• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat - Flotoma

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.394 5 0
Plan "odrusyfikowywania" makiety w toku :) KrAZ-a ze scenki naprawy na ładowni zastąpi Tatra 148. Pomimo tego, że KrAZ był produkowany w Ukrainie, to mocno zakorzenił się w ZSRR i z pewnością kojarzy się z "wielkim przyjacielem" ze wschodu.
Udało mi się "zdobyć" trudnoosiągalny zestaw do budowy ciężarówki. Widać, że model opracował prawdziwy modelarz detalista. Chociaż niektóre detale przerabiam po swojemu. Na przykad nie akceptuję doklejania detali fototrawionych krawędzią na styk. Zastąpiłem je elementami wykonanymi z drutu, osadzanymi w otwór w odlewie. Niektóre blaszki dolutowałem do drutu i osadzałem w nawierconych otworach. Zbliża się etap malowania.

20250217_235337.jpg
20250217_235415.jpg
20250217_235537.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.394 5 0
Kolejna "ciężarówka z dzieciństwa" zjechała z warsztatu :)
TATRA 148 S3 (S3 - sklàpěč trojstranny - wywrotka z wywrotem trójstronnym). Ponieważ należę do "Tatrafilów", czy jak to można byłoby inaczej nazwać uwielbienie do marki, budowa modelu sprawiła mi dużą przyjemność. Na drzwiach kabiny umieściłem przynależność do: Gorzowskie Przedsiębiorstwo Budowlane "ZACHÓD" w Gorzowie Wlkp. W czasach PRL-u było to duże przedsiębiorstwo zajmujące się głównie budową obiektów przemysłowych w mieście i okolicach.
W przyszłości jak uda mi się zdobyć drugi zestaw, stworzę model bez otwartej maski. Marzy mi się jeszcze wariant S1, czyli wywrotka jednostronna. Być może kiedyś spełni się, jak autor zestawu opracuje nową wywrotkę.
W prezentowanym modelu na uwagę zasługuje jakość wykonania wypraski szyb w technice vaccum. Z tak dobrej jakości szybami nie spotkałem się jeszcze w zestawie do składania. Czyli "da się".

Kolejne zdjęcia modelu zrobię już na makiecie, ale na to trzeba chwilę poczekać.

Tatra_148_S3_TF.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.720 387 20
No i wyszło jak zwykle u Tomka... ;) (y) Kolejny rewelacyjnie zrobiony model przez Ciebie. Szczena opada i nie chce się podnieść... Podziwiam...

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.467 69 0
Tej jakości kit trafił w ręce takiego modelarza, toż to taka kumulacja że nic tylko totka posłać.
Tomku, piękny model, z gatunku tych że sto zdjęć to za mało.
Bardzo Ci dziękuję w imieniu swoim i "przedpiśców" że nie kazałeś nam czekać, jak w przypadku T813, te kilkanaście lat;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 6
W robocie 2
W robocie 7
W robocie 14
W robocie 33