Uparte babsko wróciło...
Zobacz załącznik 739909
Zobacz załącznik 739910
Zobacz załącznik 739912
Zobacz załącznik 739911
Projekt 1 - wagon czyszczacy "na izopropanol i benzynke". X czasu temu kupilam se wagon czyszczacy z gumka scierna, fabryczny, ale nie jest to najlepsze rozwiazanie, tj czyszczenie szyn srodkiem typu rozpuszczalnik czasem sie lepiej sprawdza. Zamiast latać z wacikiem zmajstrowalam takie cos. Blaszka podgieta tak zeby trzymala ten kawalek filcu na wcisk. To umocowane luzno na srubie wkreconej w nagwintowany otwor w fabrycznym stalowym ciezarku wagonu, i ta sama sruba trzyma tez blok ołowiu. Ten ołow to moze i overkill w tym wagonie, ale skoro mam ołow i piasek odlewniczy to zrobiłam "bo moge".
Zobacz załącznik 739913
Zobacz załącznik 739915
Projekt 2 - moduł pętli typu SSR [solid state relay]. Na ten moment bawie sie głownie w podłogowke i zaszla konicznosc zmajstrowania czegos do automatycznej polaryzacji krzyzownicy bo wiadomo - w podlogowce czesto nie ma napedow zwrotnicowych a te ktore sa nie maja stykow pomocniczych. U Hamerykanow podpatrzyłam takie cosie
DCC Frog Jucers i zmajstrowalam swoja wersje ukladu "dual frog jucer".
Przy zdjetych zworkach dziala jako dwukrotny uklad automatycznej polaryzacji krzyzownicy, przy zalozonych jako moduł pętli.
Dziala duzo lepiej niz poprzedni z 2 powodow - raz że wykrywa zwarcie w obu tokach szynowych, dwa nie ma mechanicznego przekaznika i zwiazanego z tym opoznienia przelaczania. Tj lokomotywa nawet nie zauwaza ze najezdza na miejsce izolacji torowiska, nawet te z dekoderami dzwiekowymi i bez UPS. I nie ma problemow z wypalajacymi sie stykami przekaznika. Prad maksymalny - zalezy jakie tranzystory wlutuje, a da sie wpakowac takie ze uklad jest nie-do-spalenia bo wytrzymalosc tranzystorow przekracza to co maksymalnie moze dac centralka/booster.
Zobacz załącznik 739917
Zobacz załącznik 739916
Zrobilam tez troche zwyklego modelarstwa, np zaszturowanie i zazielenienie dostawki z torem wyciagowym do mojej makiety domowej.