzie ok. Podsypka - piasek dla szynszyli przypudrowany ziemia z doniczki. Kontener - proby zrobienia rdzy metoda "na sól zeskrobaną". Metoda do dopracowania bo jak narazie to mnie tylko areograf wku@@$$@@. I albo nieumiem uzywac, albo mam cos z ze sprzetem.
Okazuje sie ze glosniki pasujace w miejsce na glosnik w stonkach sa do znalezienia w zlomowanym sprzecie komputerowym. Elektrycznie jest to 8omów 1W wiec spokojnie do dekodera pasuje. Ten z fotki siedzi juz w SM42 z dekiem Zimo MX645 i gra i buczy.
Trafilo sie takie podwozie w smietniku technicznym, podwozie zostalo naprawione i pomierzone.
Siadam do CAD, i rysuje rysunek techniczny czegos co mozna by uzyc jako budy/burt do tego wagonu.
CAD to webowy Onshape, w swoim czasie mozna bylo zalozyc sobie darmowe konto, z tego co widze teraz to sie nazywa "Onshape for Education"
Druk 3d
Przymiarka - wyglada ze trafilam.
Wagon bedzie do pociagu technicznego ktorego elementy juz pokazywalam. Akurat taki wagon na "przypadkowym podwoziu" z widocznymi sladami grzebania przy nim w warsztacie to z tego co widze typowy obraz pociagow technicznych na PKP. Wiec pasuje.
Mam tez do odbudowania/zrobienia od nowa kilka innych rzeczy bo nie przetrwaly zdezenia z rzeczywistoscia i to dosc doslownie. Sadze ze powstanie edycja 2.0 wagonu czyszczacego na bazie brakandra "stare piko" i osprzet do promu kolejowego. Ale to pozniej.
Chwila czasu i nastepne wagony zrobione. Tym razem brankard jest wagonem dekoracyjnym a funkcje czyszczaca ma wagon platforma. Dorobilam tez z mosiadzu zbiornik na izopropanol tak ze moge nalac IPA od gory i to sie przesaczy na filc pod spodem.
Pytanie - z czego zrobic atrape brezentu do przykrywania tego wagonu platformy?
Zobacz załącznik 896460Zobacz załącznik 896461
Chwila czasu i nastepne wagony zrobione. Tym razem brankard jest wagonem dekoracyjnym a funkcje czyszczaca ma wagon platforma. Dorobilam tez z mosiadzu zbiornik na izopropanol tak ze moge nalac IPA od gory i to sie przesaczy na filc pod spodem.
Pytanie - z czego zrobic atrape brezentu do przykrywania tego wagonu platformy?
Zrób pudło z dowolnego materiału odpadowego z plastiku - jakieś cienkie płytki z wklejonymi profilami na łączeniach od spodu dla wzmocnienia konstrukcji. Następnie całość obklej chusteczką higieniczną nasączaną rozwodnionym wikolem - można od razu dodać do mieszaniny trochę farby w kolorze brezentowym. Na koniec szary lub czarny rozwodniony wash - powinno wyjść dobrze.