• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat - Flotoma

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
523 5 0
Bardzo fajnie wygląda (y) Jedną rzeczą którą producent modelu powinien poprawić, to bardziej przejrzyste szyby. Czy te listwy po bokach nie były w prototypie aluminiowe?

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.720 387 20
Ciekawy model i bardzo fajnie go zrobiłeś. Szyby przydały by się z jakiejś wytłoczki lub wypraski, bo te mają wygląd jakby były drukowane.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.394 5 0
Kolejna "ciężarówka z dzieciństwa" zjechała z warsztatu :)
TATRA 148 S3 (S3 - sklàpěč trojstranny - wywrotka z wywrotem trójstronnym). Ponieważ należę do "Tatrafilów", czy jak to można byłoby inaczej nazwać uwielbienie do marki, budowa modelu sprawiła mi dużą przyjemność. Na drzwiach kabiny umieściłem przynależność do: Gorzowskie Przedsiębiorstwo Budowlane "ZACHÓD" w Gorzowie Wlkp. W czasach PRL-u było to duże przedsiębiorstwo zajmujące się głównie budową obiektów przemysłowych w mieście i okolicach.
W przyszłości jak uda mi się zdobyć drugi zestaw, stworzę model bez otwartej maski. Marzy mi się jeszcze wariant S1, czyli wywrotka jednostronna. Być może kiedyś spełni się, jak autor zestawu opracuje nową wywrotkę.
W prezentowanym modelu na uwagę zasługuje jakość wykonania wypraski szyb w technice vaccum. Z tak dobrej jakości szybami nie spotkałem się jeszcze w zestawie do składania. Czyli "da się".

Kolejne zdjęcia modelu zrobię już na makiecie, ale na to trzeba chwilę poczekać.

Zobacz załącznik 1109989
Przyszła pora na uruchomienie swojego kanału z poradnikami modelarskimi. Myślałem o tym już dawno temu. Trochę wsparcia udzielili synowie, bo młodziki lepiej znają się na nowych technologiach :)
W miarę możliwości czasowych będę starać się tworzyć nowe filmy. Zapraszam :)

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.267 301 15
Jestem twoim subem
Szczerze mówiąc wiele rzeczy robimy identycznie z tą różnicą, że:
a) mi bardziej trzęsą się łapy
b) częściej ląduję pod stołem w poszukiwaniu dupereli, które wystrzeliwują mi z pęsety (chyba że w filmie pomijasz te chwile, co byłoby zrozumiałe )
c) zamiast emulsji do podłóg pod kalki, używam zwykłego lakieru z połyskiem
Patent z taśmą izolacyjną genialny. Poproszę więcej filmów.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.394 5 0
Jestem twoim subem
Szczerze mówiąc wiele rzeczy robimy identycznie z tą różnicą, że:
a) mi bardziej trzęsą się łapy
b) częściej ląduję pod stołem w poszukiwaniu dupereli, które wystrzeliwują mi z pęsety (chyba że w filmie pomijasz te chwile, co byłoby zrozumiałe )
c) zamiast emulsji do podłóg pod kalki, używam zwykłego lakieru z połyskiem
Patent z taśmą izolacyjną genialny. Poproszę więcej filmów.
Co tu dużo pisać :) Magia telewizji. Model budowałem około 1,5 miesiąca :cenzura:
Mi też wystrzeliwują detale. W domu jak widzą mnie na kolanach, to wiedzą, że znowu coś szukam :)

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
523 5 0
@Flotoma
Tylko 1,5 miesiąca trwała budowa modelu? To bardzo szybko, porównując do mnie :)
Czyli u wszystkich tak samo wygląda z tym szukaniem części ;) Kiedyś szukałem szybki z samochodu. Całe meble przesunąłem i jej nie znałem :ROFL:

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.743 1 0
Co tu dużo pisać :) Magia telewizji. Model budowałem około 1,5 miesiąca :cenzura:
Mi też wystrzeliwują detale. W domu jak widzą mnie na kolanach, to wiedzą, że znowu coś szukam :)
Moja Małżonka cisnęła ze mnie, gdy w podobnej pozycji szukałem ostatnio fototrawionego dekla kołpaka do scanii;) Kolołpaka szukasz? Uhumm. Nie nie widziałam;)))
Był na biurku.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.720 387 20
Szukanie na kolanach ma sens, pod warunkiem użycia odkurzacza. Na rurę zakłada się pończochę, która stanowi sitko dla wciąganych elementów. Co kilka chwil sprawdzam co się zatrzymało na pończosze. Praktycznie zawsze znajduję wystrzelone w kosmos elementy. No chyba, że polecą tam, gdzie ssanie odkurzacza nie sięga... ;)

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.743 1 0
Szukanie na kolanach ma sens, pod warunkiem użycia odkurzacza. Na rurę zakłada się pończochę, która stanowi sitko dla wciąganych elementów. Co kilka chwil sprawdzam co się zatrzymało na pończosze. Praktycznie zawsze znajduję wystrzelone w kosmos elementy. No chyba, że polecą tam, gdzie ssanie odkurzacza nie sięga... ;)
Ja wspomagam się często lupą oraz omiatam teren bardzo silną smugą latarki. Dzięki nim widać naprawdę wiele drobnicy oraz... ślady podjadania ciasteczek. Wiem, że brzmi to dość śmiesznie ale bywa bardzo skuteczne.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.394 5 0
Tomek, jaki ma numer niebieska farba Vallejo jakiej użyłeś do Tatry? Na filmie niestety ucięta...
Marcinie, ten niebieski kolor jaki widać podczas malowania kolektorów dolotowych na niebiesko to Vallejo 70.925 BLUE, który jednak rozjaśniałem białym. Natomiast cały model pomalowałem natryskowo farbą Weinert, kolorem, który powstał przez zmieszanie RAL5002 (ultramaryna) i białego. Ogólnie dobrać dobry kolor na taką Tatrę nie jest prosto. Z dochodzenia wynikało mi, że one fabrycznie występowały też w ciemniejszym niebieskim kolorze. Ja z dzieciństwa w latach 80-tych pamiętam je w kolorach, które można byłoby nazwać mocno wypłowiałym niebieskim lub odcieniami szarości.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 6
W robocie 2
W robocie 7
W robocie 14
W robocie 33